Son Konu

Huawei Yaptırımlarına Uymayan Şirketleri Ne Bekliyor?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Yaklaşık 2 haftadır Huawei, Amerika'nın yaptırımlarıyla boğuşuyor. Aslında Amerika ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında kurbanın Huawei olduğu biliniyor fakat ne Huawei ne de Çin, bu durumun önüne geçemiyor. Huawei CEO'su tarafından yapılan açıklamalarda da esasen Huawei'nin nasıl politik bir bahsin merkezine oturtulduğunu anlamadıklarını belirtmişti.

Vukuata Huawei cephesinden bakacak olursak, işin kritik noktası aslında Amerika ya da Avrupa pazarının dışına atılmaya çalışılmaktan fazla büyük şirketlerin Huawei'ye sırt dönmesi. O denli ki Trump'ın açıklamalarının akabinde Google, direkt Huawei'nin lisansını iptal etti. Derhal akabinde Intel, Qualcomm ve ARM üzere Huawei'nin hayatta kalması için kural olan çipleri üreten firmaların da Huawei'ye sırtını dönmesi, şirket için tehlike çanlarını daha kuvvetli çalmaya başladı.

Fakat şu ana kadar Microsoft hiçbir açıklama yapmadı. Yalnızca internet sitelerinde bulunan Huawei cihazları kaldırdılar. Bunun haricinde de hiçbir şey yapmadılar. Mesela Huawei'nin Windows lisansını iptal etmediler ya da Huawei ile ilgili olan iştiraklerinin gelecekte nasıl olacağına dair de bir açıklama yapamadılar. Hal bu türlü olunca, kişilerin akıllarında bir soru işareti oluştu.

f04e80e1ddf45ce90fa704bc6f4c5e5193009666.jpeg

"Herhangi bir şirket Trump idaresinin almış olduğu yaptırım kararlarına uymazsa ne olur?"


Öncelikle bu soruya Microsoft açısından bakalım. Microsoft'un bu noktada ne yapacağını düşündüğümüz hengam ortaya gayri şirketler için de benzer bir sonuç çıkıyor: Huawei ile olan bağları askıya almak. Bunun nedenine gelecek olursak, Microsoft üzere dev bir şirketin, bağlı oldukları devletin kurallarına karşı gelerek kendi sonunu hazırlamak istemeyeceğini söyleyebiliriz. Zira maddelere nazaran, Microsoft bu kararı ciddiye almayarak Huawei ile olan iş birliğine devam ederse, işin ahir çok büyük bir zararla karşı zıdda kalacak. Buna ek olarak şirketin üst seviye isimleri de mahpus cezası alırlar. Buna nazaran Microsoft'un da gayri şirkekler üzere davranacağını net olarak söyleyebiliriz. Bununla birlikte şirketin neden açıklama yapmadığı konusuna gelecek olursak da, bunun sebebi Microsoft'un hengam kazanmak istemesi. Karşılıklı suçlamalar yapılan açıklamalar, Çin hükümetinin de hikayeye direkt dahil olmasıyla birlikte mevzu gereğince karışmış durumda. Microsoft da bu karışıklıktan yararlanarak şimdilik vakaların uzağında kalıyor ve bu sayede hem Amerika Birleşik Devletleri'ni önüne almıyor hem de Huawei üzere bir ortağından olmuyor. 

Mevzuyu biraz daha genelleştirirsek rastgele bir şirketin Amerika Birleşik Devletleri'nin almış olduğu bu kararı delmesinin sonuçları şirketler için önemli manada ağır oluyor. Bunun sebebi Microsoft örneğinde olduğu üzere maddelerin gerektirdiği çok ağır cezalar. Bu cezaların maddi kıymetleri değişse bile, en azından milyonlarla dolar olacağını söylemek mümkün. Bununla birlikte şirket yetkililerine verilecek olan mahpus cezası da gayreti. Bu yüzden hiçbir şirket, Amerika Birleşik Devletleri'nn aldığı yaptırım kararını kolay kolay deleceğe benzemiyor. 




 
Üst Alt