Son Konu

Theraplay Oyun ve Aile Terapisi Nedir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Hamilelik döneminden başlayan anne-çocuk arasında ki etkileşimin, çocuğun gelecek yıllarda ki gelişimini şekillendirdiği bilinmektedir. Özellikle, ebeveyn-çocuk arasında ki bağlanmanın güvenli olması; olumlu, sağlık ve güçlü bir duygusal bağ kurması, çocuğun ileriki yaşantısında ki olumlu ilişkler, sağlıklı fizyolojik ve biyolojik bir birey olmasını destekler.

Oyun temelli terapilerden biri olan ‘Theraplay oyun ve aile terapisi’, ebeveyn-çocuk arasında ki bağlanmayı onarmayı güvenli bağ kurmalarını hedefleyen bir terapi yöntemidir..

Theraplay, etkileşim kaynaklı olup; benlik saygısını arttırmayı, öz güveni attırmayı ve değerli, sevilebilir olduğunu hissettirmeyi hedef gütmektedir. Eş zamanda, güvenli bağlanma ve sağlıklı,güçlü bir ebeveyn çocuk arasında duygusal bağ oluşturnmayı veya var olan ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır.

Theraplay oyun ve aile terapisinde, terapistin ebeveyn ve çocuğu yönlendirmesi ile eğlenceli, neşeli, uyumlu ve oyuncu etkileşim yoluyla; ebeveynler ve çocukların birbirlerine fiziksel ve duygusal olarak yakınlaşmalarına yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu yaklaşım, ebeveyn-çocuk ilişkisinde var olan dört temel özellik üzerine odaklanır: Yapı, Besleme, Bağlılık ve Mücadele.

Theraplay terapisi uygulama yaşı; annenin hamilelik döneminden, çocuğun ergenlik çağına kadar tüm yaş dönemlerini kapsayan, geniş bir yaş aralığına sahiptir. Ayrıca, çok sayıda duygusal, davranışsal ve sosyal güçlük için de uygulanabilir. Theraplay terapisinin uygulandığı diğer alanlar;


• Sosyal becerileri eksikliği
• İçe kapanıklık, depresyon, korku, utangaçlık
• Duygu kontrol ve dışavurum (öfke kontrolü) becerileri geliştirme
• Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
• Davranış Bozuklukları, Karşıt Gelme  Bozukluğu
• Travma Sonrası Stres Bozukluğu
• Otizm
• Gelişimsel gecikme ve gerilikler
• Bağlanma ile ilgili sorunlar
• Tepkisel Bağlanma Bozukluğu/Karmaşık Travma
• Üvey anne-baba ve evlat edinmiş aileler

DEĞERLENDİRME METODU

MARSCHAK ETKİLEŞİM METODU (MEM) NEDİR?

Marshack etkileşim metodu (MEM), ebeveyn-çocuk, etkileşiminde ki ihtiyaçları ölçen, terapistin değerlendirme yapması için kullanılan etkili bir değerlendirme yöntemidir. İlk seansta, ebeveynden çocuğun tüm yaşam öyküsü alınır. Bir diğer adım olarakta, MEM değerlendirme metodu kullanılır. Bu metod ile ebeveynin çocukla olan etkileşim ve ilişkisi gözlemlenip, değerlendirilir. Değerlendirme; Theraplay’in yapı, bağlılık, besleme, mücadele olmak üzere dört boyutu üzerinden verilen bir takım görevlerden oluşur. Tedavi planlama aşamasında ve ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendirmek için onlara nasıl destek olunacağının belirlenmesinde kullanılır.


 
Üst Alt