Son Konu

Yenidoğan sünneti nedir? Yenidoğan sünneti hakkında merak edilenler

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
L40Nb_1554718308_101.png

Erkek evlada sahip olan ana ve pederlerin başını karıştıran husus da sünnet sürecinin ne devir yaptırılması gerektiğidir. Bazıları erkenden hallolması için bebeklik periyodunda yapılmasını makul görürken kimisi daha ileri yaşlara erteleyebiliyor. Evet, diyanete nazaran sünnet edilmenin malûm bir devranı var mı? Eksperler, hangi yaş aralığında sünneti hakikat buluyor? Yenidoğan sünnetinin avantajı var mı? Yenidoğan sünneti bakımı ve merak edilenler haberimizde..

Yaz aylarının yaklaşmasını fırsat bilerek evladını erken devirde sünnet ettirmek ya da artık devranı geldiği için bir an evvel aradan çıkarmak isteyen ailelerin başlarını en çok karıştıran mevzu, sünnetin bebeklikte mi yoksa çocukluk devrinde mi yapılması gerektiğidir. Dinimize nazaran rastgele bir yaş haddi olmayan sünnet süreci için ailelerin göz önünde bulundurması gereken tek bir temel nokta var ki; o da sünneti ergenlik periyoduna bırakmamak...



Lq7iO_1554718354_0695.jpg

Ergenlik devrine giren kimse artık diyaneti vazifelerini alanına getirmekle mükellef olacağı için ilahi buyruklara nazaran amel etmelidir. Münasebetiyle ergenlik devrine gelmeden evvel erkek evlatlar sünnet ettirilmelidir. Ruhsal açıdan bakacak olursak bilirkişiler, sünnetin birinci üç sene içerisinde, şayet olunmazsa da 7 yaşından sonra sünnet edilmesini makul görüyor. Nedeni ise birinci üç yaşta evladın kendisinin külliyen farkında olmamasıdır. 7 yaşından sonraya bırakılması da kendi organından bir modül gittiğini anlayabilecek yaşta olup travma yaşaması ihtimalinden dolayıdır. İlkokul çağına gelmiş bir evlada durum izah edildiği için eksiklik değil gereklilik olduğunu daha uygun anlamasındandır.

SÜNNET İÇİN EN SAHIH HENGAM BEBEKLİKTE Mİ, ÇOCUKLUKTA MI?

mn2qn_1554718559_4751.png

Günümüzdeki ana ve pederlerin sünnet sürecini çocukluk periyodundan fazla Yenidoğan periyodunda daha sık tercih ettiğini görüyoruz. Yapılan araştırmalara nazaran bebeklik devrinde gerçekleştirilen sünnetin artısı, sünnet olmayan bebeklere nazaran idrar yolu enfeksiyonunun riskinin daha az olduğudur.

gK6Gl_1554725631_6503.jpg

Bilinmesi gereken bir öbür kıymetli noktada, yenidoğan periyodu haricindeki tüm sünnetlerde umum anestezi (uyutularak yapılan) uygulanmasıdır. Öteki sünnetlerde ise lokal anestezi (belli bir kısım uyuşturma) ile gerçekleştirilir. Bebeklik periyodunda halledilmesi istenen sünnetin, tevellüdü takip eden süreçte bebek haneye taburcu edilmeden ya da birinci ayda yapılması tavsiye edilebilir.

NOT: Peygamber Efendimiz (SAV)'in torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i doğumlarının 7. gününde sünnet ettirdiği bilinmektedir.

YENİDOĞAN PERIYODUNDA SÜNNET BAKIMI NASIL OLMALI?

zVccb_1554718605_0125.jpg

Sünnet edilen bebeğin sonraki gün denetime götürülüp orada pansuman yapılması gerekir. Devamındaki 3-4 gün içerisinde bebeğin altı sık sık denetim edilmelidir. Bu esnada rastgele bir ilaç tasarrufu ya da pansuman koşul değildir, gerekmez de. Sünnet edilen bebeğe 2 gün sonra banyo yaptırılabilir. Sünnet süreci gerçekleştirilirken uygulanan dikişlerin tabiatıyla erimesi yaklaşık 10 günü bulur.

SÜNNET SONRASI HANGİ PROBLEMLER GÖRÜLEBİLİR?

oaWLc_1554718633_1397.jpg

Ana ve pederlerin sünnet ettirdikleri bebeklerinde en sık karşılaştıkları manzara kanamadır. Mahsusen de sünnet sonrası oluşan ödem yani şişkinlik kendini gösterir lakin endişelenecek bir şey yoktur bir devir sonra bizatihi iner. Penis'in enfeksiyon kapmaması için sünnet edilen bebeğin 10 gün boyunca denizden ya da havuzdan uzak kalması gerekir.

IcQiR_1554730325_8179.jpeg
 
Üst Alt