Son Konu

Boyun Ağrısı İçin Egzersiz

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Boyun ağrısı çok sık karşılaşılan kas-iskelet sistemi yakınmasıdır. Boyun ağrısı, kafa tabanı ile 7. boyun omuru arasında arka kısımdaki ağrı olarak tanımlanır. Kafa arkasına, kulak arkasına, çeneye, omuzlara ve kollara yayılabilir. Birçok kronik ağrı tablosunda olduğu gibi boyun ağrısında da fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemli bir yer tutmaktadır. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimlerinin günlük pratiklerinde sıkça kullandıkları tedavi edici egzersiz yaklaşımının etkin olduğu söylenebilir. Tedavi edici egzersizler, fiziksel engellilik oluşturan sorunların önlenmesi veya tedavi amacı ile kişinin hareketliliğini sağlamaya yönelik ve kişinin fonksiyonlarında artışın hedeflendiği egzersizlerdir. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında egzersiz en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden birisidir. Hastanın tedavi edici egzersiz öncesi değerlendirilmesi, fonksiyonel yetersizliğinin belirlenmesi, bu yetersizliğin anatomi ile ilişkisinin saptanması ve kinezyolojik açıdan incelenmesi gereklidir. Belirlenen gereksinimlere göre egzersiz programları oluşturulur. Ancak hareket sisteminin bir bütün olduğu unutulmamalı, örneğin tek eklem kısıtlılığının yanı sıra, bu kısıtlılığın kişinin yaşamına getirdiği engeller ve sorunlara yönelik çözümler de üretilmelidir. Uygulanan egzersizin özgüllüğü söz konusudur.
Tedavi edici egzersizlerin hedefleri, bireyin hareketliliğini ve esnekliğini, kas kuvvetini, dayanıklılığını, koordinasyonunu ve becerisini geliştirmektir, egzersiz tedavisinin temel dayanağı organizmanın yüklenmeye olan uyumudur. Aşırı yüklenme prensibine göre organizmaya veya dokuya yüklenme arttırdıkça uyum artacak ve hedeflenen gelişme elde edilecektir.

Boyun kasları hem statik hem de dinamik fonksiyonları olan kompleks bir anatomiye sahiptir. Statik olarak boynun ve başın dik postürünü sağlamanın yanı sıra hareket sırasında başın stabilizasyonunu da sağlarlar. Dinamik olarak ise geniş bir hareket alanının dışında boyuna ve başa en uygun pozisyon sağlayarak denge, koku, görme ve işitme gibi fonksiyonlara yardımcı olurken kaburga kemiklerine, köprücük kemiği ve kürek kemiğine yapışan kaslar sayesinde stabilizasyona ve solunuma yardımcı olurlar. Birçok çalışmada kronik boyun ağrısı olan hastaların boyun kas kuvvetlerinin normal hastalardan daha düşük olduğu bulunmuştur. Gerçi ağrı nedeniyle boynun normalden az kullanılmasının da güçsüzlüğe neden olabileceği bir gerçektir. Fakat ilişki nasıl olursa olsun bu kısır döngü kırılmalı ve boyun kasları güçlendirilmelidir. Egzersiz kısa sürede sinir adaptasyon yolu ile etkili olurken kas dokusu değişiklikleri daha uzun zaman alacaktır. Ayrıca hastaların gözetim altında yapılan egzersizlerden daha fazla fayda görmeleri nedeniyle en uygun yaklaşımın egzersiz programına klinik ortamda başlanması ve sonrasında uzun süreli olarak ev egzersiz programı şeklinde devam edilmesidir.


 
Üst Alt