Son Konu

Çin, Kovid-19 Soruşturmasının İkinci Aşamasına İzin Vermedi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-7a5ead1de26b1719fccfec86c78e3483c84b1d71.jpg


Pekin idaresi, Dünya Sıhhat Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüsün kaynağına dair Çin'deki araştırmasının ikinci evresine müsaade vermeyecek. Çinli yetkililer, 'laboratuvar sızıntısının soruşturması' olan bu etabın bilime muhalif olduğunu belirtti.





Fotoğraflar: Reuters

Sputnik'in aktardığına göre Ulusal Sıhhat Komitesi Lider Yardımcısı Zeng Yixin, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, DSÖ'nün Covid-19'un kaynağına ait Çin'de yürüttüğü çalışmada ikinci kademeyi 'laboratuvar sızıntısının soruşturması' olarak belirlediğini görünce 'şaşırdığını' söyledi. 

Bu türlü bir planı kabul edemeyeceklerini vurgulayan Zeng, "DSÖ'nün koronavirüsün kökenine ait bir sonraki araştırma evresi planı sağduyulu değil ve bilime aykırı" dedi. 

Zeng, ABD'nin virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden çıktığı tezlerine da karşılık verdi. Zeng, "Buradaki hiçbir emekçi yahut araştırmacıya koronavirüs bulaşmadı" diye konuştu. 

Ulusal Biyogüvenlik Laboratuvarı Müdürü ve Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışan Profesör Yuan Zhiming de 30 Aralık 2019'dan evvel kendisi ve meslektaşlarının yeni koronavirüs üzerinde çalışmadığını vurguladı.

'Araştırmalar Çin dışındaki ülkelerde de yapılmalı'



DSÖ araştırmasında Çin'i temsil eden Prof. Liang Wannian ise, daha evvel uzmanların virüsün kökenine ait hayvanları işaret etmesine referans vererek, "Uzman grup Çin'e dönmek yerine hayvanlara odaklanmalı" ifadelerini kullandı. Liang ayrıca, hastalığın Wuhan'da tespit edildiği vakitlerde farklı ülkelerdeki atık sularda Kovid-19 bulunduğuna dair raporlara dikkat çekti ve araştırmacıların çalışmalarını Çin dışındaki yerlerde de gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtti.

'Konu siyasileştirilmemeli'



Bu yılın başlarında Kovid-19'un kökenini araştırmak için Çin'e gelen uzman takım, yaklaşık dört haftalık çalışmanın akabinde virüsün Aralık 2019'da insanlara yayılmadan evvel muhtemelen bir hayvandan kaynaklandığı sonucuna vardıklarını açıklamışlardı. 

Lakin ABD ve batılı ülkeler soruşturmanın şeffaflıktan mahrum olduğunu tez etti. 

ABD Başkanı Joe Biden, ABD istihbarat teşkilatlarına pandeminin nasıl başladığına dair kendi çalışmalarını yürütmeleri talimatını verdi. Covid-19'un bir laboratuvardan sızmış olabileceği teorisi, sıhhat krizinin birinci aylarında eski ABD Lideri Donald Trump idaresi tarafından desteklenmişti. 

DSÖ Yöneticisi Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen hafta yaptığı açıklamada Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimalini yok saymak için şimdi erken olduğunu söyleyerek “Ben de laboratuvarda çalıştım, kazalar olabilir. Bunlar yaygın” demişti. Ayrıyeten Ghebreyesus, Çin’i daha fazla işbirliği yapmaya çağırmıştı.

Pekin ise memleketler arası soruşturmayla tam işbirliği yaptığında ısrar ederek bu cins tezleri reddediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian geçen hafta, 'soruşturmanın bilimsel bir husus olduğunu ve tüm tarafların mevzuyu siyasallaştırmak yerine bilim insanlarının görüşlerine ve bilimsel sonuçlara hürmet duyması gerektiğini' söyledi.

Çin, Amerikan tesisi argümanlarını destekledi



Öte yandan Pekin, virüsün bir Çin laboratuvarından çıkmış olabileceğini ısrarla reddederken, ülkedeki Amerikan tesisinden sızmış olabileceği ihtimaline kapıları kapatmadı. 

Dün, Çin Dışişleri Bakanlığı, 4.7 milyon Çinlinin DSÖ'ye ABD askeri tesisine uzmanlar göndermesi için dilekçe vermesinin akabinde, koronavirüsün Maryland'deki Fort Detrick Laboratuvarı'ndan çıkıp çıkmadığına ait soruşturma yapılması davetlerini destekledi.
 
Üst Alt