Son Konu

Üçüncü Doz COVID-19 Aşısı Gerekli mi? Her Yıl COVID-19 Aşısı mu Olacağız?

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ucuncu-doz-covid-19-asisi-gerekli-mi-her-yil-covid-19-asisi-mu-olacagiz.jpg

Birinci kere ortaya çıktığından beri SARS-CoV-2 virüsü ve grip virüsü sıklıkla karşılaştırılıyor. Nedenini görmek ise sıkıntı değil: ikisi de havaya yayılan, potansiyel olarak ölümcül virüsler. Elbette artık bu yüzeysel benzerliklerin birtakım ölümcül farklılıkları gizlediğini biliyoruz: COVID-19 gripten çok daha şiddetli ve tehlikeli. Fakat aşılarla ilgili bilim gelişmeye devam ettikçe, iki hastalığın ortak bir yanı daha varmış üzere görünmeye başlıyor: Bedenimizin onlarla savaşmasına yardımcı olmak için yıllık olarak destek aşı gereksinimi...

Yeni mRNA aşılarından birinin gerisindeki biyoteknoloji şirketi Moderna, geçtiğimiz hafta yıllık Ar-Ge Günü'nde kanser, kalp hastalığı ve çeşitli teneffüs yolu hastalıklarına karşı mRNA aşılarının geliştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi ilerlemeyi duyurdu. Lakin, sıhhat araştırmacıları ve hükümetler COVID-19 aşılarının geleceğine baktıkça, duyurdukları bir program - grip ve COVID-19 destekleyici aşı kombinasyonuna yönelik birinci adımlar - bilhassa dikkat cazip.

Moderna CEO'su Stéphane Bancel yaptığı açıklamada "Bugün, COVID-19'a karşı güçlendirici ve gribe karşı güçlendiriciyi birleştiren tek dozluk bir aşının geliştirilmesiyle yeni teneffüs aşısı programımızın birinci adımını duyuruyoruz" dedi ve ekledi: "Az hastalık programlarımıza hastaları kaydetme konusunda ilerleme kaydediyoruz ve şahsileştirilmiş kanser aşısı denememize tam kayıt gerçekleştirdik. Bunun, bilgiye dayalı ilaçlarda yeni bir çağın yalnızca başlangıcı olduğuna inanıyoruz."

Şimdiye kadar dünyanın pek çok yerinde uygulanan aşı programları kıymetli bir muvaffakiyet sağladı ve sırf ABD'de yüz binlerce hayat kurtardı. İnançlı ve tesirli oldukları artık kesin, Delta varyantı olarak bilinen bir çeşit olmasaydı, şimdiye kadarki tek sıkıntımız insanların kendilerini at ilacıyla zehirlemelerini engellemeye çalışmak olabilirdi. Lakin Delta varyantı bir meydan okumaya dönüştü: Daha bulaşıcı, potansiyel olarak daha tehlikeli ve en kıymetlisi aşılarımızın üstesinden gelebilme yeteneğine sahip. Bu, aşıların yararsız olduğu manasına gelmiyor, hala Delta varyantına karşı yüksek oranda aktiflik sunuyorlar. Ancak orjinal virüs ile karşılaştırıldığında daha az muhafaza sağlıyorlar ve en az bir çalışma (henüz hakem incelemesinden geçmiş değil) bir aşıyı takip eden üç ay içinde aktiflikte gözle görülür bir azalma olduğunu ortaya koyuyor.

Aşı tesirini kaybettiğinde yapılması gereken ise iddia edilebilir: Güçlendirici bir doz daha yapılması gerekiyor. Ama bu mevzuda da herkes hemfikir değil. ABD ilk başta güçlendirici aşının 20 Eylül'e kadar başlayacağını duyursa da, FDA ve CDC'den kimileri da dahil olmak üzere birçok bilim insanı bunların gerekli olmadığını yahut en azından delillerin şimdi gerekli olduğunu göstermediğini savunuyor.

Bir CDC yetkilisi Politico'ya "Bilim vakit alır. Bunu daha kaç sefer söylememiz gerektiğini bilmiyorum... CDC, elinden geleni elinden geldiğinde yapıyor."

Lakin destekleyici aşılar yakın gelecekte gerekli hale gelecek üzere görünüyor ve Moderna'nın kombine aşısı günlük hayatımızın bir modülü olabilir. Birleşik Krallık'ta aşı bakanı Nadhim Zahawi, grip aşılarıyla birebir anda yıllık COVID-19 güçlendirici aşılar yapılmasını önerdi ve kombine doz muhtemelen tercih edilen bir seçenek olacaktır.




 
Üst Alt