Son Konu

Bir Diyarbakır Anketi: Bu Şehirde Kimse Kendini Çok Güvende Hissetmiyor

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-4b0035a5ebaa4a7cde66574690c87d70599b31ff.jpg


Diyarbakır’da yapılan bir araştırmaya nazaran, kentte yaşayanların yüzde 76'sı kendisini inançta hissetmiyor. İştirakçilerin hiçbiri 'çok inançta hissediyorum' karşılığı vermedi.





Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Diyarbakır’da yaşayan yurttaşların güvenlik algısını ölçmek hedefiyle yaptığı bir saha araştırması dikkat alımlı sonuçlar ortaya çıkardı. “Kendini İnançta Hissetme ve Güvenlik Algısına Yönelik” isimli anket çalışma için 12-14 Temmuz 2021 tarihlerinde, kentin merkez Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde ikamet eden 150 görüşmeci ile yüz yüze görüşüldü.

Yüzde 47,3’ü “erkek”, yüzde 52,7’si “kadın” görüşmecilerden oluşan araştırma kümesinin yarısından fazlası 18-34 yaş aralığında yer aldı. Araştırma kümesinde yer alan iştirakçilerin istihdam durumu ise, yüzde 16’sı “ev içi fiyatsız işçi”, yüzde 15,3’ü “öğrenci”, yüzde 15,3’ü “işsiz”, yüzde 11,3’ü “devlet memuru”, yüzde 9,3’ü “özel sektör”, yüzde 9,3’ü “esnaf, zanaatkar, sürücü vs.”, yüzde 8,7’si “işçi” halinde oldu.

“Türkiye’de kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?”



Anket iştirakçilerine yöneltilen birinci soru “Türkiye’de kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?” oldu. Bu soruya iştirakçilerinden yüzde 44,7’si “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 43,3’ü “güvende hissetmiyorum”, yüzde 6,7’si “kısmen inançta hissediyorum”, yüzde 5,3’ü “güvende hissediyorum” cevaplarını verdi. Bu soruya “çok inançta hissediyorum” karşılığı veren hiçbir görüşmeci olmadı.

“Yaşadığınız kentte kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?”



Ardından ise “Yaşadığınız kentte kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?” sorusu yöneltildi. İştirakçilerin yüzde 25,3’ü “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 50,7’si “güvende hissetmiyorum”, yüzde 20’si “kısmen inançta hissediyorum”, yüzde 4’ü “güvende hissediyorum” cevaplarını verdi. Yeniden bu soruya da hiçbir görüşmeci “çok inançta hissediyorum” karşılığını vermedi.

Soruya verilen karşılıkların cinsiyet karşılaştırmasına bakıldığında ‘Kadın’ görüşmecilerin, yüzde 36,7’si “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 50,6’sı “güvende hissetmiyorum”, yüzde 12,7’si “kısmen inançta hissediyorum” derken, ‘Erkek’ görüşmecilerin yüzde 12,7’si “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 50,7’si “güvende hissetmiyorum”, yüzde 28,2’si “kısmen inançta hissediyorum”, yüzde 8,5’i “güvende hissediyorum” cevaplarını verdi.

“Yaşadığınız mahallede kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?”



“Yaşadığınız mahallede kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?” sorusunu ise iştirakçilerin yüzde 22’si “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 44,7’si “güvende hissetmiyorum”, yüzde 26’sı “kısmen inançta hissediyorum, yüzden 7,3’ü “güvende hissediyorum” diye yanıtladı. Bu soruya da tekrar “çok inançta hissediyorum” cevabı veren görüşmeci çıkmadı. Yeniden “Kamu kurumlarında kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?” diye sorulan iştirakçilerin karşılıkları yüzde 39,3’ü “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 38’i “güvende hissetmiyorum”, yüzde 16’sı “kısmen inançta hissediyorum”, yüzde 5,3’ü “güvende hissediyorum”, yüzde 1,3’ü “çok inançta hissediyorum” halinde oldu.

“Aile içinde kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?”



İştirakçilere yöneltilen “Aile içinde kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?” sorusuna verilen karşılıklar ise şöyle oldu: Yüzde 13,3’ü “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 30,7’si “güvende hissetmiyorum”, yüzde 20’si “kısmen inançta hissediyorum”, yüzde 31,3’ü “güvende hissediyorum”, yüzde 4,7’si “çok inançta hissediyorum.” “Komşularınızın yanında kendinizi ne kadar inançta hissediyorsunuz?” sorusuna; yüzde 19,3’ü “hiç inançta hissetmiyorum”, yüzde 36,7’si “güvende hissetmiyorum”, yüzde 30,7’si “kısmen inançta hissediyorum”, yüzde 13,3’ü “güvende hissediyorum” karşılıklarını verdi. Bu soruya “çok inançta hissediyorum” cevabı veren görüşmeci yeniden olmadı.
Yöneltilen sorulara verilen bu cevaplar iştirakçilerin yüzde 60’tan fazlasının neredeyse hiçbir alanda kendilerini inançta hissetmedikleri göstermiş oldu.

“Kendinizi en çok nerede inançta hissediyorsunuz?”




“Kendinizi en çok nerede inançta hissediyorsunuz?” sorusu yöneltilen görüşmecilerin yüzde 84’ü “evde” cevabını verdi.  “Evden rastgele bir nedenle dışarı çıktığınızda tek başınıza çıkabiliyor musunuz?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 77,3’ü “çoğu vakit tek başıma çıkabiliyorum”, yüzde 15,4’ü “bazen tek başıma çıkabiliyorum”, yüzde 7,3’ü “dışarı çıkarken kesinlikle yanımda birileri olur” cevaplarını verdi.Üstteki sorulara alınan karşılıkların akabinde iştirakçilere bu defa “Güvende olmayı nasıl tanımlarsınız?” diye soruldu. Yüzde 13,3’ü “ekonomik refah”, yüzde 12,7’si “özgür olmak” cevabını verirken, bayan iştirakçilerin yüzde 16,5’i “özgür olmak”, yüzde 15,2’si “cinsiyetçilik olmaması cevaplarını verdi.

“Sizce inançlı kent nasıl olmalıdır?”




Devamla “Sizce inançlı kent nasıl olmalıdır?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 14’ü “ekonomik refahın sağlanabilmesiyle”, yüzde 14’ü “fikrim yok”, yüzde 10,7’lik oranlarla ise “can ve mal güvenliğinin sağlanmasıyla”, “özgürlükçü/demokratik bir idare ile”, “özgürlüklerin sonlandırılmadığı kamusal alanlar ile” karşılıkları verildi.Öteki geri kalanların karşılığı ise yüzde 9,3’ü “eğitim ile”, yüzde 8’i “kadın özgürlüğüyle”, yüzde 6,7’si “kaygı duymadan yaşanılacak bir kent modeliyle”, yüzde 6’sı “toplumsal dayanışma/hoşgörüyle”, yüzde 5,3’ü “güvenli alanların yaratılmasıyla” ve yüzde 4,7’si “mümkün değil” halinde oldu. Cinsiyet karşılaştırmasına bakıldığında bu soruya ‘Erkek’ iştirakçilerin yüzde 19,7’si “ekonomik refah”, ‘Kadın’ iştirakçilerin yüzde 15,2’si “kadın özgürlüğü” karşılığını verdi.

“Kentin birçok noktasında yer alan kamera, Mobese, denetim noktaları vb. güvenlik sistemleri güvenlik algınızı nasıl etkiliyor?”




“Kentin birçok noktasında yer alan kamera, Mobese, denetim noktaları vb. güvenlik sistemleri güvenlik algınızı nasıl etkiliyor?” diye sorulan iştirakçilerin yüzde 5,3’ü “hiç etkilemiyor”, yüzde 20,7’si “etkilemiyor”, yüzde 24,7’si “kararsızım”, yüzde 28’i “etkiliyor”, yüzde 21,3’ü “çok etkiliyor” karşılıklarını verdi. Anket iştirakçilerine ardından “Sizce vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamaktan en evvel hangisi sorumludur?” diye de soruldu. İştirakçilerin yüzde 82’sininin cevabı “hükümet/devlet” biçiminde oldu. Lakin devamındaki “Sizce hükümet can ve mal güvenliğini sağlamakta ne kadar başarılı?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 77,4’ü “başarısız” bulduklarını söz etti.

“Sizce hangisinin olduğu bir toplumda can ve mal güvenliği daha kolay sağlanabilir?”




“Sizce hangisinin olduğu bir toplumda can ve mal güvenliği daha kolay sağlanabilir?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 40’ı "ekonomik refahın olduğu bir ortamla”, yüzde 32,7’si “özgürlükçü bir siyasal ortamla”, yüzde 27,3’ü “hukuk sisteminin fonksiyonel olduğu bir ortamla” karşılıklarını verdi.

“Siyasi tercihinizi yahut fikirlerinizi tabir ederken kendinizi inançta hissediyor musunuz?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 62’si “hayır”, yüzde 12,7’si “evet” cevaplarını verirken; yüzde 12’si “Kısmen”, yüzde 13,3’ü “kararsızım cevaplarını verdi.

“Sizce güvenliğinizi en çok etkileyen öge hangisidir?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 34’ü “ekonomik kriz”, yüzde 28,7’si “otoriter yönetim”, yüzde 19,3’ü “hukuki olmayan keyfi muamele”, yüzde 8,7’si “mafya ve çeteler”, yüzde 4’ü “kutuplaşma”, yüzde 3,3’ü “iç savaş”, yüzde 1,3’ü “dini aşırılıklar” ve yüzde 0,7’si “düzensiz göç” karşılıklarını verdi.
 
Üst Alt