Son Konu

Pandemi Döneminde Otellerde Ağ İhtiyacı Değişiyor. Peki, Şimdi Ne Olacak?

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
pandemi-doneminde-otellerde-ag-ihtiyaci-degisiyor-peki-simdi-ne-olacak.jpg

COVID-19'un getirdiği seyahat kısıtlamaları konaklama ve ağırlama kesimini büyük ölçüde etkilemeye devam ediyor. PwC, Avrupalı otellerin 2019 yılındaki iş hacmine geri dönmesinin, dört yılı bulabileceğini belirtiyor. Premier Inn'in sahibi Whitbread şirketi, 31 Ağustos 2020'de sona eren finansal yılın birinci yarısında, 725 milyon sterlin ziyan etti. Gelirleri 1,084 milyar sterlinden, 250,8 milyon sterline kadar düştü. Şirket, Ekim 2020'de tüm dünyada uygulanan bölgesel kapanmalar nedeniyle rezervasyonlarda büyük düşüş olduğunu belirtti. Yeniden de tünelin ucunda ışık var. Uzmanlar Avrupalı otellerin 2024'te finansal açıdan büsbütün iyileşeceklerini öngörüyor.

İngiltere, Fransa ve Almanya'da kısmi ve tam kapanma tedbirleri tekrar devreye sokulurken, İspanya'da Mayıs 2021'e kadar sürmesi bekleniyor. Yunanistan, İtalya, Hollanda ve İsveç'in yanı sıra, ülkemizde de kısmi sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanıyor. Konaklama ve ağırlama şirketleri buna karşılık insanları cezbetmek ve yeni gelir akışları sağlamak için çalışıyor.

COVID-19 kısıtlamalarının sona ermesiyle yine açılmaya hazırlanan oteller, meskenden tam vakitli çalışamayanlar için çalışma alanları sağlayabilecekleri yeni bir pazar keşfetti. COVID-19 konaklama ve ağırlama bölümü için beklenmedik yeni bir konuk getirdi: Mesken ofisinden uzaklaşmak isteyen uzaktan çalışan.

Uzaktan çalışanlara otel konforu


Avrupa'daki kimi otel zincirleri, halihazırda odalarını günlük olarak, sabah 6 ile akşam 8 ortasında uzaktan çalışanlara kiralamaya başladı. Konut ofislerinde bunalan profesyoneller, otellerin sessiz ve sakin ortamının yanı sıra, yeme içme servisi, WiFi, spor salonu ve yüzme havuzu üzere imkanlardan faydalanabiliyor. 

Uzaktan çalışanları ağırlarken otellerin kâr - ziyan istikrarını belirleyen en önemli faktör ise WiFi ağları olarak karşımıza çıkıyor. Meskendeki ilişkilere kıyasla daha yüksek suratlar sunabilen ve bir iş irtibatı için gereken güvenlik ve saklılık özelliklerini sunan bu ağlar, uzaktan çalışanlar için de avantaj sağlıyor.

Yeni bir gelir kaynağı: WiFi Hizmeti

Daha birkaç yıl öncesine kadar oteller düzgün bir WiFi hizmetini "olsa da olur" formunda değerlendiriyordu. Bu algı, kişi başına düşen aygıt sayısının artmasıyla değişti. 2018 yılında kişi başına düşen aygıt sayısı 2,4 iken, 2023 yılında bunun kişi başına 3,6 aygıta yükselmesi bekleniyor. Emniyetli bir WiFi ağı artık olmazsa olmaz bir hizmet ve hem şu an hem de COVID sonrası periyotta otel işletmecileri için cankurtaran simidi olacak.

Uzaktan çalışanları WiFi kullanımı konusunda standart bir otel misafirinden ayıran ise şahsî akıllı telefonlar, şirket telefonları, bir yahut birden çok dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı saat üzere daha fazla teknolojik aygıta sahip olmaları. Uzaktan çalışanlar bilhassa COVID devrinde tanınan olan Zoom ve Teams üzere irtibat araçlarını kullanırken yüksek bant genişliğine gereksinim duyuyorlar. Bu nedenle otellerin WiFi hizmetlerinin aşağıdaki gereklilikleri karşıladığından emin olmaları gerekiyor.

Otel işletmecileri için WiFi denetim listesi
  • Uzaktan izleme ve denetim: Otel kompleksinde bant genişliği taleplerinin nerede ve ne vakit en yüksek düzeyde olduğu duruma nazaran değişiyor. Oteller 7/24 çalışıyor ve bu nedenle günün her saatinde bir ağın sürekliliği zarurî hale geliyor. Ağ kullanımına yönelik gereksinim, bulut tabanlı bir idare platformuyla anlaşılabiliyor ve bu sayede bant genişliği en çok gereksinim duyulan yerlere yönlendirilebiliyor. Otelin her köşesini kapsayan bir tahlil sayesinde otellerdeki geniş bant muhtaçlığı yüksek bir finansal harcama yapmadan karşılanabiliyor. Küçük ve butik oteller, bulut tabanlı ağ idaresi platformu kullanarak yüksek talep alan bölgeleri tanımlayabiliyor ve kurumsal düzeyde WiFi kontağını, giriş düzeyi uygun fiyatlı aygıtlarla sunarak, bu talebi karşılayabiliyorlar. Bulut tabanlı ağ idaresi sayesinde, otel çalışanları ağ performansını uzaktan izleyebiliyor ve sıkıntıları daha konukları etkilenmeden çözebiliyor.
  • WiFi 6 access point yerleşimi: En âlâ WiFi sinyal gücünü elde etmek için erişim noktalarının ülkü pozisyonlara yerleştirilmesi gerekiyor. Bu aygıtların koridorlar yerine direkt odalarda bulunmaları, birbirlerine yakın erişim noktalarından meydana gelebilecek parazitleri önlemek için değerli. Aygıtın oda içinde bulunması bilgi transfer suratını artırıyor ve uzaktan çalışanların üretken kalmalarını sağlıyor. 
  • Ağ güvenliği: Konuklardan ve yeni kullanıcılardan ağa gelen yeni kontaklar, bant genişliğinin ve kullanılabilirliğin yanı sıra, güvenliği de etkiliyor. Ağa bağlanan daha fazla aygıt demek, ağı tehlikeye atabilecek daha fazla nokta manasına geliyor. Ağınızı ziyanlı yazılımlar, kurumsal ve şahsî fidye taarruzlarından korumak en büyük öncelikler ortasında yer alıyor. Ferdî dataların korunmasına ait mahallî ve milletlerarası yasalar, otellerin işledikleri ve depoladıkları dataların güvenliğini sağlamalarını da gerektiriyor. 
Yetersiz WiFi güvenliği nedeniyle yaşanabilecek rastgele bir data ihlali, otel işletmecileri için prestij ve itimat kaybının ötesinde, önemli para cezalarına da sebep olabiliyor.  Otel işletmecilerinin, ağlarını müdafaaya almak ve dışarıdan erişimi engellemek için güvenlik duvarları, Gelişmiş Tehdit Muhafazası (ATP), imza tabanlı Birleşik Tehdit İdaresi (UTM), rol tabanlı erişim denetimi, kullanıcı profilleme ve  çok katmanlı güvenlik üzere tahlilleri tercih etmeleri güvenlik risklerini en aza indiriyor. 
  • Ağı segmentlere ayırmak:
    [*]Ölçeklenebilir ve esneklik:
    Mevcut WiFi tahliliniz tüm temaslara istikrarlı bant genişliği sağlıyor mu, ağınızı verimli biçimde yönetmek için gereksinim duyduğunuz araçları size sunuyor mu? Yeni zorluklara cevap verebilecek kadar esnek mi? Çarçabuk ölçeklenebilen bir tahlile sahip olmak, talep artışları yaşandığı periyotlarda otel işletmecilerinin hayatlarını kolaylaştırıyor. 
  • Geleceğe bugünden hazır: Otel işletmecilerinin günlük zorlukları aşmalarını kolaylaştırmanın yanı sıra, gelecekte meydana gelebilecek talepleri de planlamaları değer kazanıyor. Bulut üzerinden yönetilen ağlar sayesinde işletmeler, lisansa ya da mukaveleye gereksinim duymadan nerede olurlarsa olsunlar birkaç tıkla ağlarını yönetebiliyor, yıl boyunca gerçek manada esnek ve geleceğe hazır bir ağa sahip olabiliyorlar.
 COVID salgını, kurumların ve otellerin kuvvetli periyotlara karşı çevik ve proaktif olmaları gerektiğini açıkça ortaya koydu. Otel işletmecileri artık dönemlik taleplere güvenemeyeceklerini gördü. "Normal" seyahatler başlayana kadar rekabetçi kalmak isteyen otellerin, yeni gelir akışları yaratabilecek fırsatları evvelden fark etmeleri gerekiyor. Otel işletmecilerinin, bütçelerin kısıtlı olduğu yavaş geçen dönemleri, yeni gelir kanalları yaratma potansiyeli taşıyan iş modelleri geliştirerek ve onlara makul yatırımlar yaparak değerlendirmeleri koşul. Uzaktan çalışanları ve mahallî ticareti kapılarına getiren "Bir hizmet olarak WiFi" üzere yeni modellerle rekabetçi kalmaya devam etmeleri gerekiyor.




 
Üst Alt