Son Konu

Htaccess Nedir? Htaccess ve SEO

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Htaccess internet dünyasında, pek çok açıdan yarar sağlayacak yönlendirme aktivitelerinin yapılmasını organize eden ve Apache tipi sunucularda bulunan son derece etkin, son derece verimli ayar dosyalarına deniyor. Htaccess sayesinde internet sitelerinizi ya da online projelerinizi belli bir düzene sokma şansınız olur. URL’ler yapmak suretiyle güvenlik tedbirleri almamızı da sağlayan Htaccess, genelde ağ sunucusu tarafından kullanılmaktadır. Güvenlik ve düzenleme haricinde Htaccess dosyaları size pek çok yetki alanı yaratır. Bu yetkiyi kullanarak belli kısıtlamalar yapabilirsiniz. İçinde sayısız komut barındırmasına rağmen kullanılabilirlik açısından oldukça idealdir.


Htaccess, esasen zengin olan metin erişimi olarak da lanse edilmektedir. Çok yönlü bir dosya olan Htaccess, bilgisayarlarımız için olmazsa olmaz öğelerden birisi haline gelmiştir. Sahibi olduğunuz web sitesine uygun olan Htaccess dosyasını rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Htaccess bu açıdan oldukça zengin bir web kullanıcı deneyimi sunmaktadır. Biraz teknik bir konu olduğu için genelde Htaccess ile belli mesafeler söz konusudur. Oysa yukarıda da dediğimiz gibi şifre korumalı işlemlerden hata dokümanları ve yönlendirmelere dek pek çok işlemi Htaccess sayesinde halletmek olası. Eğer tercih ettiğiniz site WordPress tabanlıysa, zaman zaman yazılım konusunda belli açıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu tip durumlarda özellikle Htaccess dosyalarını değiştirme, en sık yapılan eylemdir. Htaccess dosyalarını bu nedenle belli aralıklarla kontrol etmenizde fayda vardır.


Htaccess esasen tam anlamıyla bir dosya olarak kabul edilir. cPanel ya da FTP vesilesiyle erişmek ve gerekli değişiklikleri organize etmek mümkündür. cPanel hesapları aktif olmaya başladığı ilk an, herhangi bir Htaccess dosyanız söz konusu değildir. Htaccess dosyanızı bizzat oluşturma şansına sahipsiniz. Çeşitli komutları bünyesinde barındıran bir ayar dosyası olarak bilinen Htaccess, Linux işletim sistemlerinin tamamında kendiliğinden yer alır.


Htaccess Dosyasıyla Neler Yapılabilir?
Htaccess dosyasının oldukça önemli olduğunu yukarıda belirtiştik. Bu başlık altında Htaccess dosyalarıyla neler yapabileceğimize bir göz atalım.


Her şeyden önce Htaccess dosyaları SEO dostu olarak bilinir. Bu konuya aşağıda özel bir başlık açacağız. Htaccess’in bu özelliği kullanıcıların yüzünü oldukça güldürüyor. Çünkü Htaccess sayesinde web siteleri Google sıralamalarında bir anda üst seviyelere çıkabilmektedir. Request URL ile beraber ya da GET metodunu kullanarak SEO çalışması yapabilirsiniz. Htaccess ile yapabileceğimiz bir diğer şey ise subdomain veya dizin yönlendirme işlemi. Arama motorları bazen kullandığınız web sitenizin www ekli ya da ekli olmayan versiyonlarını birbirinden bağımsız iki site gibi algılayabilmektedir.


Bazı platformlarda www ile bazı platformlarda da www olmadan siteniz paylaşılınca sitenizin trafiği ya da popülerlik değeri dağıtılıyor. Bu da handikaplı bir durum doğuruyor diyebiliriz. Htaccess bu anlamda daha kalıcı yönlendirmeler yapmaktadır. Htaccess’in bir diğer yararı hata sayfalarını yönlendirme becerisidir. Hata kodları arasında en popüler olanı 404’tür. Htaccess kullanıcı dostu bağlantılar oluşturmanıza odaklanır. Htaccess ile dilerseniz belli İP adreslerini kısıtlayabilir, belli adreslere ise onay verebilirsiniz. Htaccess dosyasını söz konusu alt klasöre yerleştirmeniz bunun için yeterlidir. Bazı botların ya da istemediğiniz web sitelerinin erişimini engelleyebilirsiniz. Özel dizinleri şifreleyebilir, içeriklerin diğer sitelerde kopyalanmasını engelleyebilir, çalıntı içeriklerin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda resimlerinizin de içerikleriniz gibi başka sitelerde kullanılmasını istemiyorsanız Htaccess, sizin için kurtarıcı olacaktır. Bütün bu temel işlevleri haricinde şunları da sıralayabiliriz:


  • Dosyaları gizlemek
  • Veri sıkıştırmak
  • Klasör yetkilendirmesi yapmak
  • Spam engellemek
  • Iphone algılayıp yönlendirmek
  • Bakım sayfası yaratma
Htaccess Dosyası ve SEO
Htaccess’in sağladığı yararları sıralarken SEO konusundaki etkilerini listenin başına almıştık. Çünkü SEO Htaccess kullanıcıları için en önemli motivasyon nedeni. Htaccess’in SEO ile olan ilişkisine biraz daha yakından bakalım.


7773

,


301 Yönlendirmesi


Bu yönlendirmeleri esasen URL yönlendirmesi olarak da ifade edebiliriz. 301 yönlendirmeleri botları sayfalara yönlendirme işlevine sahiptir. Böylece yenilenmiş içerikler ve eski içerikler arasındaki karmaşa da ortadan kalkmış olur.


Statik URL Yönlendirmesi


SEO uyumlu bir URL, öncelikle okunabilir olmakla mümkün. URL’si görülen sayfalar, içeriğin hangi konuyla alakalı olduğuna dair fikir verir.


URL Sorunları


Web sayfanızın ana bölümünü sadece bir URL açmak zorundadır, yoksa yinelenen içerik sorunuyla karşı karşıya kalırsınız. SEO bakımından bu handikap doğuracaktır.


404 Sayfaları


Bilinçli bir şekilde silmiş olduğunuz sayfalara insanlar girmeye çalıştığında 404 hatası alır. Bu hata sayfasını doğru bir biçimde oluşturulması önemlidir. Aksi takdirde web sitelerinde yönlendirmeler meydana gelir ve nitekim SEO bakımından zarar görürüsünüz.


Ücretsiz Htaccess Oluşturucular
Htaccess çoğu zaman kök dizininde gizli olarak yer edinir. Bazı zamanlarda Htaccess bu bölümde yer almaz, bu durumlarda ücretsiz şekilde Htaccess oluşturmanız gerekebilir. Örneğin cPanel üzerinden tarif etmek gerekirse; öncelikle giriş yaparak sisteme dahil olmalısınız. Sonrasında Dosya Yöneticisi bölümüne gelmelisiniz. Sol üst kısımda yer alan “+” ibaresine tıklayın. Yeni oluşturulacak Htaccess dosyasını isimlendirin. Dilerseniz oluşturduğunuz Htaccess dosyasını görünür kılabilirsiniz. WordPress tabanlı sitelerde ise Htaccess dosyasının yer almaması çok nadiren görülen bir durumdur.
 
Üst Alt