Son Konu

Bir İnsana İki Farklı Koronavirüs Varyantı Bulaşır mı; Bulaşırsa Ne Olur?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bir-insana-iki-farkli-koronavirus-varyanti-bulasir-mi-bulasirsa-ne-olur.jpg

Brezilya'daki bilim adamları kısa mühlet evvel, bir kişinin birebir anda iki farklı SARS-CoV-2 (COVID-19'e neden olan virüs) varyantıyla enfekte olduğunu bildirdi. Lakin bu ikili bulaşma, hastalığın tartısı konusunda bir tesire sahip üzere görünmüyor, çünkü hastalar, hastaneye kaldırılmaya gerek kalmadan düzgünleşti.

Bu, SARS-CoV-2 ile kaydedilen az sayıda hadiseden biri olmasına ve çalışma şimdi bilimsel bir mecmuada yayınlanmamış olmasına karşın, bilim insanları influenza üzere öteki teneffüs virüsleri ile ilgili de birden fazla varyantın bulaştığı durumlar gözlemledi. Bu tespit, virüslerin enfekte bir bireyde nasıl etkileşime girebileceği ve yeni varyantlar oluşturmak için ne manaya gelebileceği hakkında soruları gündeme getirdi.

Virüsler evrimin ustalarıdır, daima olarak mutasyona uğrar ve her replikasyon döngüsünde yeni varyantlar ortaya çıkar. Bağışıklık reaksiyonumuz üzere seçici baskılar da bu adaptasyonları yönlendirir. Bu mutasyonların birçoklarının virüs üzerinde kıymetli bir tesiri olmuyor, lakin virüse (örneğin bağışıklık sistemini atlatma yahut daha süratli çoğaltma yeteneğini artırarak) bir avantaj sağlayanlar telaş kaynağı ve yakından izlenmeleri gerekiyor.

Öbür RNA virüsleri ile karşılaştırıldığında koronavirüsler daha düşük mutasyon oranlarına sahipler zira replikasyon sırasında meydana gelen kimi yanılgıları düzeltebilecek bir düzeltme okuma düzeneğine sahipler.

Elhasıl, şimdiye kadar elde edilen ispatlar, birden fazla varyantın bulaşmasının hastalığın tartısını artırma üzere bir durum ortaya çıkarmadığını gösteriyor.




 
Üst Alt