Son Konu

NASA'ya Ay Görevi İçin Ek Bütçe Sağlandı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
nasa-ya-ay-gorevi-icin-ek-butce-saglandi-1564689290.jpg

ABD, son birkaç yıldır bir sefer daha Ay'a ayak basma niyetinde olduğunu açıkça bildirerek NASA aracılığıyla farklı çalışmalara yatırım yapıyor. Elbette bu tıp bir görevin dev bir bütçe gerektirdiği de hayli açık. Birçok insan, bu kaynağın nereden sağlanacağı konusunda hadiseye kuşkuyla yaklaşıyor.

31 Temmuz günü NASA Yöneticisi Jim Bridenstine, Ay'a inecek bir uzay aracının geliştirilmesi ve test edilmesi için harcanan paranın Milletlerarası Uzay İstasyonu'nun ya da kurumun ilmî çalışmalarının bütçesinden alınmayacağını duyurdu.

ea56d92ebb5f41cbbb1f1598bbd746cb981f240d.jpeg

“Ay'a gitmek ucuz değil” sözüyle laflarına başlayan Bridenstine, Atlanta'daki yıllık Memleketler arası Uzay İstasyonu Araştırma ve Geliştirme Konferansı'nda 800'den çokça bireyden oluşan bir kalabalığa yaptığı konuşmada şöyle devam etti: "Bilimden fon keserseniz, ISS’ten fon keserseniz ulaşmak isteyeceğiniz sonuca asla ulaşamazsınız"

Liderin açıklamaları, Donald Trump'ın 2019 bütçesi için Ay'ın keşfedilmesine para ayırmak mahalline uzay istasyonundan fon kesmeyi önermesinin akabinde geldi. Bridenstine, 2020 bütçe talebinde 1,6 milyar dolarlık ek fon isteğinin başarılı olduğunu “Parayı aldık ve kaynağı NASA değil” sözleriyle belirtti.

Bu paranın 1 milyar dolarlık kısmı, Ay yüzeyine iniş yapacak kişili uzay araçlarının gelişimine aktarılacak. Ayrıyeten Ay’a iniş yapacak aracı geliştirmek, kızıl gezegen için bir iniş aracının geliştirilmesine de yardımcı olacak. Bridenstine, iki tarafa da atıfta bulunarak bütçe tartışmalarının meclis ve senato ile güzel istikamette ilerlediğini söyledi.

2020 bütçesinin sonuçlanması, Ay keşiflerinin mali tartışmalarına son vermeyecek. Lider, araştırma ve geliştirme maliyetlerinin bir çan eğrisini takip etme eğiliminde olduğu için 2021 talebinin daha yüksek olacağını vurguladı. Ay'ın yörüngesinde olan ve astronotlara Ay yüzeyine yakın bir yanda yaşayıp çalışacakları bir nokta sağlayacak olan Ay Yörünge Platformu Geçidi'nin gelişimi de daha ziyade para gerektirecek. Bridenstine, "Kongre’nin de desteğini almalıyız" dedi.

6d29247af4a081e2a769c512eec1bbe684c976d4.jpeg

Milletlerarası Uzay İstasyonu'nun (ISS) bütçesinin korunmasının ana nedenlerinden biri, istasyonun fevkalâde ilmî olgular elde etmesi. İstasyon üzerindeki araştırmalar, kişilerin uzayda yaptığı keşiflerden çok daha fazlasını yapıyor. ISS girişimleri; insan sıhhatini, tarımı ve karbon emisyonlarını araştırıyor. İşte bu yüzden Bridenstine, Ay araştırmalarının ulusal bütçenin bu kısmını yutmasını önlemek için çalışıyor.

Konferanstaki gayri konuşmacılar, şu anda istasyonda yürütülmekte olan tıbbi araştırmaları ele aldılar. Mikro konum çekiminin eşsiz tesirleri altında, hücreler daha uzun mühlet yaşayabilir ve bu da tıbbi prosedürlerin ve tedavilerin daha kapsamlı bir biçimde test edilmesini sağlar. Kanser, alzheimer ve kas distrofisini içeren deneyler ve öteki birçok durum, uzay istasyonunda mercek altına alındı ve istasyon, araştırmacıların bu marazlarla savaşmasına yardımcı oldu.

Uzay istasyonunun dışında yapılan deneyler, Dünya’yı çok daha yakından ilgilendirebiliyor. Uzay istasyonunda yapılan ECOSTRESS deneyi, bitkilerin daha çokça suya muhtaçlık duydukları durumda yükselen  sıcaklıklarını ölçüyor. Bridenstine, “Dünya'ya ISS'ten baktığımızda, kuraklık sebebiyle bitkilerde oluşan gerilimi gözlemleyebiliriz. Böylelikle kuraklığa yanıt vermek yanına büsbütün önüne geçebiliriz” diyerek ekleme yaptı: 

“Gerçek şu ki Dünya’da yapamayacağımız şeyleri uzayda yapabiliyoruz. Dünya'daki hayatları değiştirme fırsatına sahip olan çok umut verici kimi teknoloji ve fırsatlar gördük.”




 
Üst Alt