Son Konu

Laptop Kendi Kendine Kapanma Sorunları ve Çözümleri

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dizüstü bilgisayarı sebepsiz yere herhangi bir uyarı olmadan kapanması çok can sıkıcıdır. Dizüstü bilgisayarda ani sebepsiz kapanmalarda tamirci yolunu tutmadan önce kendi niz bir şeyler yapabilir veya sorunu tespit edebilirsiniz.

1. Aşırı Isınma
Aşırı ısınma, bilgisayarın kapanması sorunlarının arkasındaki en büyük faktörlerden biridir. Fanın yakın çevresinde toz birikmesi ve CPU (İşlemci) ‘nun ısınması sonucunda bilgisayar kapanma sorunu yaşanır

Dizüstü bilgisayarı aşağı bakacak şekilde çevirin ve CPU’yu soğutan fanı bulun. Genellikle bu bölgede kaldırılması gereken toz birikintisi olduğunu göreceksiniz. Bilgisayarınızın garanti sorunu yok ise; bilgisayarınızın vidalarını açın,bilgisayarın içini bir hava komprosörü ile temizleyebilirsiniz. Hava komprosörü yoksa üflyerek elinizden geleni yapın.


İşlemci ısınması, kapanmaya sebep oluyorsa, işiniz daha zor. İşlemci soğutucu ısı emici, bilgisayrın güneşte kalmasından dolayı özelliğini yitirmiş olabilir. CPU’nun ısının muhafa edilmesi çok önemlidir. Bilgisayarınızda işlemciden dolayı kapanma var ise, eğer bu işlmi yapabileceğinizi düşünüyorsanız bilgisayarı açtığınızda CPU’ya ulaşıp CPU üzerindeki eski termal macunu temizleyip yeni termal macun sürerek ısıyı kontrol altına alabilirsiniz. Termal macunu çok fazla sürmek de işe yaramaz. İnce bir tabak şeklinde sürülmesi gerekir. Dizüstü bilgisayar kullanırken kesinlikle soğutucu pad kullanın.

2. Donanım arızaları
Bir diğer kapanma sorunu donanım arızaları olabilir. Windows 10 PC’de arama çubuğuna gidin ve “Aygıt Yöneticisi” yazın. Dizüstü bilgisayarınızın kullandığı donanım aygıtlarının bir listesini göreceksiniz.

Kesinlikle sorunsuz çalışması gereken ana bileşenler RAM, CPU, anakart’dır. Bu ana bileşenlerin sorunlu olması genellikle büyük sorunlara neden olur. Diğer bileşenler kamera, disk sürücüleri, klavye, işlemciler ve USB denetleyicileri de sorunlara sebep olur. Bu tür cihazları söküp takarak sorunu tespit edebilirsiniz. Aygıt yöneticisinde cihazların “bu aygıt düzgün çalışıyor” olduğundan emin olun.

CPU veya anakartla ilgili herhangi bir sorun varsa, dizüstü bilgisayarınızı bir servis merkezine götürmek şarttır. Asla kendi başınıza tamir etmeye çalışmayın, özellikle de yeni bir modelse. Bozuk bir USB bağlantı noktası varsa, yeni bir PCI yuvasına uyumlu USB kartı sorunu çözecektir.

3. Sürücü Güncelleme Sorunları


Sürücüler genellikle kendi başlarına güncelleme yapmaz. Bazen güncelleme yapmakta sorunlara sebep olur. Bu nedenle eski sürüme geri dönmek gerekir. Güncellemeden dolayı kapanma sorunu varsa muhtemelen yeni güncelleme’nin uyum sağlamamasından kaynaklanır. Yine “Aygıt Yöneticisi” ne gidin listeden son yaptığınız güncelleme yaptığınız cihaz üzerine gelin, sağ tık yapın ve “özellikler”e tıklayın. “Sürücü” sekmesinde “Sürücüye geri dön” diyerek eski sürücüye dönüş yapabilirsiniz.

4. Kötü Amaçlı Yazılım
Kötü amaçlı yazılım sorunları, Windows PC’nizdeki yavaşlamaların ve kapanmaların arkasında önemli ölçüde yer almaktadır. Bu sorunu gidermek için Avira veya Malwarebytes gibi güvenilir bir antivirüs yazılımıyla sorunları teşhis etmeye çalışmalısınız . Windows Defender, bu sorunlardan kurtulmak için yeterince iyi değil.

Bilgisayarınıza ciddi bir şekilde virüs bulaşmışsa virüs temizleme sonunda sistem dosyaları da zaman zaman zarar görebilmektedir ve bilgisayarda farklı sebeplerden dolayı açılma sorunu veya farklı sorunlar oluşabilir. Bu tür virüs taramaları yapmadan önce kesinlikle önemlli verilerinizi yedeklemelisiniz.
 
Üst Alt