Son Konu

CPU ve GPU: Fark Nedir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
YZlVncBdFVnS85mTxpou_21_7e5a18e51becea794327615fb65bc7e9_image.jpg




Çağdaş bir PC yahut dizüstü bilgisayar yahut bu tıp rastgele bir aygıtta tipik olarak hem CPU hem de GPU bulunmalıdır. Lakin bunlar, farklı fonksiyonlara sahip tamamlayıcı bileşenlerdir.

Hem CPU'lar hem de GPU'lar, büyük ölçüde datayı, talimatları ve karmaşık fonksiyonları daha süratli hesaplamaya yardımcı olan mikro işlemcilerdir. Tekrar de değerli ölçüde zıt noktaları vardır.

Yeni bir PC yahut dizüstü bilgisayar almak istiyorsanız, hangi CPU ve GPU'ya gereksiniminiz olduğunu bilmek son derece değerlidir.

CPU nedir?


sQh2WelNZHl6Z8Jx29Tl_21_10299d7a5999ca7b6b8db8d2a35eb1f0_image.jpg

CPU yahut bir bilgisayarın merkezi süreç ünitesi, temel mantıksal, aritmetik, giriş / çıkış fonksiyonlarını yerine getirir. Bilgisayar programının talimatlarını yahut girişini tamamlamak için gerekli donanımdır.

Bir CPU, denetim ünitesi yahut CU, aritmetik yahut mantık ünitesi yahut ALU ve annda erişim deposu yahut IAS içerir.

Bir bilgi süreç süreci, bir giriş aygıtından bir talimat verildiğinde yahut CPU'ya belli bir vazifesi yapması için komut veren bir bilgisayar programından geldiğinde başlar. Bir aygıttan gelen bir giriş, CU aracılığıyla ALU'ya aktarılır.

ALU daha sonra talimatı IAS'de bulunan datalarla tamamlamak için talimatı izler. Tamamlandığında, ALU ilgili dataları depolar yahut basitçe CU aracılığıyla çıkış aygıtına aktarır.

Yaptığınız her bir tuş vuruşu yahut fare hareketi, bilgisayarınızın tüm bu süreçten geçmesini gerektirir. Bize nazaran, bir harf yazmak yahut fareyi kaydırmak anlık çıktıları gösterir.

Lakin bilgisayarınız her saniye daha karmaşık işler yapar; işletim sistemi, art plan uygulamaları, Wi-Fi vb.

CPU Nasıl Çalışır?


QDIGRli8HbnrlNRC1Wbm_21_b551138ebe1d584c41d1983e2b2475e0_image.jpg

PC'nizde yahut dizüstü bilgisayarınızda gerçekleştirdiğiniz her fonksiyon bir elektrik sinyalleri kümesidir. Her bir transistör tarafından yapılan açma ve kapama sinyalleri, bilgi ölçeğini ve hesaplamanın temelini oluşturur.

CPU, giriş ve çıkış komutları dahil her bir data noktasını tek bir bilgisayar çipine yerleştirilmiş milyarlarca transistörün yardımıyla işler ve her biri data hesaplama ve sürece için açma ve kapama sinyalleri oluşturur.

Bilgiler, insan zihninin anlaması yahut okuması imkansız olan birden çok basamakta çalışan sayılar olarak, CPU'larda, RAM'de yahut ROM'da saklanır.

Temelde, bir CPU, uygulama yolları beşerler tarafından tasarlanan fakat kesinlikle takip edilemeyen bir teoriye dayalı olarak çalışır.

İşte bu yüzden CPU bugün hayatımızın ayrılmaz bir kesimi haline geldi ve aksi takdirde vakit alıcı yahut olanaksız olmayan vazifeleri tamamlamamıza ve gerçekleştirmemize yardımcı oldu.

Çağdaş bilgi sürecin derinliklerine inmek için, CPU'lar mikro işlemcilere, temel ünitelerini içeren ve tüm fonksiyonları yerine getirebilecek CPU mimarilerinin tek yongalı tiplerine dönüştü.

GPU nedir?


ARoEpQeFdY3X8pQDOPBe_21_8695d69af01d205fd227bf7542084b80_image.jpg

GPU terimi birinci olarak GeForce 256'yı piyasaya sürdüğünde NVIDIA tarafından tanınan hale getirildi . Halk ortasında birinci klâsik GPU olarak kabul edilen bu, bilhassa bilgisayar formlarını tasarlayabilen tek yongalı bir işlemciydi.

GeForce 256, saniyede 10 milyon poligon hesaplamayı başardı.

Günümüzde mevcut olan GPU'lar, genel olarak görüntü kartları olarak bilinen entegre grafik işlemcilerine yahut IGP'lere ve ayrık GPU'lara ayrılabilir.

Bu GPU'lar, masaüstü anakartlarında farklı eklentiler olarak yahut bir masaüstü / dizüstü bilgisayarda başka olarak monte edilebilir.

IGP'lerden farklıdırlar ve daha fazla süreç performansı sunabilirler. Tümleşik grafik kartları, CU ve belleği CPU ile paylaşır, hasebiyle fonksiyonlar ve performans açısından sonludur.

GPU Nasıl Çalışır?


Temelde tıpkı olmasına karşın, bir GPU, bir CPU'dan daha fazla işlemci çekirdeğine sahiptir. Ancak GPU çekirdekleri değerli ölçüde daha yavaştır.

Bir CPU, kolay sezgisel misyonlarda en güzelidir; internette gezinmek, bilgisayarınızın işletim sistemini çalıştırmak, vb. Lakin mevzu oyun, grafik tasarım vb. Üzere toplu zahmetli vazifeler kelam konusu olduğunda, birçok çekirdeğin birlikte çalışması daha güzeldir.

Binlerce çekirdekli bir GPU, büyük bir misyonu çok sayıda küçültülmüş misyona böler, yavaş işlemcilerin paralel olarak hesaplamasına yetecek kadar küçüktür ve tüm vazifesi verimli bir halde tamamlar.

GPU, karmaşık bir misyonu birden çok küçük vazifeye bölmek ve akabinde gerçekleştirmek için birden çok çekirdek kullanan gelişmiş paralel hesaplamaya bir örnektir.

GPU olarak adlandırılsalar da, bu sürece üniteleri, grafik oluşturmanın ötesinde, büyük bilgi havuzlarıyla her türlü karmaşık vazifesi gerçekleştirebilir. Üst seviye GPU'lar , yapay zeka ve derin öğrenme için gerekli donanım dayanağını sağlar.

CPU ve GPU: Pekala Fark Nedir?

Mimari - CPU'lar birkaç güçlü çekirdekten oluşurken, GPU'lar çok sayıda zayıf çekirdekten oluşur.

Bellek - CPU'lar, tıpkı anda birden fazla misyonu çalıştırmak için yüksek bellek yedeklemesine muhtaçlık duyar, fakat GPU'lar, işledikleri data ölçüsüne kıyasla çok daha az bellek gerektirir.

Sürece - CPU'lar seri komut sürece için uygunken, GPU'lar paralel komut sürece için tasarlanmıştır.

İş akışı - CPU'lar birden fazla kolay talimat üzerinde arka arda çalışabilirken, GPU'lar az sayıda lakin daha karmaşık vazifelerde daha süratli çalışabilir.

Birlikte çalışabilirlik - Bir CPU, sınırlamalarla bir GPU olarak çalışabilir, lakin bir GPU, CPU olarak çalışamaz.

Uzmanlık - CPU'lar çeşitli talimatları ve misyonları yerine getirebilir, fakat bir GPU sadece CPU'ların gerçekleştiremediği muhakkak bilgi süreç vazifeleri üzerinde çalışabilir.

Sıkça Sorulan Sorular


GPU, CPU olarak çalışabilir mi?

GPU, çeşitli mimariler nedeniyle öncelikle CPU olarak çalışamaz. Bir CPU saniyede daha fazla talimat gerçekleştirirken, GPU saniyede daha fazla data hesaplayabilir. Bir GPU, büyük ölçüde datayı ve karmaşık vazifeleri işlemek için CPU'dakilerden daha az güçlü birden çok çekirdeğe sahiptir. Bir GPU'yu CPU olarak kullanmak için büsbütün farklı programlama gerekir. Bir CPU'nun ALU'su ile bir girişi yahut yazılım talimatını işleyebildiği durumlarda, bir GPU, istenen sonuçlar için verimli bir biçimde çalışmak için bu talimatı ilgili programlamayla birden çok alt talimata ayırmayı gerektirecektir.

CPU, FPS'yi etkileyebilir mi?
CPU, FPS'yi etkileyebilir zira GPU tarafından kullanılan tüm bilgiler birinci olarak CPU tarafından işlenir. Ekranda oluşturulan FPS yahut saniyedeki kare sayısı, öncelikle GPU'nun hesaplama ve grafik oluşturma gücüne bağlıdır. Oyun yahut görüntü oynatma için FPS, CPU'nun ilgili evraklar olarak mevcut bilgilere erişmesini ve GPU'nun işlenmesi için bunları işlemesini gerektirir. Normalin altında bir CPU'nuz varsa, gerekli grafikleri oluşturmak için GPU'nun gereksinim duyduğu dataları işleyemez.


Bir CPU ve GPU'ya gereksiniminiz var mı?
Temel yazılım ve uygulamaları çalıştırmak için bir CPU'ya gereksiniminiz olacak. Oyun yahut görüntü oluşturma ile ilgili vazifeler için bir GPU'ya gereksiniminiz olacak. CPU mimarisi, işletim sisteminizi, öbür yazılım uygulamalarını ve bir bilgisayarın temel fonksiyonlarını çalıştırmak için hayati ehemmiyet taşıyan birden fazla talimatı ve vazifesi tıpkı anda yönetmesine imkan tanır. GPU, çok sayıda küçük misyonu ve data kümesini birebir anda çalıştırmayı gerektiren belli misyonları yürütmek için gereken gerekli süreç gücüdür. Günümüzde mevcut olan birden fazla CPU, temel grafik sürece yedeklemesini sağlamak için IGP'ler yahut entegre grafik işlemcilerle birlikte gelir. Örneğin, 4K monitörünüz varsa, onunla en düzgün kalitede görüntü oynatmanın keyfini çıkarmak için bir GPU'ya gereksiniminiz olacaktır.


Daha kıymetli CPU yahut GPU nedir?
Her ikisi de farklı nedenlerle eşit derecede kıymetlidir. CPU, optimum fonksiyonellik için yazılım talimatlarını işlemek ve ilgili tüm bilgisayar donanımını yönetmek için çok değerlidir. GPU, grafik oluşturma üzere karmaşık bir misyonu yürütmek için ek hesaplama gücü sağlayarak daha yeterli bir görsel çıktı oluşturmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, bir bilgisayar bugün bile sadece bir CPU ile çalışabilir, fakat bir GPU olmadan oyunları yahut benzeri ileri teknoloji ve karmaşık bilgi süreç misyonlarını çalıştıramaz.


Evvel GPU'yu yahut CPU'yu yükseltmeli miyim?
CPU'nuzu yahut GPU'nuzu yükseltmeniz gerekip gerekmediği, kullanımınıza / gereksinimlerinize ve bilgisayarınızın mevcut özelliklerine bağlıdır. Daha süratli bir CPU, uygulamalar ortasında gezinmenize ve problemsiz çoklu vazifenin keyfini çıkarmanıza yardımcı olur. Daha güzel bir GPU, oyun tecrübenizi büyük ölçüde geliştirecek, lakin tıpkı vakitte tamamlayıcı derecede güçlü bir CPU'ya da gereksiniminiz olacak. Dizüstü yahut PC'nizdeki CPU ve GPU'nun üretim yahut piyasaya sürülme yılını karşılaştırmayı düşünün. CPU'nuz yahut GPU'nuz başkasından 3 yıldan daha eskiyse, yükseltin. Örneğin, bir Intel i3 işlemciniz ve NVIDIA GTX 1050'niz varsa, işlemciyi yükseltmeyi düşünmelisiniz.


Sonuç

Hem CPU hem de GPU, lokal işlemci çekirdeklerine, belleğe ve hatta bir giriş / çıkış sistemine sahip işlemci yonga setleridir (bir grafik kartı, işlenmiş bilgileri direkt ekran ünitesine aktarabilir.) CPU'nun temel çoklu misyon gücünü sağladığı yerde, grafik kartı aşağıdakileri sağlar: karmaşık dataları ve misyonları işlemek için gerekli homurdanma. Önümüzdeki yıllarda hem PC'niz hem de dizüstü bilgisayarınız için gereksiniminiz olacak. Bilgisayarlar ve işlemciler daha kompakt hale geldikçe, CPU'ların ve GPU'ların tek bir süreç ünitesi mimarisi altında birleşmesi çok uzun sürmeyebilir.


 
Üst Alt