Son Konu

Enüresis (İdrar Kaçırma)

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Kızlarda beş, erkeklerde altı yaşını geçmiş olmasına rağmen, bir çocuğun gece uykuda yatağını ıslatması, tıp dilinde “enurezis”, halk dilinde ise “yatak ıslatma” olarak adlandırılan bir problemdir.Anne, baba, her ikisi veya kardeşlerde enurezis olan,merkezi sinir sisteminde olgunlaşmanın gecikmesi sonucu, uykuda idrar kesesi kasılmalarının baskılanamamas.uyanma bozukluğu: uykuda dolu mesanenin algılanıp uyanılmasında güçlük,normal bireylerde gece boyunca böbreklerden idrar yapımını azaltan bir hormonun (ADH), enüretiklerde yetersiz salgılanıp, uyku sırasındaki idrar üretim miktarının artmasıi bir kısım olguda ise psikolojik faktörler, yatak ıslatma çiş kaçırmanın sebeplerindendir. Yatak ıslatma, çocuk ve aile için bir sorun olmaya başladığında tedavinin zamanı gelmiş demektir. Ancak, bu, beş yaşından daha önce olmamalıdır.Yatak ıslatma, ceza ile tedavi edilemez. Tam aksine cezalandırma, ters etki yaratabileceği gibi, çocuğun özgüven ve direncini de kırıp psikolojik sorunlara neden olabilir.

Tedavide davranış değiştirme tedavisi, ilaç tedavisi, İkisinin kombinasyonu seçeneklerinden biri uygulanır.Öncelikle çocuğa idrar kesesini kontrol edebilmesi için tut -bırak oynatılır.Her idrar yapışında çocuk idrarını tutar 1-2-3 sayıp bırakır sonra ikinci kere tutar 1-2-3 der ve bırakır.Her idrarda bu oyun oynatılır.Çocuğun uyku saati düzene sokulur saat 22 de yatan çocuk 1-3-6 saat sonraya güçlü bir çalar saat başucuna kurularak uyanması hedeflenir.Saat 22-23-01-04 te saati kendi kurarark bilinçaltına kalkabilmesi için uyarı yollanır.Çocuğa bir çizelge hazırlatılarak ıslak kalktığı sabahlar bulut kuru kalktığı günlere güneş resmi çizmesi istenir .

Davranış değiştirme metodunda, ödüllendirme, motivasyon ve beraberinde “alarm tedavisi” dediğimiz yatak ıslatılırken çalarak çocuğu uyandıran bir zil sistemi kullanılır. Ailenin katılımını ve uzun süren ısrarlı bir tedaviyi gerektirir. Herhangi bir zarar ve yan etkisi yoktur.

Yeterli süre ve doğru yöntemle tedavi edilirse, yatak ıslatma, her çocukta değişen bir periyoddan sonra yok olacaktır


 
Üst Alt