Son Konu

Prof. Dr. Kaya: 'Pandemi, Kedilerde Davranış Bozukluğuna Neden Oldu'

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-71fd6755778e7b2f275889d4c6fbac7df185d1e8.jpg


Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, pandemi sürecinin beşerler kadar hayvanları da olumsuz etkilediğini söyledi. Kedi besleyenlerin, hayvanların da hislerinin olduğunu unutmamaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, "İnsanlar birinci devirde kedilerini sevmekten imtina ettiler. O yüzden bir çeşit davranış bozukluklarının olabileceğini düşünüyoruz. Biz zati merkezimizde bütün önlemlerini almıştık ancak kedi sahiplerinin de bu türlü periyotlarda kendi hayvanlarının da hislerinin olduğunu ve onlarla ilgilenmeleri gerektiğini bilmelerinde yarar var" dedi. 





Tüm dünyayı etkileyen koronavis pandemisi bir yıldan fazladır insanların gündeminde. Bu güç süreçte, en çok insanların etkilendiği düşünülse de hayvanların da beşerler kadar bu süreçten olumsuz etkilendiği belirtildi.

"Sahipleri kedilerinden uzak durdu"



Pandemi süreci içinde bilhassa kedilerin koronaya yakalanma yahut sahibine bulaştırma konusu gündeme gelirken Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, şu ana kadar buna dair kanıtlanmış bir bilginin olmadığını belirtti. 

Prof. Dr. Kaya, bu söylentilerin akabinde sahiplerinin kedilerinden uzak durduğunu bunun da kedilerde davranış bozukluklarına neden olduğunu söyledi. 

Bembeyaz tüyleri ve cana yakınlığı ile bilinen bir gözü mavi bir gözü kehribar dünyaca ünlü Van Kedilerinin müdafaa altında bulundukları Van Kedi Villası'nda tüm tedbirlerin alındığını belirten Prof. Dr. Kaya, şu ana kadar merkezde rastgele bir olumsuzluk yaşamadıklarını söyledi.

"Hayvanlar için de ağır bir süreç"



Prof. Kaya, "Pandemi süreci, hem beşerler için hem de hayvanlar için sahiden ağır bir süreç oldu. Münasebetiyle da mesken ortamında çok uzun mühlet kendi sahibiyle bağlantı içinde olan hayvanların pandemi sürecinde gerekli ilgiyi görmemesi hayvanların gerilime girmesine neden olabileceğini düşünüyoruz. Hayvan sahiplerinin bu türlü vakitlerde hayvanlarına daha fazla ilgi göstermeleri gerektiğini biliyoruz. Zira pandemi süreci içinde bir periyotlar kedilerin suçlanır üzere durumları oldu. Beşerler o periyotta hayvanlarını sevmekten imtina ettiler. O yüzden bir çeşit davranış bozukluklarının olabileceğini düşünüyoruz. Biz esasen bunun bütün önlemlerini almıştık. Ancak hayvan sahiplerinin de bu türlü devirlerde kendi hayvanlarının da hislerinin olduğunu ve onlarla ilgilenmelerini gerektiğini bilmelerinde yarar var" dedi.

"Ziyaretçi ilgisizliğini işçi telafi ett"



Pandemi nedeniyle bir müddet ziyarete kapatılan ve olağanlaşma adımlarının atılmasının akabinde gerekli önlemler alınarak ziyarete açılan Van Kedi Villası'ndaki kedilerin psikolojilerinin bozulmaması için çalışma yapıldı. 

Daima ziyaretçisi bulunan ve Van'a gelenlerin uğramadan gitmediği villada yaşayan kedilerin azalan ziyaretçileri de işçiyle giderilmeye çalışıldı. Prof. Dr. Kaya, bu nedenle merkezde olumsuz bir durum olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Bizim kedi konutumuzda kendi hayvanlarımızda o denli bir durumla karşılaşmadık. Zira ziyaretçinin ilgisinden mahrum kalan hayvanlarımızın o ilgisini işçilerimizi telafi etti. Alışılmış ki hayvanlar bu süreçte, insanların ilgisinden yoksun kaldı. Evvelce beşerler teğe bir kedileri sevebiliyorlardı. Bu periyotta bunu yasakladık. Bunun üzerine işçilerimizle ne yapmamız gerektiğine dair bir toplantı yaptık. Personellerimizde bu bahiste şuurlu olduğu için bir düşünce yaşamadık. Şu ana kadar kedilerin bulaşma yahut taşıma ile ilgili rastgele bir bilgi de kelam konusu değil"
 
Üst Alt