Son Konu

Yağmur Nedir? Nasıl Oluşur?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yağmur
Bir yağış şekli olan yağmur, buharlaşarak atmosfere çıkan su buharının yoğunlaşarak yeryüzüne geri düşmesi olayıdır. Biraz açacak olursak; yeryüzünde bulunan deniz, göl, akarsu ve nehir gibi su toplulukları Güneş’in verdiği sıcaklık etkisi ile buharlaşır. Bu su buharları atmosfere yükselir. Atmosferde su buharları toplanmaya başlar.

Su Buharının Su Damlacıklarına Dönüşümü
Yeryüzünden atmosfere doğru gidildikçe basınç azalır. Basınç azaldıkça sıcaklıkta azalır. Hava soğumaya başlar. Soğuk hava ile karşılaşan su buharı havadaki toz parçalarına tutunarak su damlacıkları haline gelir. Bu şekilde oluşan su damlacıkları birleşerek bulutları oluştururlar. Bu bulutlar belirli bir büyüklüğe ulaşana kadar su damlacıkları birleşmeye devam eder.











Yağmurun Oluşumu
Belirli bir sıcaklıktaki su damlacıkları, soğuk hava ile karşılaşınca yoğunlaşma gerçekleşmeye başlar. Yani tekrar sıvı hale döner. Bu sıvı hale dönen su damlacıkları belirli bir ağırlığa gelince, yerçekiminin etkisi ile yeryüzüne düşerler. İşte yeryüzüne düşen bu su damlacıklarına yağmur denir. Yağmur damlaları 0,5 mm ile 6,35 mm çap arasında olabilir. Tabii bu damlanın ağırlığını etkiler. Bulutun 1800 metre yükseklikte olduğunu düşünürsek, 0,5 mm çapındaki yağmur damlasının yeryüzüne iniş süresi yaklaşık 3 dakikadır. Bu şekilde suyun hareketini tamamlamasına Su Döngüsü adı verilir.



Yağmur Ne Kadar ve Ne Zamana Kadar Yağar?
Atmosferdeki su buharları ne kadar çok ise toz parçalarına tutunarak oluşan su damlacığı sayısı o kadar fazla olur. Bu su damlaları da oldukça fazla bulut oluşur. Bu şekilde bulutların miktarı ne kadar fazla ise yeryüzüne düşen su damlası sayısı, büyüklüğü ve miktarı fazla olur. Aynı zamanda ne kadar süre ile yağacağı da bulutların fazlalığına bağlıdır.

Yağmur

Yağmura Neden Berekettir Denir?
Yağmur insanoğluna olan yararlarının çok fazla olması nedeniyle bereket olarak nitelendirilmiştir. Peki, yararları nelerdir?

-Yeryüzündeki sular, toprak, kirler ve tozlar yağmurlar sayesinde temizlenir.

-Bitkiler büyümek için minerale ihtiyaç duyarlar. Bu minerallerin bir kısmını yağmurdan alırlar.

-Yağmur suyundaki bu mineraller aynı zamanda insanların saç ve cildine faydalıdır. Onlara yumuşaklık verir.

-Ormanların çoğalması için de yağmur gereklidir. Böylelikle havadaki oksijen oranı artar.

-Yine bitkilerin çoğalması için gerekli çiçek tozları ve polenler toprağa karışarak döllenmeye yardımcı olur.

Havada asılı bulunan toz tanelerini yere indirerek havanın temizlenmesine yardımcı olur.



Yağmurun Zararları
Yağmurun direkt olarak zararı yoktur. Ancak dolaylı olarak etkisi vardır.

-Çok fazla ve şiddetli yağan yağmur ekili ürünlere zarar verir.

-Çok fazla yağan yağmur sonrası oluşan sel, can ve mal kaybına sebep olabilir. Bunu insanlar önlem alarak en aza indirebilirler.

-Ulaşımda etkili olur. Yağışlı yollarda gerek su gerekse buzlanma sonucu, araçların kontrollerini kaybetmesi ile kazalar oluşabilir.

-Yağmurun yağması sırasında yıldırım düşmesi, zararlara yol açabilir.

-Kasırga hortum ve çığ gibi doğal afetler de yağmurun etkisi ile oluşur.
 
Üst Alt