Son Konu

Işık Kirliliği, Batı Nil Virüsü'nü Artırıyor Olabilir

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
isik-kirliligi-serceler-vasitasiyla-bati-nil-virusu-nun-yayilmasini-artiriyor-olabilir-1563995945.jpg

Şu sıralar sivrisinek ısırması sezonunun tam ortasındayız ve dünyadaki birçok şehirde Batı Nil Virüsü (WNV) vakalarının arttığı yönünde haberler geliyor. Bu hastalığın en sık taşıyıcısı olan hayvanlar ise serçeler. Sivrisinekler, serçeleri kullanarak virüsü insanlara yayıyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre de serçeler, geceleri yapay ışıklandırmalara maruz kalıyor.

Proceedings of the Royal Society B’de yayınlanan bir araştırmaya göre ışık kirliliği olan yerlerde yaşan enfekte olmuş serçeler, bu ortama maruz kalmayanlara göre fazladan iki günlük daha bulaşıcılığını koruyor. Ayrıca bu hastalığa konak olma şansının da artmasının yanı sıra diğer konaklarda da hastalık üretmeye meyilli oluyorlar. Bunun sonucu olarak matematiksel modellere göre, WNV salgını ihtimali %41 artıyor.

892fff99e84331e7a3e43665e957720934448235.jpeg

South Florida College’da Toplum Sağlığı bölümünde doktora öğrencisi olan ve araştırmanın başyazarı Meredith Kernbach “Bulgular, ışık kirliliğinin hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkları etkileyebileceğini gösteren ilk belirtiler olabilir. Birçok konak ve hastalık taşıyıcısı günlük koordinasyon ve sezonluk ritimler için ışık işaretlerini kullanıyor ve bu ritimlerin, geceleri ışığa maruz kalındığı için bozulması bağışıklık tepkisini etkiliyor; burada gördüğümüz etkiler ortaya çıkıyor” dedi.

Araştırmacılar, 45 serçe üzerinde çalıştı ve yarısını geceleri yapay ışıklandırmaya maruz bıraktı. Esaret altındaki 7-25 günü takiben ekip, kuşları WNV’ye maruz bıraktı. Bundan sonraki 2., 4., 6. ve 10. günlerde serçelerden kan örnekleri alındı. Araştırmacılar, tüm serçelerin 2 ile 4 gün arasında enfekte olduğunu gördü. Ancak gece ışığa maruz kalan kuşların bulaşıcı WNV’yi koruduğu görüldü.

Kernbach, bu kuşları, şehirlerde insanlara yakın yaşadıkları yerlerden aldıklarını ve bu kuşların, birçok parazite, hastalığa konaklık yaptığını ayrıca WNV taşıyıcısı olduklarını söyledi. Işık kirliliğine maruz kalan kuşlar, daha uzun bir süre enfekte olarak kalsa da bu, kuşların ölüm oranını artırmıyor.




 
Üst Alt