Son Konu

İskandinavya'da 10.000 Yıllık DNA Taşıyan Sakız Keşfedildi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
iskandinavya-da-10-000-yillik-sakiz-kesfedildi-1558190235.jpg

1990’larda İsveç’in kıyı yakasında mekan alan ve ‘Huseby Klev’ olarak bilinen avcılık-balıkçılık ortamında keşfedilen üç kesimli sakız, bilim kişilerinin ilgisini çekmeden neredeyse 30 yıldır bekliyordu.

Birkaç yıl evvel araştırmacılar, bu kırılgan husus üzerinde test yapmaya başlamışlardı ve geçtiğimiz yılın Aralık ayında, kalıntılarda antik insan DNA’sı keşfedildi. Bunun üzerinden 5 ay geçti ve araştırma ekibi ahir daha açıklayıcı ve güncellenmiş bir makale yayımladı.

ancientgumscandinavia_1024.jpg

Araştırma ekibinin sözcülerinden Natalija Kashuba, “Bu şaşırtıcı sonuçları elde etmek biraz devrimizi aldı çünkü araştırmanın bir de yasal boyutu var. Sakız kalıntılarından elde edilen DNA tam 10.000 yıl öncesine dayanıyor!” dedi.

Sakız kalıntısındaki diş izleri üzerinde çalışan ekip, Taş Devrine ilişkin tükürük örnekleri buldu. Bu sayede de o yerdeki en eski kişilerin DNA’ları açığa çıkmış oldu. Görünen o ki elde edilen her sakız kalıntısı, sınırlı bir şahsa aitmiş: İki hatun ve bir erkek. Ama sözcülerin dediğine nazaran, sakızın tasarruf hedefi bugünlerde olduğu üzere yalnızca hobi değilmiş.

Ham unsurun etrafındaki esintilerden anlaşıldığı kadarıyla, o ortam alet-edevat üretimi için kullanılıyormuş ve sakız da sürecin bir kesimiydi. Sakız, büyük ihtimalle yapılan bir eşyayı çoğaltmak için kalıp çıkartma yahut yapıştırma üzere süreçlerde kullanılıyordu.

Genomik haberleri bir araya getiren araştırmacılar, bu birinci kişilerin genetik olarak aslında Batılı avcı-toplayıcılara benzediğini ve Buz Devri periyodundan bireyler olduğunu gördüler. Yani sakızın kesimde bulunması, İskandinavya’ya günümüzde Rusya olarak bilinen Şark Avrupa yerinden geldiğini belirtiyor.

Stockholm Üniversitesi’nde araştırmacı olan ve bahsi geçen DNA üzerinde tahlil yapan Türk bilim kişisi Emrah Kırdök, “Bu antik sakızlar bizlere alet edevat ve insan genleri arasındaki ilişkiyi anlamamız için bir fırsat sunuyor” diyor.

İnsan kemiklerinin ve antik aletlerin nadiren günümüze kadar geldiği bir yerkürede, tahminen de benzeri sırları saklayan diğer ağaç kalıntıları vardır ve keşfedilmeyi bekliyorlardır. Onlar keşfedilince haberdar olmak için sitemizi takipte kalmayı unutmayın :)




 
Üst Alt