Son Konu

Ventriküler Erken Vuru

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Ventriküler erken vuru düzensiz kalp ritimlerinin yaygın nedenlerinden biridir. Prematür ventriküler kasılmalar, ventriküler erken atımlar, ventriküler ekstrasistol olarak isimlendirilir.

Ventriküler erken vuru kalbinizin iki alt karıncıklarından (ventrikül) başlayan ekstra kalp atışlarıdır. Ventriküler erken vuruyu  takip eden duraklama sırasında kalbin karıncıklarının daha fazla kanla dolması ile sonuçlanır ve bir sonraki vuruşun daha güçlü olmasına neden olur. Bu ekstra vuruşlar, normal kalp ritminizi bozar, bazen göğsünüzde çırpınan veya sıçrayıcı bir atışı hissetmenize neden olur. Bu ekstra atımlar rasgele veya belirli aralıklarla ortaya çıkabilir. Zaman zaman ventriküler erken vurusu olanlarda, ancak sağlıklıysanız, muhtemelen endişe için bir neden yoktur ve tedaviye gerek yoktur. Eğer altta yatan kalp hastalığınız varsa tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Beliritiler

Ventriküler erken vuru (VEV)yada prematüre ventriküler kasılmalar genel olarak semptoma neden olmaz. Ama göğsünüzde garip bir his hissedebilir. VEV'i takip eden bir atım, göğüste ağrı veya rahatsızlığa neden olacak kadar güçlü olabilir. Sık yada seri şekilde ortaya çıkan VEV'li bireyler göğüste veya boyunda çırpınma, vurma veya atlama, sıçrayıcı veya kalp atışlarınızda artan farkındalık şeklinde semtomlar hissedebilir.

Ne zaman doktora görünmek

Yukarıdaki belirtileri hissediyorsanız doktorunuza başvurun. Bu semptomların kaynağını, ister VEV, ister diğer kalp ritmi sorunları, ciddi kalp problemleri, kaygı, anemi veya enfeksiyonlar olsun, tanımlamak gerekecektir.

Ekstra vuruşlar neden oluşur?

Sebepler her zaman açık değildir. Bazı tetikleyiciler, kalp hastalıkları veya vücuttaki değişiklikler, ventriküllerin hücrelerini elektriksel olarak kararsız hale getirebilir. Kalp hastalığı veya kalpteki skar dokusu, elektriksel uyarıların yanlış yönlendirilmesine neden olabilir.

Risk faktörleri:

Her yaştaki sağlıklı insanlarda VEV'ler görülebilir. Bazen arada sırada VEV'ler altında yatan sebep tespit edilemez.Aşağıdakiler VEV riskinizi artırabilir:

  • Konjenital kalp hastalığı, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği ve zayıflamış bir kalp kası (kardiyomiyopati) dahil olmak üzere kalp hastalığı

  • Kafein, tütün, alkol ve yasadışı uyuşturucu maddeler

  • Egzersiz - Belli tiplerde PVC'leriniz varsa

  • Yüksek tansiyon (hipertansiyon)

  • Kaygı
Komplikasyonlar

Sık VEV'ye sahip olmak kalp ritmi problemleri (aritmiler) veya kalp kasının zayıflaması (kardiyomiyopati) riskinizi artırabilir.

Nadiren, kalp hastalığı eşlik ettiği zaman, sık erken kasılmalar, kaotik, tehlikeli kalp ritimlerine ve muhtemelen ani kardiyak ölümlere yol açabilir.


 
Üst Alt