Son Konu

Sık Kullanılan Ama Açılımları Pek Bilinmeyen 20 Kısaltma

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-1b105be8813c689faa2fd029a8e7405abb32f48c.jpg


Gündelik hayatın temposunda fark edilmiyor; fakat kullandığımız lisan pek çok kod ile dolu. Günlük hayatta birden fazla kere kulağa gelen kısaltmaların açılımlarının ne olduğu, hangi lisanlardan geldiği ve ne üzere mana kaymalarına uğradığı birçok insanın bilmediği mevzular ortasında. 

İşte toplumsal hayatımızda sık kullandığımız lakin manasını bilmediğimiz kısaltmalardan kimileri:


2. Fazla 'Akbil’i olan var mı?




Pek çok kez İETT otobüsüne bindiğimizde birilerinin “Fazla Akbil’i olan var mı?” yakarışlarını duymuşuzdur. “Akbil”in açılımının manası “Akıllı Bilet”

3. Açılımında otobüs sözü olmayan 'İETT’



Otobüslerde kullanılan; ama otobüs sözünün geçmediği İETT’nin açılımının İstanbul Elektrik Tramvay Tünel İşletmeleri olarak geçiyor. 1939 yılında kurulan esaslı şirket, 1993 yılına kadar İstanbul ve Anadolu havagazı dağıtım sistemlerini ve 1984 yılına kadar troleybüsleri işletmiş. Ayrıyeten şirket 1982 yılında Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredilen İstanbul’un elektrik hizmetlerini de karşılamış. Yıllar geçtikçe yalnızca toplu taşıma hizmeti vermeye başlayan şirketin ismi de geçmişten kalmış.

1. Lisanına dolayan çok; ancak manasını bilen yok: KJ



“KJ” televizyon yayınlarına yazı bindirmek için eski vakitlerde kullanılan "karakter jeneratörü" isimli aygıtın kısaltmasıdır.Televizyondaki altyazıları yazan bireyler ise KJ operatörü olarak isimlendiriliyor. Yoğun dikkat gerektiren bu meslekte yapılan yanılgılar vakit zaman toplumsal medyayı sallayan haberlere dönüşüyor.

4. Yöneticilerin yöneticisi: CEO



İngilizce açılımı Chief Executive Officer olan CEO, herhangi bir firmada ortaktan sonra gelen ve sermaye ile ilgili olmayan; lakin o işletmeyi yöneten ve bundan bağımsız sorumlu olan kişidir.

5. Manası “vatansever” ama…



“Patriot” sözcüğü Suriye hududunda ortaya çıkan güvenlik sorunlarıyla gündelik hayatımıza bir anda girdi. Almanya, ABD ve Hollanda üzere NATO hasebiyle müttefikimiz olan devletler Esad’ın füzelerinden Türkiye’yi korumak için Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana’ya Patriot füze savuma sistemini kurdu. “Phased-Array Tracking and Intercept Of Target” (Faz dizimli amaç takipleme ve önleme) formunda uzun bir açılımı olan bu füze sistemi, soğuk savaş devrinde Sovyet bombardıman uçağı ve seyir füzesi tehdidine karşı ABD’nin ve Avrupa’daki müttefik ülkelerin korunması emeli ile geliştirildi. 1991 yılında Körfez Savaşı’nda ve 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgalinde kullanılan “Patriot”un söz manasının “vatansever” olması ise ziyadesiyle manidar.

6. Kapımız, penceremiz PVC''



Polivinil klorür’ün kısaltması olan PVC,  kapı ve camlarımızın yanında konutumuzun pek çok yerinde kullanılır. PVC, kimyasal endüstrisinin en bedelli eserlerinden olan bir tıp plastiktir.

7. Geleceğin parlak mesleklerinden: ‘SEO’



İngilizce açılımı Search Engine Optimisation  olan SEO ise; Google, Yahoo, Msn Search üzere arama motorlarında makul sözlerde üst sıralara çıkmak için site içi ve site dışı faktörlerin uygulandığı ve bu uygulama sürecinde sonucu muvaffakiyetle sonuçlanmış süreçler, uygulamalardır. SEO bir şahıs değildir. SEO arama motorları için en başarılı sonuca uzanan süreçler sürecidir.

8. Nedir, insanların kendilerini en rahat hissettikleri bu 'WC'



WC, İngilizce'de Water-Closet manasına geliyor. Düz çeviri de Su-Dolap olarak anlaşılabilir ancak İngilizler de, Su-Klozet manasını taşıyor. 20.yy'ın ortalarında İngiltere'de vuku bulmaya başlayan WC, bugün çabucak her ülkede tuvalet simgesi olarak görülüyor. Yani milletlerarası tuvaletin simgesi, WC'dir.

9. Açık hali unutulan bir terim: DJ



Kökenleri radyo yayıncılığının hareketlendiği yıllara olan 1937’lere dayanan DJ yani Disk Jokey, müzik akışını denetim eden, kesim seçiminde ve kesimler ortası geçişlerde ahenk sağlamakla vazifeli şahsa verilen isimdir. DJ'lerin misyonu yalnızca program sunmak yahut kesim çalmak değildir. Ayrıyeten tıp gözetmeksizin müzik yahut remix de yaparlar.

10. Erken gelen oturur: EGO



Vaktinde Elektrik, Gaz ve Otobüs hizmetlerini sağlaması için kurulduğundan bu sözlerin baş harfleri kullanılarak kuruma EGO ismi verilmiştir. Fakat 20 yıl kadar evvel elektrik ve doğalgaz dağıtım işleri kurumdan alınarak TEDAŞ (bir yıl kadar evvel de TEDAŞ'tan BEDAŞ'a geçti) ve BOTAŞ'a verilmiştir. O vakitten beri kurum yalnızca ulaşım hizmetleri vermektedir. Metro sınırları da EGO tarafından yapılır, işletilir, denetlenir.

11. Devletin en temel gelir kaynağı ÖTV ne demek?



2002 yılında hayatımıza giren Özel Tüketim Vergisi olarak tanımlanan ÖTV; motorlu taşıtlar, petrol, tütün eserleri ve alkollü içecekler üzere lüks mal yahut eserlerden ölçü yahut paha üzerinden alınan vergidir.

12. Bu 'MIT' bizim bildiğimiz 'MIT' değil



Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nın kısaltmasıyla sıklıkla karıştırılan MIT, dünyanın en ünlü üniversitelerinden olan ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün kısaltması olarak da kullanılmaktadır. 

Geçtiğimiz günlerde CNN Türk’ün  MIT Technology Review’in bilimsel araştırma bahisleri ile ilgili haberinde Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nın logosunu kullanması ise  sosyal medyada alay konusu olmuştu.

13. Dünya'nın en büyük sinema sitesi: IMDb



İnternet Sinema Veritabanı manasına gelen IMDb, tüm dünyadaki sinemalarla ilgili fotoğrafları, fragmanları, sinemalar ile ilgili bilgileri online olarak tutan ve kullanıcılarına sunan bir web sitesidir.

14. Çevresel Tesir Değerlendirmesi: ÇED



Çevresel Tesir Kıymetlendirme uygulamasının kısaltması olan ÇED, rastgele bir projenin etraf üzerindeki kıymetli tesirlerinin belirlendiği bir süreçtir. ÇED nedir sorusunun cevabı ise şu halde; ÇED, yeni proje ve gelişmelerin etraftaki daima yahut süreksiz potansiyel tesirlerinin toplumsal sonuçlarını ve alternatif tahlillerini de içine alacak biçimde tahlili ve değerlendirilmesidir.

15. İsminde bir şifre olduğu argüman ediliyor: MOBESE



MOBESE,“Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu” diye biliniyor; lakin araştırmacı-yazar İlhan Taşçı'nın, Kırmızı Kedi yayınlarından yeni çıkan kitabı "Paralel Hat"ta verdiği bilgilere nazaran bu açılım MOBESE kısaltmasından sonra ortaya çıktı. MOBESE; Murat, Osman, Basri, Erin, Süleyman, Erdoğan isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Yani sistemi kuran polis ve mühendislerin baş harfleri.

16. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi: CERN



CERN Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi anlamına gelen Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bu kurum, İsviçre ve Fransa hududunda yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır.

17. Ortadoğuda terörün yeni ismi : IŞİD



Açılımı Irak ve Şam İslâm Devleti. IŞİD'in İngilizcede kısaltması ise ISIS.

18. Güç birliği platformu: MÜSİAD



5 Mayıs 1990’da İstanbul’da kurulan MÜSİAD Müstakil Endüstrici ve İşadamları Derneği nin kısaltması olup eski ismi Müslüman Endüstrici ve İş Adamları derneğidir.

19. Elektronik postanın şifreler: CC, BCC



CC: Carbon Copy sözlerinin kısaltmasıdır. Bu formda eklediğiniz şahıslara mailin bir kopyası masraf. BCC: Blind Carbon Copy kısaltmasıdır. Bu biçimde eklediğiniz şahıslara de mail sarfiyat lakin Gönderilen ve CC kısmına yazdığınız şahısların bundan haberi olmaz.

20. Oysaki AMK'nin açılımı çok masummuş!



Kaan BORA‘nın genel yayın direktörlüğünü yaptığı spor gazetesi AMK, birinci çıktığı vakitler gazetenin ismi nedeniyle büyük reaksiyon çekti. AMK Gazetesi idaresinden yapılan açıklamada ise gazetenin açılımı: Açık, Mert ve Korkusuz.
 
Üst Alt