Son Konu

Ev hanımları nasıl emekli olur? Evde emeklilik için 3 formül!Ev hanımı emeklilik hesaplama 2022

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ev_hanimlari_nasil_emekli_olur_evde_emeklilik_icin_3_formulev_hanimi_emeklilik_hesaplama_2022_1641385797_483.jpg

Çalışan bayanların emekli olurken konut hanımlarının da emekli olması için devlet tarafından sunulan kimi formüller var. Uzun vakittir bu anı bekleyen mesken hanımları 3 hususta emekli olma fırsatını yakalayabilir. Pekala mesken hanımları nasıl emekli olabilir, meskende emeklilik için 3 formül nedir? İşte konut hanımı emeklilik ile tüm merak edilenleri sizler için sıraladık.



Çocukları olan bayanların iş hayatından elini ayağını çekmesi sonucu emeklilik fırsatını kaçırıyor. Milyonlarca çalışanın emekli olabileceği günü sayarken bir yeni haber de meskende çalışmayan konut hanımlarını için geldi. Eksik primleri sebebiyle emekli olmayı kaçıran mesken hanımlarına devlet emekli olma fırsatı sunuyor. Bir işyerin çalışmadan emekli olmak için kimi kurallar bulunuyor. Bunları karşıladığınız takdirde emekli olabiliyorsunuz. 2022 yılına girdiğimiz süreçte de ona nazaran ödemeler değişiyor. İşte emekli olmak için öne çıkan 3 formül ve daha fazlası...

MESKEN HANIMLARINA NASIL EMEKLİ OLUR?

1- Konut hanımları kendileri sigorta yapma hakkına sahip( İsteğe bağlı sigorta)
  • Devlet, çalışmayan ve sigortası olmayan bayanların 18 yaşından büyük olmaları halinde SGK'ya başvurma hakkı tanıyor. 
  • SGK girişini yaparak her ay sistemli olarak prim ödeyerek emekli olma fırsatına sahip oluyor. 
  • 18 yaşını aşmış her bayanın ödeyeceği primler o yılın minimum fiyatına nazaran belirlenmektedir. Örneğin 2021 yılı içinde en düşük prim ölçüsü Bin 144 lira olarak ödeniyordu. 2022'de ise bu fiyat bin 601 lira olarak artmıştır. 
  • Kendilerini sigortaya kaydeden konut hanımları birebir vakitte sıhhat hizmetlerinde de yararlanmaktadır. Bir avantajı da bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası da sıhhat hizmetlerinde yararlanma fırsatı bulabiliyor. 


2- Vergisiz esnaflık
  •  Kadınların meskende kendi imkanlarıyla ürettikleri için 'esnaf muaflığını' devreye sokuyor. Bu durumda esnaf  muafiyet dokümanı alanlar, vergi vermiyor, SGK'ya başvurarak da sigortalı oluyor.
  • Bu yıl için 28 gün üzerinden prim yatıran, 30 gün çalışmış sayılıyor. Buna nazaran ödenecek prim fiyatı aylık bin 68 lira. Bu formda sigortalı olan bayanlara hem sağlıktan yararlanma hem de emeklilik yolu açılmış oluyor.
3- Doğum borçlanması
  • Bayanlar sigorta oldukları tarihten sonra yaptıkları doğumlarla birlikte doğum borçlanması hakkı tanınmaktadır.
  • Devlet 3 çocuğa kadar her bir çocuk için 2 yıl borçlanma imkanı tanıyor. Doğum borçlanmasının fiyatı o yılın taban fiyatı üzerinden hesaplanmaktadır.

  • En az aylık fiyat brüt taban fiyatın yüzde 32'si ölçüsünde oluyor. En yüksek fiyatı da bunun yaklaşık 7.5 katı olmakta. 

 
Üst Alt