Son Konu

Bilirubin nedir ve Bilirubin seviyesi kaç olmalı? Bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü...

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bilirunin_nedir_ve_bilirun_seviyesi_kac_olmali_bulurin_yuksekligi_ve_dusuklugu_1595941538_0503.jpg

İdrar testi sonucunda ortaya çıkan Bilirubin maddesi vücudun işleyişi için önemlidir. Karaciğerde bulunan bu madde kan hücrelerinin kolayca parçalanmasını sağlar ve sindirim yoluyla vücuttan atılır. Ancak yüksek ya da düşük çıkması durumunda hastalıkların habercisi de olabilir. Bilirubin nedir ve Bilirubin seviyesi kaç olmalı? Sizler için Bilirubin maddesi hakkında merak edilenleri araştırdık.

Vücudun yaşamsal faaliyetini gerçekleştirmek için bazı maddelere, minerallere ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Bunlardan biri de bilirubin maddesidir. Karaciğerde bulunan bu madde kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına destek olur. Sarı renkte olan bu madde işlemi bittikten sonra sindirim yoluyla vücuttan atılır. Safra kesesinde depolanan bilirubin maddesi dışkıya renk verir. İdrar yolu testi ile bilirubin maddesi seviyesi ortaya çıkar. Bu maddenin seviyesindeki düşüklükte yüksekliği de bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bilirubin sonuçlarına göre safra, karaciğer, kansızlık ve yenidoğan hastalıkları tespit edilir. Karaciğer ya da safra kesesinde yaşanan olumsuz bir komplikasyon bu maddesin seviyesini etkiler. Karaciğer ve safra kesesinde genelikle yanlış beslenmeden kaynaklı hasar alır. Kanda bilirubin seviyesi artıkça sarılık hastalığına yol açar. Karaciğerdeki indirekt bilirubin hücrelerin işleyişi için farklı maddelere dönüştürülür. İndirekt bilirubin kanda erimez daha katıdır. Ancak direkt bilirubin suda parçalanır. İndirekt bilirubin safrada biriktiğinde karın ağrılarına ve kabızlığa neden olur. Bu yüzden uzmanlar bol bol su tüketilmesini tavsiye eder. Özellikle karaciğer ve safra kesesi hasarlı olan hastaların günlük 3 litre su tüketmesinde fayda var. 

VCAwh_1595944540_3267.jpg

BİLİRUBİN SEVİYESİ KAÇ OLMALI?

Yaş ve cinsiyete bağlı bilirubin seviyesi değişir. Özellikle kadınlarda bu seviye genellikle yüksek çıkar. Nedeni de kadınlarda kan hastalıklarının görülme olasılığı yüksektir. İdrar testinde konjuge yani direk bilirubin maddesi seviyesi 0.3 mg\dL arasında olmalıdır. Ancak kan ile beraber parçalanan Total bilirubin seviyesi 1.9 ml\dL miktarına kadar çıkabilir. 

U5K4Q_1595944570_5532.jpg

BİLİRUBİN YÜKSEKLİĞİ

Kandaki bilirubin seviyesindeki yükseklik cilt problemlerine neden olur. Bunun yanı sıra göz çevresinin sararmasına yol açar. Bilirubin seviyesi yüksekliği alyuvarların seviyesinin yüksek olduğuna da işarettir. Bu dalak büyümesine, safra kesesinde mutasyonlu hücre sayısının artmasına ve iltihaplı hastalıklara zemin hazırlar. Kadınlarda genellikle idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bilirubin yüksekliği kişide iştahsızlık, kusma, vücut ısısında değişim ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. İdrar yüksek seviye de genellikle oldukça koyudur. Dışkılamda sırasında ise aşırı bir koku olur. 

8I3dn_1595944638_0765.jpeg

BİLİRUBİN DÜŞÜKLÜĞÜ

Bilirubin seviyesindeki düşüklük, yüksekliğindeki gibi ciddi sorunlara neden olmaz. Ancak karaciğerin işleyişinde bir durum olabilir. Bazı uzmanlar kan seviyesini etkilediğinden bilirubin düşüklüğünün kalp hastalıklarına zemin hazırlayabileceğini vurgular. Aşırı nikotin tüketimi bilirubin seviyesini düşürür. Ayrıca C vitamini bilirubin seviyesi düşükken yeteri miktarda parçalanmaz. Her durumda bir uzmana danışmakta fayda var. 
 
Üst Alt