Son Konu

Grip mi? Soğuk Algınlığı mı?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Şu günlerde ülkemizde çok sayıda burun akıntısı,ateş,öksürük semptomlu hasta görmekteyiz.Aslında her yıl aralık ile şubat ayları arasında en az iki kere bunu görmekteyiz.Korktuğumuz bu gribin salgın yapması ,direnci düşük ve bazı kronik hastalığı olanlarda(şeker-astım-kalp hastalığı gibi) zatürre, ağır komplikasyon yaratıp hayati tehdit etmesidir.

Grip temas ile solunum yolu ile damlacık yolu ile bulaşır. Toplum olarak öpüşmeyi çok sevmemiz,bu tür hastalıkların yayılmasındaki en büyük sebeptir. Gene soğuk havalarda kapalı ve kalabalık alanlar,sınıflar,okul servisleri,sinemalar bulaşmayı kolaylaştıran ortamlardır.

Soğuk algınlığında ateş yoktur ya da hafiftir, Gripte yüksek ateş vardır

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında başağrısı bazen vardır, gripte ise başağrısı hemen her zaman vardır

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hapşırık sıklıkla vardır, Gripte hapşırık daha az sıklıkla rastlanır

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hafif öksürük, gripte ise daha şiddetli öksürük vardır

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hafif halsizlik vardır, çocukların enerji düzeyi çok etkilenmemiştir. Gripte ise halsizlik daha belirgindir ve haftalar sürebilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz ağrısı genellikle vardır, gripte bogaz agrısı daha nadiren rastlanır.


Grip nasıl bulaşır?

Grip olan kişiler hapşırık ve öksürük ile grip mikrobunu yayarlar. Bu kişilerin etrafında bulunduğunuzda grip mikrobu ağız ya da burun yolu ile vücudumuza girer. Grip olan bir kişinin dokunduğu kapı kolu, telefon ahizesi, musluk gibi yerlere dokunduğunuzda daha sonra ağzınıza ya da burnunuza dokunduğunuzda da virus size bulaşabilir. Hasta kişinin kapalı bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri virüsün bulaşması açısından risk altına sokabilir.

Grip tedavi edilebilir mi?

Grip olan çocuklarda destekleyici tedaviler verilebilir. Çocuğun dinlemesi, bol sıvı alması,tavuk suyu çorba.sıkma taze meyva sukarı, kefir tüketimi, ateş, kas ağrılarını gidermek bazı ilaçların verilmesi önerilir. Küçük çocuklarda burunun serum fizyolojik ile temzilenmesi ve sekresyonların aspire edilmesi çocukları rahatlatır. Özellikle risk grubunda olan bazı hastalarda ilk şikayetlerin başlamasından sonraki 24 - 48 saat içerisinde bazı ilaçların verilmesi bulguların daha az şiddetli olması ve daha kısa sürmesini sağlar.

Grip aşısı olması istenen kişiler ve gruplarda amaç; gribin daha hafif geçmesi,kişinin bronşit,astım ve pnömoni gibi ağır komplikasyonlarını önlemektir. Nasıl ki tetanoz aşısında da tekrar süresi beş yıldır,yani hafıza hücrelerine 5 yılda bir tetanoz aşısı hatırlatılıyorsa griptede her yıl hatırlatma yapılması gerekmektedir. Hafıza hücrelerimiz grip virüsünü bir yıl sonra hatırlamadığı için ve virüs yapısında değişiklik yapabildiği için aşı her yıl riskli gruplarda tekrarlanmalıdır.


 
Üst Alt