Son Konu

Astımınız Varsa Çay Daha Kolay Nefes Almanıza Yardımcı Olabilir mi? Denemeye Değer 5 Çay

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Araştırmacılar, siyah ve yeşil çaylardaki kafeinin akciğer işlevini mütevazı bir biçimde güzelleştirebileceğini söylerken, hastalar ekseriyetle zencefil ve meyan kökü üzere bitki çaylarının bir fark yarattığını sav ediyor.

Bir fincan sıcak çay, mide bulantısını yatıştırmaktan ruh halini güzelleştirmeye kadar sonsuz güzelleştirici yararlara sahip üzere görünüyor, fakat astım üzere teneffüs yolu hastalıklarına yardımcı olabilir mi?

Alerji ve Klinik İmmünoloji Mecmuası'nda yayınlanan bir incelemenin gerisindeki bilim adamları üzere araştırmacılar, teneffüs sıhhatini desteklemek için dünya çapında yüzyıllardır, bazen çay halinde kullanılan düzinelerce farklı bitki ve doğal maddeyi kabul ettiler.



Yeniden de çok az bilim insanı, doğal ilaçların astım hastalarına nitekim yardımcı olup olmadığını araştırdı. Bilhassa çay ve astımı inceleyen araştırmalara gelince, California'daki Stanford Üniversitesi'nde pediatrik akciğer tıbbı klinik profesörü John Mark, “Tek bir çalışma bulamadım” diyor.

Açıkça çaylar astım ilaçlarının yerini alamaz, lakin uzmanlar rutininize makul çayları eklemenin neredeyse hiçbir ziyanı olmadığı konusunda hemfikirdir. Dr. Mark, " Meyan kökü, okaliptüs ve zencefil üzere çayları teneffüs yolu semptomları için kullanmıştır ve insanların bunlara karşıt reaksiyon verdiğini görmedik" diyor.


Kafein ve Astım Bağlantısı​

Birtakım çay çeşitlerinin teneffüs tesirleri için araştırılan bir bileşeni vardır : kafein . Minnesota, Rochester'daki Mayo Clinic'te bir göğüs hastalıkları uzmanı olan MD Karina Keogh'a nazaran , kafein akciğerlerdeki üzere düz kasları gevşetmeye yardımcı olabilir ve bir bronkodilatör misyonu görerek hava yollarının açılmasına yardımcı olabilir. Aslında, Dr. Keogh, kafeinin , günümüzde kullanılan ilaçların geliştirilmesinden yıllar evvel astımı tedavi etmek için kullanılan teofilin ismi verilen bir ilaçla kimi benzerlikler paylaştığını söylüyor.



Araştırmacılar, kafeinin kısa vadeli akciğer işlevini yavaşça güzelleştirebileceğini, lakin bu küçük güzelleşmenin daha yeterli bir hayat kalitesi ile alakalı olup olmadığını anlamak ve kafein toleransının bu etkiyi vakit içinde nasıl değiştirdiğini görmek için daha fazla delil gerektiğini belirtiyorlar.


Astıma Yeterli Gelen Bitkiler Nelerdir?

Uzmanlar, sonuçların çarpıklığından kaçınmak için astımlı hastaların teneffüs testinden birkaç saat evvel kafeinli içeceklerden kaçınmaları gerektiğine inanıyor.


Astımınıza Yardımcı Olabilecek 5 Çay​

Astım, teneffüs yollarınızın astarını etkileyen, iltihaplanıp daralarak nefes darlığı, hırıltılı teneffüs, öksürük ve göğüste sıkışma üzere semptomlarla sonuçlanan kronik bir hastalıktır.
Astım için birçok klâsik tedavi olmasına karşın, birtakım bitki çayları semptomları hafifletebilir.

İşte astımı rahatlatabilecek 5 çay...


1. Zencefil çayı​

Zencefil çayı, zencefil bitkisinin ( Zingiber officinale
) köklerinin kaynatılmasıyla yapılır. Bu güçlü baharat, besinler ve biyoaktif bileşiklerle yüklüdür. Enflamasyonun azalması, mide bulantısının giderilmesi ve daha düşük kan şekeri düzeyleri üzere yararlarla bağlantılıdır. Ayrıyeten, araştırmalar zencefilin astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

İnsan hücrelerini kullanan test tüpü çalışmaları, gingeroller ve shogaoller üzere zencefil bileşiklerinin, teneffüs yolu iltihabını azaltarak astım semptomlarını hafifletebileceğini göstermektedir.




Meskende zencefil çayı yapabilirsiniz. Küçük bir tutam soyulmuş zencefil rendeleyin, 1 bardak (240 mL) kaynar suda istediğiniz kıvama nazaran 10-20 dakika demleyin, akabinde zencefili süzün. Dilerseniz zencefil çayını olduğu üzere yahut bir tutam limon, bal yahut tarçın ile karıştırıp içebilirsiniz.


2. Yeşil çay​

Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen tanınan bir içecektir.

1000'den fazla şahısta yapılan bir araştırma, en az günde 2 fincan yeşil çay içenlerin, hiç içmeyenlere nazaran değerli ölçüde daha düzgün akciğer işlevlerine sahip olduğunu buldu.

Yeşil çay, teneffüs yollarınızı 4 saate kadar rahatlatmaya yardımcı olabilecek ve astım semptomlarından süreksiz olarak kurtulmanızı sağlayan bir kafein kaynağıdır.


Poşet çaylar yararlı mıdır? Sallama poşet çay tüketmenin ziyanlı tesirleri

Yeşil çay, astıma bağlı iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlarla doludur. Birebir vakitte, teneffüs yollarınızı süreksiz olarak rahatlatabilecek bir kafein kaynağıdır.


3. Siyah çay​

Yeşil çay üzere siyah çay da Camellia sinensis bitkisinden gelir. Bununla birlikte, oksidasyon için havaya maruz kalır, bu da yaprakların koyu kahverengiye dönmesine ve lezzetin ağırlaşmasına neden olur.

Siyah çay, akciğer işlevini orta derecede iyileştirebilen ve astım semptomlarından süreksiz olarak kurtulmayı sağlayan bir uyarıcı olan kafein sağlar.


4. Okaliptüs çayı​

Okaliptüs çayı, güçlü antioksidanlar ve okaliptol üzere bitki bileşikleri ile dolu olan okaliptüs ağacının yapraklarından yapılır. Bilhassa, okaliptol astım semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir.

Okaliptüs çayı, muhakkak astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir bileşik olan okaliptol içerir.

Kurutulmuş okaliptüs yaprakları kullanarak konutta kendiniz yapabilirsiniz. Kurutulmuş yaprakları 1 bardak kaynar suda 10 dakika kadar demleyin ve içmeden evvel bir tülbent kullanarak yaprakları süzebilirsiniz.


5. Meyan çayı​


Meyan kökü çayı, meyan bitkisinin ( Glycyrrhiza glabra ) kökünden yapılır ve besbelli halde tatlı ancak biraz acı bir tada sahiptir. Klasik tıpta meyan kökü , astım da dahil olmak üzere çeşitli durumları tedavi etmek için uzun müddettir kullanılmaktadır.

Çok ölçüde meyan kökünün tehlikeli yan tesirlere yol açabileceğini unutmayın. Çay alımınızı günde 1 fincan ile sınırlamak ve rastgele bir tıbbi durumunuz varsa sıhhat uzmanınızla konuşmak en güzelidir.
 
Üst Alt