Son Konu

Gömülü Dişler

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Sürme vakitleri geldiği halde; çene kemiği içinde kalıp olağan pozisyonunu alamayan dişlere GÖMÜLÜ DİŞLER ismi verilir. En sık olarak 20 yaş dişleri, bunları takiben de kanin (köpek) dişleri, sıklıkla çene kemiği içerisinde gömülü kalırlar. 20 yaş dişleri, çoklukla 16-20 yaşlarında sürmeye çalışır ve çoğunlukla kendilerine yer bulmakta zorlanır ve gömülü kalırlar.

20 yaş dişleri çenelerde en sonda yer alan dişlerdir. Yetersiz fırçalamaya bağlı olarak kolaylıkla çürüyerek diş/çene ağrılarına ve ağız kokusuna yol açabilirler. Çenelerde uygun yer bulamayan 20 yaş dişleri, öteki dişleri sıkıştırabilir ve dişlerde çapraşıklık yaratabilirler. Ayrıyeten yanındaki komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kist üzere patolojilere neden olarak önemli sıkıntılara yol açabilirler. Bu nedenle Ağız Diş ve Çene Cerrahisinde en sık yapılan süreçlerden biri 20 yaş dişlerinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Klinik ve radyolojik muayeneler sonucunda, gömülü dişler için tedavi yolu belirlenir. Birtakım durumlarda, gömülü kanin dişler ortodontik tedavi ile olması gereken pozisyonlarına sürdürülebilmektedir. Bazen semptomu olmayan gömülü dişler, belli aralıklarla çekilen röntgenler ile takip edilmek kaidesiyle yerinde bırakılabilir. Lakin sürdürülmesi mümkün olmayan, öteki dişlere ziyan verdiği belirlenen, çapraşıklığa sebep olan, enfeksiyon ve patolojik lezyonlara neden olan gömülü dişlerin cerrahi müdahale ile çekilmeleri gerekmektedir.

20 yaş dişleri genelde ilgili bölgeden geçen inferior alveolar hududa yakın olarak derinde gömülü kalırlar. Bu nedenle hududun hasar görmemesi için çekim öncesinde detaylı bir muayene yapılması ve deneyimli bir cerrahi uzmanının travma yaratmadan dişe müdahale etmesi değerlidir.


 
Üst Alt