Son Konu

Dizilerde ve Filmlerde Neden Sürekli iPhone Görüyoruz?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
dizilerde-filmlerde-ve-reklamlarda-neden-surekli-iphone-goruyoruz-1558364138.jpg

Akıllı telefonların hayatımızın tam merkezinde mekan almasına alıştık. Giderek işlevsel olmaları münasebetiyle her geçen gün daha çok gereksinimimizi karşılıyorlar. Artık biliyoruz ki cebimizde birer telefondan daha ziyadesi var. Velev kendi telefonumuza bakmadığımız anda bile artık birden fazla mahalde akıllı telefon görüyoruz. 

Sinemalar, seriler ve reklamlar, pek çok hedefle akıllı telefon tasarrufuna yapılan vurgular içeriyorlar. Kimi hengam ana karakterin bir telefon konuşması yaptığını kimi hengam da o telefonun ardındaki logonun gözümüze sokulurcasına vurgulandığını görüyoruz. Aniden duyulan zil sesiyle kullanılan telefonun hangi marka olduğunu anlayabiliyoruz. Velev porselen reklamında bile akıllı telefonları görmek mümkün. En alakasız anda, en alakasız biçimde önümüze çıkıyorlar. 

Pekala bizim ekranlarda gördüğümüz akıllı telefonları neye nazaran seçiyorlar? Bu sorunun birden çokça karşılığı var. O karşılıklar birebir hengamda metnin başlığını da karşılayan noktalar içeriyorlar. Umum olarak Apple’ın iPhone modelleri önümüze çıksa da kimi durumlarda Samsung, Huawei’nin de telefonlarını görmek mümkün. Bu durumun temel olarak 3 farklı sebebi var.

1. Alışılmış ki de eser yerleştirme:


ac4f39011f20cd4ac9a9597d037f53e4e4969b77.jpeg
Matrix sinemasındaki Nokia eser yerleştirmesi

Bir akıllı telefon üreticisi için en şık reklam doğal, organik reklamlardır. Sevdiğiniz bir seri ya da sinema karakterinin elinde iPhone görürseniz, farketmeden de olsa bilincinizde bu detay taraf alacaktır. Birebir halde reklamlardaki kişilerin iPhone ya da Samsung kullanmaları da emsal farkındalıklara sebep oluyor. 

Bilincimiz, pür dikkat ya da umursamaz formda izlediğimiz görsel içerikleri anlamlandırıyor. Bu anlamlandırma sırasında gördüklerimiz, gerçek hayatta elde ettiğimiz deneyimlerle birleşiyor. Beynimiz sonucu yorumluyor, bunu bir konuma kaydediyor.

Akıllı telefon üreticilerinin pazarlama üniteleri bu zincirleme ve tesirli reklam stratejisini kullanmak için seri ve sinema üreticileriyle, reklam ajanslarıyla kontratlar yapıp eser yerleştiriyorlar. 

2. İtibar paylaşımı:


Captain America: Winter Soldier sinemasında direkt bir Apple Store'u eser yerleştirme olarak kullanmışlardı.

İtibar ve deneyim, aslında akıllı telefon firmalarının en çok sattıkları şeydir. Tıpkı Starbucks’tan kahve satın aldığınızda nasıl yalnızca kahve satın almıyorsanız, birtakım telefon modellerini satın alında yalnızca telefon almamış olursunuz. Yaptığınız harcamanın değerli bir kısmı itibara yöneliktir. 

Seri, sinema ve reklam yapımcıları da bu durumun farkında. Bu nedenle birden fazla vakit yüksek itibara sahip, marka bedeli olumlu cihette gelişen, kişiler tarafından daha çok paha gören markaları içeriklerde kullanıyorlar. Dolaylı yoldan da olsa, ilgili firmanın itibarını paylaşıyorlar. Bu usule daha çok tesir çağı düşük seri, sinema ve reklamların yapımcıları başvurabiliyor. Şayet prodüksiyon güçlüyse bu defa işler eser yerleştirmeye dönüyor. 

3. Statü belirtisi:


e4bef03ddb8454f8251230c7a9bcdeaa81f2421f.jpeg
12 Mart 2014'teki Oscar Armağan merasimlerinde çekilen bu selfie, Samsung'un eser yerleştirmesiydi. Birebir vakitte mükafatla birlikte bir statü çağrışımız yapılıyordu.

Aslında bu husus, bir evvelki husus ile temaslı bir durumu gözler önüne seriyor. Kişilerin kullandıkları her türlü eser ve marka, tüketim topluluğunda birer statü göstergesi olarak bilinçaltına kodlanıyor. Örneğin iPhone kullanan birisinin orta ya da düşük gelirli olduğunu düşünme ihtimaliniz çok çok az. Ya da üst segment bir Samsung yahut Huawei kullanmak, tekrar tıpkı formda bir statü belirtisi olarak yorumlanıyor. Bu da daha çok kurgulanan karakterlerin statüsünü göstermek ismine vurgulanıyor. Şayet bir serideki düşük gelirli bir karakterin elinde iPhone görürseniz, bu durum algısal açıdan negatif bir izlenim oluşturuyor.

26e4d0d1be7dcf5324938aec3244e464e1ab5ab2.jpeg
Fi dizisineki Samsung eser yerleştirmesi. Birebir hengamda ana karakter için bir statü belirtisi olarak kodlanmıştı

Bir gayrı boyut ise bireylerin ya da kurgulanan karakterlerin değil, markaların statü belirtisi. Varlıklı görünmek ve itibar paylaşımı yapmak isteyen firmalar, üst seviye statü belirtisi olarak pahalı ve yüksek fiyatlı cihazları reklamlarında kullanabiliyorlar. Velev bir e-ticaret sitesinin tatbik reklamı için hazırladığı broşür dizaynında bile iPhone görebiliyorsunuz. Bu durumda firmalar, biraz da tanınan olanın çağrışımını kullanarak kişileri etkilemeye çalışıyorlar. 

Gördüğünüz üzere saniyeler içerisinde gördüğümüz “akıllı telefon” içeren seri, sinema ya da reklam sahneleri aslında o kadar olağan bir art plana sahip değil. Elbette bu biçim durumlardan etkilenmeyen, tek derdi işlevsellik olan bir kullanıcı kitlesi de var. Gerçekten çoğunluk, bu değerlendirmeler sırasında fark etmeden bilinçaltına kodlanan iletileri kullanıyor.





 
Üst Alt