Son Konu

Mars'tan İlk Killi Toprak Örnekleri Geliyor

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
curiosity-mars-taki-ilk-killi-toprak-orneklerini-topladi-1555347449.jpg



NASA’nın Mars’a gönderdiği Curiosity aracı Mount Sharp yerinden birinci killi toprak örneklerini aldı. Uzay ajansının aslında sondaj vazifeleri için hedeflediği birinci ortam burasıydı. Uzay aracı kesimden birinci örnekleri 6 Nisan tarihinde aldı ve 10 Nisan’da da bu örnekleri tahlil etmeye başladı. Bilim kişileri şu an Curiosity’den gelecek olan tahlil sonuçlarını bekliyor.

dad24d7e42268c74a1d8139f0a0f783f1ef2b513.jpeg

Su, sair gezegenlerdeki yerküre dışı ömür için en temel menşe olarak görülüyor ve bilim kişileri uzunca bir müddet Mars’ın nemli bir atmosfere ve Dünya’dan çok da farklı olmayan bir tabiata sahip olduğunu düşünüyordu. Lakin bugün biliniyor ki Kızıl Gezegen nispeten sert koşullara ve epeyce ince bir atmosfere sahip. Ayrıyeten gezegende bulunan tek su örneği de gezegenin dondurucu güney kutbundaki buzul örtüsünün altında mahal alıyor.

Killi toprağın varlığı, NASA’nın, Mars’ın kadim geçmişiyle ilgili daha detaylı bir habere sahip olmasını ve daha düzgün anlamasını sağlayacak. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan (JPL) Jim Erickson “Curiosity, neredeyse yedi yıldır vazifede. En nihayetinde killi toprağın sondajı, bu yolculuğumuzdaki en kıymetli kilometre taşı” dedi.

f6bfbbbff74325d135c9f79f0a8d2c4bede1e31d.jpeg

NASA’ya nazaran araç, sondaj işini nispeten kolay bir halde halletti ve temel kaya umulandan daha yumuşak çıktı. Lakin bu sondaj vazifesinin likit su arayışı için büyük bir keşif olması pek de olası değil. NASA, bu vazifede antik devirdeki suların 5 km uzunluğundaki Mount Sharp’ı nasıl şekillendirdiğini öğrenmeyi umuyor.

Ayrıyeten bu kayaların; 3,5 milyar yıl evvel birtakım nehir çökeltileri tarafından antik göl yataklarında şekillendiğine inanılıyor. NASA’nın söylediğine nazaran “Mars’ın öbür nahiyelerindeki sular üzere göller de en nihayetinde kurumuş”

JPL Curiosity bilim kişilerinden Ashwin Vasavada “Dağın her katmanı bir bulmaca modülü. Her katmanı, Mars’ın tarihine dair ipuçları barındırıyor. Birinci örneklerin bize antik muhit hakkında neler söyleyeceği konusunda nispeten heyecanlıyız, mahsusen de su konusunda” dedi.

Pekala, Mars’ta bulunacak bir su ne manaya geliyor? Bilim kişilerine nazaran, Dünya’daki ömür su ile başladı. Mars’ta da emsal koşullar oluşmuşsa bu, Kızıl Gezegen’de tek hücreleri hayatın evrimleşmiş olabileceğini gösterir. NASA, bahisle ilgili son olarak şu açıklamada bulundu:

 “Su, kaynar durumda ya da donmuş olsun, birtakım canlılar bu ortamlarda hayatta kalabiliyor.”




 
Üst Alt