Son Konu

En İyi Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ders-calisma-programi-nasil-hazirlanir-1620051490.jpg

Eğitim hayatımızda büyük değeri olan ders çalışma programları, temel olarak ders çalışmamız gereken saat, bahis ve ilgili mevzuya ayıracağımız vakit üzere konularda planlı olmamıza yardımcı oluyor. Oluyor olması da da pandemi bir başladı, her şeyin sistemi değişti değil mi?

Birinci okul, lise ya da üniversite fark etmeksizin planlı ders çalışmanın yararlı olduğunu söyleyen sayısız şahısla karşılaşyoruz. Lakin çok az insan gerçek manada ders programının nasıl hazılanabileceğini, nasıl uygulanması gerektiğini bizlere açıklıyor.

Sıkıcı tarifleri unutun, temelden başlayalım: Ders çalışma programı şahsidir, herkes için geçerli tek bir formül yoktur


f3513b879e2d66e158f1e49fb8ddef03aee22479.jpeg

Evvel herkesin bildiği gerçekleri açıklayalım: Ders çalışma programı, üzerinde çalışacağımız dersi ve ilgili mevzuyu kendi planlarımız doğrultusunda günlere ve saatlere böldüğümüz bir çeşit çizelge. Programlar hepimiz için farklı olabilir. Ders programları isteğimize nazaran haftalık, aylık yahut yıllık hazırlanabilir. Ders programları genel olarak verimimizi arttırmaya ve planlı bir halde eğitim hayatına devam etmemize imkan sağlar.

Fakat unutmayın ki yeterli bir ders çalışma programı her vakit bireye hastır. Şahsa has bir ders çalışma sistemi iste fakat ve lakin deneye yanıla, o sıkıcı usulleri uygularken belirir. Yani oburlarının söylediklerine nazaran ders çalışmak size uygun olmayabilir, lakin çabucak pes ederseniz kendi planınızı oluşturamazsınız:

Aslında neden bir programa gereksiniminiz var?

edbe32e8ab014247da3c01b64689c01e7b3c1077.jpeg

Ders çalışma programlarına duyduğumuz ihtiyacın en temel nedenleri verimlilik ve planlı olmak. Eğitim hayatımızın dışında günlük işler, iş mesleği ve birçok farklı çalışma gerektiren durumlarda da planlı bir program, hayat kurtarıcı olmaktadır. Üzerinde çalışacağımız hususları haftalık, aylık yahut yıllık olarak ayrıntılı bir formda kendi içinde başlıklara ayırarak planlarımızı yaparız. Bu sayede çalışmayı ne vakit ve ne formda yapacağı konusu aklımıza takılmadan ilerlemiş oluruz.

Eğitim hayatınızda sistemli ders çalışmak büyük ehemmiyet taşıyor. Ders çalışmanın ehemmiyetini dikkate alarak düzgün bir program hazırlamak, başarılı bir öğrencilik hayatı için olmazsa olmazdır. Hazırlayacağınız güzel bir ders programı sayesinde notlarınızı ve büyük imtihanlardaki derecenizi yükseltebilirsiniz. Verimli ve planlı bir öğrenci hayatı için ders çalışma programınıza gereksiniminiz olacak.

Ders çalışma programı nasıl hazırlanır?
  • Gerçekçi olun,
  • Özgün bir program hazırlamaya çalışın,
  • Haftalık, aylık yahut yıllık plan modellerini deneyin,
  • Öncelikli derslerinizi belirleyin,
  • Vakit aralıklarını gerçek planlayın,
  • Ödül ve ceza sistemi kullanmaya çalışın,
  • Deadline oluşturmayı deneyin,
  • Programda mola vakitlerine kesinlikle yer verin,
  • Uykunuzdan feragat etmeyin,
  • Aklınıza takılan durumlarda diğerlerinden tavsiye isteyin,
  • Programa uymaya çalışın ve asla pes etmeyin!
Gerçekçi olun

86fb9fb0e6a3abb99e06bf2dae968aa98ab20660.jpeg

Ekseriyetle program hazırlamanın birinci kademesinde çoğumuz büyük bir motivasyona sahip olmakta. Bu motivasyon ile birlikte sonlar zorlanabiliyor ve programı uygulama basamağında problemler meydana gelebiliyor. Ders programınızı hazırlarken tüm alternatifleri ve yaşanacak durumları göze alarak adım atmanız gerekiyor. Uyamayacağınız bir ders programı hazırlamak vakit kaybetmenize neden oluyor ve büyük bir moral eksikliği doğuruyor.

Programı hazırlarken mümkün olduğunca uyabileceğiniz bir program hazırlamaya çalışın. Hudutları zorlamak birtakım durumlarda yararlı olsa da programa uyamadıktan sonra bunun bir ehemmiyeti kalmıyor. Gerçekçi olun ve size en uygun programı hazırlamaya çalışın.

Özgün bir program hazırlamaya çalışın

7bd94fc58505a2e158b644947b0bbc82b0cc0ace.jpeg

Özgünlük, bir ders programında bulunması gereken değerli bir özelliktir. Hepimiz, ders programını kendi hayatımıza entegre etmeye ve kendi isteklerimiz doğrultusunda şekillendirmeliyiz. Bu yüzden, programınızın bize has olmasına ehemmiyet verelim.

Programı hazırlarken tavsiye almanız size yarar sağlayabilir lakin tavsiye aldığınız kişinin programını kopyalamayın. Size has bir program, sizin eğitim hayatınıza ve yaşantınıza entegre edilmiş bir program demektir. Özgünlükten taviz vermeyin.

Haftalık, aylık yahut yıllık plan modellerini deneyin

9d069b1108932bcf1106c79c33dc32107bdeebd2.jpeg

Ders programları farklı vakit dilimleri için tasarlanabilmekte. Haftalık, aylık yahut yıllık planlardan birini seçip işe başlayabilir ya da hepsini birden oluşturabilirsiniz. Üçünü birden oluşturmak size çok daha randıman sağlayabilir. Haftalık planlarınız aylık planlarınıza; aylık planlarınız ise yıllık planlarınıza takviye vererek motivasyonunuzu korumanızı sağlayacaktır.

Aylık yahut yıllık planı tam olarak yerine getirmekte zorlanabilirsiniz. Haftalık planlarınızı mümkün olduğunca yerine getirirseniz aylık ve yıllık planlarınıza da o kadar uymuş olursunuz.

Öncelikli derslerinizi belirleyin

e8af0f8e2443c4391292154f9a48958894d27219.jpeg

Eğitim hayatı dışında da tüm işlerinizde öncelik belirleme, hem vakit idaresi hem de verimlilik konusunda size büyük katkı sağlar. Eksik olduğunuz dersi ve ilgili konusunu güzel tahlil etmeniz gerekmekte. Âlâ bir tahlilin akabinde eksik olduğunuz yahut daha da gelişmek istediğiniz ders ve hususları belirleyip programda bu derslere öncelik vermeyi deneyin. Bir haftaya ilgili dersten daha fazla koyun ya da öteki derslere nazaran o dersi daha uzun saat dilimlerine yerleştirin.

Vakit aralıklarını hakikat planlayın

46c7b06c47c33ca274b4a7add22cafded4fb1541.jpeg

Vakit aralıkları belirlemek, güzel bir ders programında yer alması gereken bir konudur. Vakti önemsemeden oluşturulmuş bir program, vakit idaresi konusunda eksik kalacağı için verimliliğinizi düşürecektir.

Kendinize bir derse ne kadar çalışabildiğinizi ve en ülkü çalışma sürenizin ne olduğunu sormayı deneyin. Akabinde makul saat aralıklarını günlük yaşantınızı da dikkate alarak derslere nazaran planlayın. Bu saat aralıklarını ne kadar hakikat planlayıp derslere vaktinde çalışırsanız vakit idaresini de halletmiş olacaksınız. Uygun bir vakit idaresi, uygun bir programın temel taşlarından birisidir.

Ödül ve ceza sistemi kullanmaya çalışın

855447cdd136304b32771b67e6d8641ef2a87a5e.jpeg

Ders programınıza âlâ bir formda ahenk gösterdiğinizde karşılığının yalnızca ders notlarının yükselmesi olmamasını isteyebilirsiniz. Ödül ve ceza sistemi derken olağan ki de lafın gelişi bu türlü bir tabir kullanıyoruz. Uygun bir program hazırlayıp eksiksiz bir biçimde o programa uyduğunuzda programda kendinize daha fazla boş vakit tanıyıp ödül saati yapabilirsiniz. Bir diğer örnek olarak şayet toplumsal medyayı kullanmayı bıraktıysanız âlâ bir çalışma gününün akabinde kendinize özel bir toplumsal medya saati oluşturabilirsiniz. Bu, motivasyonunuzu arttıracaktır.

Ceza olarak ise ders saatini ve sayısını arttırma yoluna başvurabilirsiniz. Bu da bir sonraki günlerde ve haftalarda kendinize vakit ayırıp ödül saati yapmanız için sizi biraz zorlasa da motive edecektir. Olağan ki de bu sistemin temeli, iradenizde bulunuyor. Bu sistemi başınıza koyup kendinizi ödüllendirip bir yandan da gerektiğinde ufak cezalandırmalarla motivasyon seviyenizi yönetebilirsiniz. Programınızın son kısmına ödül ve ceza durumlarında yapılacakları not alabilirsiniz. Ödül hakkı kazandığınızda ceza kısmına büyük bir çarpı atmak hoşunuza gidecektir.

Deadline oluşturmayı deneyin

b2b266319c33915354b467e4dded30a760dcc7fc.jpeg

Deadline olarak isimlendirilen son teslim tarihleri, bir işi motivasyonunuzu koruyarak halledebilmeniz için hayli kıymetlidir. Bilhassa eksik olduğunuz dersler için belli bir tarihe kadar çalışılması gereken mevzular yerleştirin. Bu sayede vakti verimli kullanmaya çalışıp deadline tarihi gelmeden o mevzuyu bitirme motivasyonu kazanacaksınız.

Programda mola vakitlerine kesinlikle yer verin

73f162ccd72f6b8c01508ddb13379c18374d3bbd.jpeg

Mola, bir çalışmada kesinlikle yer alması gereken bir konudur. Mola vermeyi tercih etmediğiniz durumlarda dikkatiniz dağılabilir ve yorulup odak sorunu yaşayabilirsiniz. Kendinize azamî randımanla çalışabileceğiniz çalışma müddetleri ekledikten sonra ortalara kesinlikle uygun müddetli molalar yerleştirin. Mola esnasında hareket etmeniz beden sıhhatiniz için de olumlu olacaktır. Odağınızı tekrar topladıktan sonra ders programınıza uyumlu olarak çalışma sürecinize devam edin.

Uykunuzdan feragat etmeyin

08a3a28671d9b09f939e5aa3dedc2c1925bc8182.png

Evet, kimilerimiz tam bir gece kuşudur. Gece çalışmayı çok severler fakat uyku hormonu için gece çalışmak bazen faydalı olmayabiliyor. Uyku hormonu melatonin 23.00 itibariyle salgılanmaya başlıyor ve gece 02.00 - 04.00 ortası azamî düzeye çıkıyor. Bu saatlerde uykuda olmanız azamî uyku randımanı sağlayacaktır. Hepimizin biyolojik saati farklı olduğu için saatler her ne kadar değişiklik gösterse de 7-8 saat uyumak büyük kıymet taşımakta. Programınızda yer alan derslere uygun saatler belirlerken uyku saatlerinizin de farkında olun. Çok erken kalkıp çok geç yatmaktan vazgeçin ve ders programınızda uygun saatler oluşturun. Dengeyi kurun ve uykunuzu almaya çalışın. Yararını göreceksiniz.

Aklınıza takılan durumlarda diğerlerinden tavsiye isteyin

1baa69531d04eac330a9a2ce80771ce41af0f83c.jpeg

Birtakım durumlarda ders programına adapte olmanız güç olabilir. Ne yapsanız da uyabilecek bir ders programı oluşturamadığınız durumlarda tavsiye istemekten çekinmeyin. Okuldaki öğretmenlerinizden yahut başarılı arkadaşlarınızdan tavsiyeler almak daha âlâ bir ders programı oluşturmanızı sağlayabilir. Kendi sisteminiz ile uyumlu bir program hazırlamak için okuldaki rehberlik öğretmeniniz ile bağlantıya geçmeyi de deneyebilirsiniz. Tavsiyeleri kendi nizamınıza entegre etmeye çalışın. Özgün olun hususunda belirttiğimiz üzere ders programı kopyalamaktan kaçının.

Programa uymaya çalışın ve asla pes etmeyin

bd74992f03fe6e549497de2393642ff7e0e7264a.jpeg

Pes etmek, bu süreçte aklınıza gelecek en son şey olmalı. Pes etmek yerine en yanlışsız programı bulana kadar düzenlemeye devam edin. Denemekten çekinmeyin ve farklı programlar oluşturup tahlil yapın. Unutmayın ki her programa %100 uyma zorunluluğunuz yok. Programda bir ders kaçırdığınız vakitlerde kendinizi eksik bir iş yapmış üzere hissetmeyin. En düzgününü başarana kadar devam edin. Muvaffakiyet sizin elinizde!

Bu yazımızda âlâ bir ders çalışma programının nasıl hazırlanabileceğinden bahsettik. Siz ders çalışma programı hazırlıyor musunuz? Tavsiyeleri nasıl buldunuz ve kaçını uygulayacaksınız? Bedelli görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Webtekno olarak eğitim hayatınızda hepinize muvaffakiyetler diliyoruz!


 
Üst Alt