Son Konu

Çin, Çekya'nın seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile görüşmesini protesto etti

habercibotu

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
14,349
Tepkime
1
Puanları
38
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
cin-cekya-nin-secilmis-cumhurbaskani-nin-tayv-15597749_local_sd.jpg

Çin, Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petr Pavel'in, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'ın lideri Tsai Ing-Wen ile telefonda görüşmesini protesto etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında, seçilmiş Cumhurbaşkanı Pavel'in tüm karşı çıkışlarına ve ikna çabalarına rağmen yaptığı görüşmenin "resmi temas" niteliği taşıdığı ve Çin'in iç işlerine müdahale olduğunu belirtti.

Görüşmenin, Çekya'nın "tek Çin" ilkesine bağlılığını ihlal ettiğini ve Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere yanlış işaret verdiğini savunan Sözcü Mao, "Bu davranışı kınıyor ve Çek tarafını protesto ediyoruz." dedi.

Tek Çin ilkesinin Çin'in temel çıkarı ve diplomatik ilişki kurduğu ülkelerle ilişkilerinin siyasi zemini olduğunu vurgulayan Mao, "Çekya'yı, bu hatayı derhal düzeltmeye ve olayın olumsuz etkilerini giderecek etkin önlemler almaya çağırıyoruz." diye konuştu.

Tayvan'ın lideri Tsai Ing-Wen, Taipei ile resmi diplomatik ilişkisi bulunmayan Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petr Pavel'i telefonla arayarak tebrik etmişti.

Tayvan ile Çekya'nın derin bağlara sahip olduğunu, özgürlük, demokrasi ve insan haklarına saygı değerlerini paylaştığını belirten Tsai, "Bu içten bağlara dayanarak Tayvan hükümeti, Çekya ile çip tasarımı, iş gücü eğitimi, ileri teknolojiler ve tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması dahil kilit alanlarda etkileşimi ve işbirliğini derinleştirmeyi arzulamaktadır." ifadesini kullanmıştı.

Pavel de Tsai'ye tebrik için teşekkür ederken, "Çekya'nın daima demokrasinin tarafında olduğunu", "Tayvan'ın yaşayan demokrasisini otoriterliğin baskılarına karşı korumasını desteklediklerini" vurgulamıştı.

Tayvan liderlerinin, Çin'i diplomatik olarak tanıyan ülkelerin seçilmiş liderleriyle doğrudan temaslarına nadiren rastlanıyor. Tsai, en son 2016'da ABD'nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşmüştü.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasındaki iç savaştan galip çıkan Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek, Taipei'de geçici hükümet kurmuştu.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik ihtilafı hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

BM üyesi ülkelerin büyük bölümü Pekin hükümetini Çin'in meşru temsilcisi olarak kabul ederken Tayvan'daki hükümeti diplomatik olarak tanıyan dünyadaki 14 ülke bulunuyor.
 
Üst Alt