Son Konu

Güneydoğu Anadolu Risk Haritasında Neden Masmavi?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
guneydogu-anadolu-risk-haritasinda-neden-masmavi-1614680292.jpg

Kademeli olağanlaşma sürecinde dikkate alınacak kararların açıklanmasının akabinde bundan sonraki süreçte dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki vilayetlerde neden düşük risk düzeyinin hakim olduğu ve bu vilayetlerin çabucak yanında bulunan Adıyaman’ın nasıl yüksek risk düzeyinde olduğu üzere sorulara karşılık verdi.

Açıklamalarına bu bölgelerde test yapılmadığı, bu nedenle risk düzeyinin düşük olduğu istikametindeki argümanlar ile başlayan Prof. Dr. Ertuğrul, “Test yapmaya gitmemek üzere bir durum bu bölgelerde kelam konusu değil. Zira bir oran hesaplıyoruz burada yani yüz binde kaç olduğunu. Kaç test yaparsanız yapın o görülen durumun yüz bin bireydeki orantısı ile bu türlü bir karar alınıyor” biçiminde konuştu.

Güneydoğu vilayetlerinde risk düzeyi neden düşük?


44fb0fd6a1f8dc4fe60a7ddcd3c38029cac38ebb.jpeg

“Şu anda orada kış aylarının hakimiyeti var. Beşerler isteseler de o toplumsal ortamın içerisinde bulunamıyorlar. İnsan hareketliliğinin azaldığını da düşünürseniz aslında bunun olması olağan gibi” diyen Prof. Dr. Ertuğrul, açıklamalarına şu halde devam ediyor:

“Yüksek riskli bölgelere baktığımız vakit aslında orada dar alanda çok fazla insanın bir ortada yaşamak zorunda olduğu ve insan hareketliliğinin ağır olduğu bölgelerin kırmızıya yanlışsız geçtiğini daha net görüyoruz. Burada farklı olanı Konya üzere. O bölge niçin kırmızı bunu ben de bilimsel olarak açıklayamam. Yahut Burdur üzere. Şu anda çok da bilimsel bilgi oluşturabilecek bir ver yok aslında elimizde.”

Düşük risk düzeyindeki vilayetlere komşu olan Adıyaman neden çok yüksek risk düzeyinde

0a0485af2b415321113ca3b1d0ea2c247d99dbc5.jpeg

Düşük risk düzeyine sahip vilayetlerin çabucak yakınında bulunmasına ve benzeri iklim kaidelerine sahip olmasına karşın Adıyaman’ın yüksek risk düzeyine sahip olmasıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Ertuğrul, “En belgisiz bahis o aslında. Ne yapacağımız konusunda bilmiyoruz sözlerini kullandı ve açıklamalarına şu formda devam etti:

“Benim teklifimi soruyorsanız o kırmızı bölgelerde aslında önemli karantina tedbirlerinin de alınması gerekiyor. Vilayetler ortasındaki geçişin kesinlikle sonlandırılması hatta şayet vilayet içerisindeyse olguların ağır olarak görüldüğü ilçe, belde, köy üzere yerlerde de önemli karantina tedbirlerinin alınması gerekiyor. Giriş çıkışların kısıtlanması sınırlanması gerekiyor. Şu anda bizim en eksik noktamız bilmediğimiz o. Büyük ihtimalle içişleri bakanlığı buna yönelik bir talimat yayınlayacaktır.

Trabzon’dan kalkan bir kişi nasılsa düşük risk var diyerek diğer bir bölgeye gitmemeli gidecekse de ya HES kodu uygulamasıyla ya da diğer bir denetim sistemi ile bunun yapılması gerekiyor. Zira bu pandemide başarılı olan Yeni Zelenda ve Çin bunu bu türlü başardılar. Yani Yeni Zelenda’da bir vilayette tek bir olgunun görülmesi bile oranın tamamı ile karantina alınmasına yetti. Bizim de buna misal bir sistemi uygulamamız gerekiyor.”

Uşak neden düşük risk düzeyinde?

5413144c4c9785c136de046ec270875c40bd3828.jpeg

Bir canlı yayına katılan Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Konseyi üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi dışında düşük risk düzeyine sahip tek vilayet olan Uşak hakkında açıklamalarda bulundu. Uşak’ın düşük risk düzeyinde kalmayı nasıl başardığını açıklayan Prof. Dr. İlhan, şu halde konuştu.

“Bütün işimiz sayılar bizim. Uşak’ta aşılama süratimiz yüksek bu birincisi. Bir oburu de 65 yaş ve üstü daha fazla ve daha fazla konutta kalıyorlar. Ayrıyeten vatandaşların da kurallara daha dikkatli uyduğunu belirterek burada onları tebrik etmek gerekiyor. Afyon’dan Kütahya’dan Denizli’den vatandaşlarımız hafta sonu Uşak rahat diye oraya akın etmemeli ya da Uşak’taki vatandaşlarımız ben maskemi çıkartayım üzere bir hareket gerçekleştirmemeli.”


 
Üst Alt