Son Konu

ISOFIX Nedir? İsofix koltuk bağlantısı nasıl yapılır?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ISOFIX / isofix nedir?

Orijinal ismi ISOFIX ve okunuşu Aysofeyks; Türkçe yazılışı isofix ve okunuşu isofiks olan bu sistem, Uluslararası standartlarda sunulan bir güvenli bebek koltuğu sistemidir. 2006 yılından sonra popüler olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle yeni model araçların hemen hemen hepsinde standart olarak sunulan bu sistem sayesinde emniyet kemeri, emniyet kemeri tokası (yuvası) vb. ögelere ihtiyaç duymadan direkt olarak arka yolcu koltuğunun üzerine, bebek koltuğu mandallar yardımıyla monte edilebilir. Bu mandal sisteminin genel adına isofix ismi verilir. Bu sistemin köprü vazifesi görmesi sayesinde çocuk koltuğu, doğrudan araç şasisine montajlanmış olur. Bu sistem çocuk koltuğunu kolayca çıkarıp takabilmek için çok ama çok ergonomik ve idealdir. Sistem sayesinde bebek koltuğu, mandallar yardımıyla kolayca takılır ve çıkarılır. Sistemin olmadığı koşullarda, bebek koltuğunu çıkarıp takmak çok zor olacaktır. Montajlanması ve montajlandığı yerden tekrar sökülmesi uzun zaman alır ve güvenli değildir. Bu sistem sayesinde bu sorun ortadan kalkar. Buna ek olarak, sistemin bulunmadığı araçlar için emniyet kemeri tokasına takılmak suretiyle montajlanan bebek koltukları üretilmiştir. Bu koltuklar isofix’den daha az ergonomiktir, kullanılması zordur ve daha az güvenlidir. Bu koltuklar araç şasisine değil, aracın arka koltuğuna montajlanmış olacaktır, ayrıca sağlam ve dolayısıyla güvenli olmayacağı aşikardır.



ISOFIX / isofix avantajları nelerdir?
  • Tüm bebek veya çocuk koltuğu sistemlerinin Uluslararası olan versiyonudur. Evrensel olarak kabul görmüştür ve otomobil markalarının hepsinde bulunan sistemdir.
  • Montajlanarak kullanılan veya emniyet kemeri tokasına takılarak kullanılan bebek koltuklarına nazaran çok daha güvenli bir sistemdir. Son teknoloji ile bu sistem, koltuğu üç ayrı noktadan destekleyerek tutar. Sağ, sol ve orta destek noktası. Bu sayede koltuk çok güvende olacaktır, dolayısıyla çocuk da.
  • Bu sistem; aracın şasisi ile çocuk koltuğu arasında köprü vazifesi görmektedir. Sistem sayesinde çocuk koltuğu doğrudan şasiye bağlanmış olur. Kemer tokasına bağlanan çocuk koltukları gibi koltuğa değil. Şasiye montajlanması sayesinde, kaza durumunda çocuk koltuğunda oturan çocuk en az şekilde sarsılacak ve hasar alacaktır. Bu durum herhangi bir ani fren durumunda da geçerlidir.
  • Bu sistem oldukça ergonomiktir. Çocuk koltuğu çok kolay bir şekilde çıkarılıp takılır. Çocuğun olacağı yolculuklarda üç hareketle 1 dakika içinde bağlantısını yapabilirsiniz. Çocuğun olmayacağı yolculuklarda ise çok kolay ve hızlı bir şekilde yerinden çıkarılabilir.
  • Emniyet kemer tokasına montajlanarak kullanılan bebek koltuklarının yarısından çoğunun yanlış monte edildiği tespit edilmiştir. Bu sistemin yanlış montajlanması söz konusu değildir, dolayısıyla çocuğunuz her daim güvende olacaktır.
  • Bu Sistem, ticaret için de oldukça makul bir faktör. Sistemin aracınızda var oluşu, satış rakamına etki edecek bir araç donanımı özelliği olarak bilinir.



ISOFIX / isofix koltuk bağlantısı nasıl yapılır?

Aracınızın model yılı ISOFIX bağlantısı yapmak için önemli bir detay; keza 2013 yılından önce sağ ve sol olmak üzere çift bağlantı noktası bulunurken, 2013 yılından sonra bir de üst kısımında bulunan destek bağlantı noktası eklendi. Bu da demek oluyor ki aracınız 2013 model yılından eski ise çift girişli bebek koltuklarını destekleyen bir ISOFIX bağlantısına sahip, 2013 model yılı ve daha yeni ise üç tırnaklı bebek koltuklarını destekliyor demektir. Peki, isofix bağlantısı nasıl yapılır?
  1. Çocuk koltuğu üzerinde bağlantı çubukları bulunur. Bu bağlantı çubukları, çocuk koltuğunun kenarlarında bulunan mandallar yardımı dışa doğru çıkartılır.
  2. Dışarı çıkmış olan bağlantı çubukları, araç koltuğunun üzerinde bulunan bağlantı noktalarına takılır. “Klik” sesi duyulur.
  3. Aşağı ve ileriye doğru yani dibe doğru basınç uygulanarak sıkılaştırılır. Çubuklar, bağlantı noktasını tamamen öptüğünde “Tık” sesi duyulur ve bağlantı tamamlanmış olur.



Arabamda isofix var mı?
Evrensel olarak kullanımı kabul edilmiş olan bu sistem yıllar boyunca kendini geliştirmiştir. Aracınızda bulunup bulunmadığını anlamanın en güzel yolu, varsa aracınızın kullanma kılavuzunu kontrol etmektir. Kullanma kılavuzu yoksa genel itibariyle geçerli olan verileri sizinle paylaşalım, fakat istisnai durumlar olabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu sistemin kullanımı 2006 yılında Avrupa’da standart bir pozisyona getirildi. Türkiye için de neredeyse hemen hemen standart bir hale geldi denilebilir. Bazı otomobil markalarının Avrupa satışları çok düşük olduğundan mütevellit Türkiye’de satışa sunduğu otomobillerde sistem mevcut olmayabilir ama pastada çok az bir dilime sahip. Yüzdesel olarak 1-2’yi geçmez. 2006-2013 model yılları arasında çift sürgülü bağlantılı sistemin olması muhtemeldir. 2013 model yılı ve üzerinde %99 oranda tüm otomobil markalarında üç sürgülü bağlantılı sistem bulunmaktadır. Otomobilinizin marka, model ve model yılını yorumlarda belirterek; ISOFIX bağlantısı olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Tüm sorularınız istisnasız ve en kısa sürede yanıtlanacaktır.
isofix bebek koltuğu fiyatları ve seçeneklerini Parcacix‘den listeleyebilirsin. Hadi, durma! Sen de göz at.
 
Üst Alt