Son Konu

Polikistik Over Sendromu ve Tedavisi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Üreme çağındaki kadınlarda yaklaşık %4-8 arasında izlenir. Polikistik over sendromu (PKOS) toplumda en sık görülen endokrinopatilerden biridir. Üzerinde pek çok araştırmalar yapılan bu hastalığın oluş mekanizması halen tam olarak aydınlatılamamıştır. Beraberinde bulunabilen insülin direnci (gizli şeker), dislipidemi (yağ metabolizmasındaki bozukluklar) ve obezite (şişmanlık) uzun dönemde oluşabilen sağlık risklerini arttırır.

Son kriterlere göre hastalığın tanısı; 1) Klinik olarak veya kanda androjen yüksekliği 2) Yumurtalıkların çalışmasındaki bozukluklar (az veya hiç adet görememe veya yumurtalıkların yapısal olarak fazla sayıda kistik görünmesi) 3) Diğer androjen yüksekliği ve yumurtlama bozukluğu yapan nedenlerin dışlanması ile konur. Bu maddelerden ikisinin bulunması tanı için yeterlidir. PKOS’taki androjen fazlalığı laboratuvarda androjen hormon seviyelerine bakılarak veya hastada kıllanma fazlalığı, ciltte sivilce (akne), erkek tipi saç dökülmesi (alopesi) gibi bulguların varlığı ile anlaşılır. Polikistik yumurtalıklar ise ultrasonografi görüntüleme ile tanı alırlar. Ultrasonografide yumurtalıkların stroma adı verilen orta kesimleri artmıştır, çevrede de 12 ve üstü çapı 2-9 mm arasında değişen folliküller (yumurtalar) sıralanmıştır. Ancak unutulmaması gereken diğer bir konuda toplumda polikistik overlerin %20-30 oranında görülebildiğidir. Bu kadınlar adet bozuklukları ve androjen yüksekliği gibi diğer belirtiler olmadıkça PKOS tanısı almazlar.

PKOS’ ta belirtiler genellikle ergenlikle başlar. PKOS’ ta adet düzensizlikleri, sıklıkla uzun aralıklarla (35-40 günden daha geç aralıklarla) adet görme veya anormal rahim kanamaları şeklinde kendini gösterir. Ancak PKOS’lu hastaların %40 kadarında anovulasyon (yumurtlayamama) olmasına rağmen düzenli adet kanamaları gözlenmiştir. Sık aralıklarla adet görme(
 
Üst Alt