Son Konu

ARM: Watt Başına Performans İlkesi, Moore Yasası’nın Yerini Almalı

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ARM-Islemci-CPU-Cip-Yonga-Anakart.jpg

ARM, Arm Blueprint blog sayfasında bilgi işlem paradigmasının değiştiğini iddia ettiği yeni bir makale yayınladı. Şirket, yarı iletken tasarımlarında Moore Yasası’nın yerine “watt başına performans” ilkesinin benimsenmesi gerektiğini vurguluyor.

Çiplerde transistör yoğunluğundan sık sık bahsediyoruz. Moore Yasasına göre, cihazlarımızda performans artışının devam etmesi için “mikroişlemciler içindeki transistör sayısı her iki yılda bir iki katına” çıkmalı. Ancak son birkaç yılda yaşanan gelişmelere bakarsak bu hiç de kolay olmayacak.

Yarı iletkenler küçülmeye devam etse de atom boyutlarına yaklaştıkça işler inanılmaz derecede zorlaşacak ve daha küçük devreler inşa etmek imkansız hale gelecek. Önümüzdeki süreçte farklı teknikler ve teknolojiler geliştirilebilir ancak ARM’nin dikkat çektiği farklı bir nokta var.

Cip-Yonga3-640x234.jpg


ARM’nin makalesine göre modern tasarımların gelişmesi için birinci faktörlerden birisi de hesaplama verimliliği. Bu nedenle watt başına performans, hedef alınması gereken yeni bir paradigma olarak nitelendiriliyor. Mühendisler, daha iyi tasarımlar elde etmek için mümkün olduğu kadar az güç kullanırken belirli bir performansa ulaşmayı hedeflemeli.

Makaleyi kaleme alan Rob Aitken’e göre ultra düşük güç tüketimi ve iş yüklerinin optimizasyonu için makine öğrenimi kullanılabilir. Bunun yanında miliwatt güç tüketimi sağlayan TinyML gibi teknikler de ivme kazanıyor.

Moore Yasası uzun zamandır teknoloji endüstrisi için bir yol haritası işlevi görüyordu. Aitken ise bunun doğal bir yasa olmadığını ve teknolojinin yönüne ilişkin bir gözlemden ibaret olduğunu söylüyor. Özetleyecek olursak, ARM’ye göre yarı iletken sektörü doğrudan “verimlilik” odaklı çalışmalı ve düşük verimlilikte maksimum performansa odaklanmalı.
 
Üst Alt