Son Konu

Kabızlık

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Özellikle beş yaş altında daha sık rastlamaktayız.Nedeni de çocuğun özel bir başka hastalığı yoksa, yeterli lif tüketmemesi, yani sebze meyveden fakir beslenmesidir.

Hastalarımıza sebze-meyveyi posası ile yemelerini ve bol su tüketimini öneririz.Fakat çocuklar sebze,meyve yemeyi çok sevmezler, bazende yedirebildiğimiz miktar kabızlığın önlenmesi veya tedavi edilmesi için yeterli olmaz…

Dışkı yumuşamazsa,çocuk dışkılarken çok sıkıntı yaşar ve canı yanar.Hatta makatta küçük çatlaklar oluşup az miktarda kanamaları olabilir.Bu durumda da korktuğu için çocuk gaitası gelse bile yapmaz, korkar, bekletir. gaita sertleşir ve kalınlaşır. Dışkı yaparken yine canı yanar ve kısır bir döngü oluşur. Kabızlıkta ilaçların uzun süre kullanılmasını önermeyiz. Kullandığımız süre ise bu sorunun çözülmesine uygun olmayabilir.

Bebeklerde 2. ay itibari ile görülen kabızlık ya yetersiz beslenmeden ya da makat çıkışında fonksiyonel olarak oluşan darlıktan kaynaklanır.Çocuk hekiminiz tartı takibi ,muayene ve rektal tuşe yani makat muayenesine göre size tedavi planlar.Bebeklere ilk 4 ayda kabızlık için ağızdan ilaç tercih edilmemektedir.

Çünkü kabızlığın tedavisinde kullanılan ilaçlar, günde bir defa yumuşak dışkılama dozunda en az 6 ay süreyle kullanılmalıdır ki bağırsaklar bu tempoya alışsın ve sorun çözülsün.

Öncelikli olarak uyanır uyanmaz 100 ml bir çay bardağı ılık suyu ,çay suyunun ılık olarak sabahları içirilmesini öneriyoruz,liften zengin,kabak,semiz otu,bamya,erik kurusu,kayısı kurusu,hoşafları,meyve olarak erik,çilek,kivi,armut,elma öneriyoruz.

Muz,patates,havuç ve pirinç çok çok azaltınız diyoruz.Bol su içirin ve gıdasını ayarlayın buna rağmen gaita sertse veya 3 günde bir den daha geç yapılıyorsa hekime başvurunuz.


 
Üst Alt