Son Konu

Gazlı İçecekler Vücudunuza Neden Zarar Verir?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Her şeyden önce, gazlı içecekler insan sağlığına zarar veren kimyasallardan oluşur ve renkleri bile doğal değildir. Bu içecekleri aşırı derecede tüketirseniz, vücudunuzda bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu yazıda, bazı organlarda karbonatlı ve şekerli içeceklerin zararları hakkında konuşacağız.
Gazlı içecekler ve karaciğer
İster inanın ister inanmayın, aşırı koyu karbonatlı içecek tüketimi siroza neden olabilir. Uzmanlara göre, günde sadece 600 mililitre karbonatlı içecek tüketimi, bu hastalığı geliştirme riskinizi arttırıyor. Vücudunuza zarar verdiğini düşünüyorsanız, bu tür içecekleri acilen bırakmalısınız.
Gazlı içecekler ve böbrek
İçeceklerdeki yüksek fosforik asit seviyeleri ile böbrek taşlarına neden olabilir. Bazı çalışmalara göre, gazlı içecekler tüketmeyen insanlar idrar yolu hastalıklarına daha az yakalanmaktadır.
Günlük şeker tüketiminiz 3 tatlı kaşığını geçmemelidir. Bir kutu gazlı içecek 6 çay kaşığı şeker içerir, diğer katkı maddelerini ve koruyucuları bile dikkate almayız.

Gazlı içecekler rafine şekerden yapılır ve bu şekerler besin maddelerinden yoksundur. Şeker vücudunuza girdiğinde, vücudunuzun bu maddeyi emebilmesi için B vitaminlerine ihtiyacı vardır. Doğal olarak, vücudunuza daha fazla B vitamini harcamanız gerekir; bu yorgunluk, halsizlik ve zayıf sindirime neden olur.
Gazlı içecekler ve obezite
500 mililitre karbonatlı içeceğin günlük kalori tüketiminizin 10 katı olduğunu biliyor muydunuz? Doktorlar, sarhoş olan her gazlı içeceğin obezite riskini artırdığını söylüyor.
Dişler üzerinde olumsuz etkiler
Gazlı içecekler diş minesine zarar verir. Buna neden olan karbonatlı içecekte şeker ve gıda boyasıdır. Dişlerin parçalanmasına veya paslanmasına neden olan asittir ve karbonatlı içecekler yüksek miktarda asit içerir. Gazlı içeceklerin ortalama pH'ı 2.4'tür; bu asit içeriği dişlerinizdeki sert dokulara zarar vermek için yeterlidir.

Gazlı içecekler ve kemikler
Sürekli olarak karbonatlı içecek tüketirseniz, bir noktada vücudunuz kalsiyum emilimini durdurabilir, böylece kemikleriniz yoğunluğunu kaybeder. Özellikle küçük çocuklar bu rahatsızlıktan daha fazla etkilenirler çünkü bu rahatsızlığa yetişkinlerden daha savunmasızdırlar.
Doktorlara göre, kemik erimesi riski, yaşamın ilk birkaç yılında biriktirdiğiniz kemik kütlesi miktarına bağlıdır. Çok miktarda karbonatlı içecek içmekten kaynaklanan düşük kalsiyum alımı, ergenlerde ve çocuklarda kemik kırığını arttırır. Araştırmalar, rafine şeker ve aşırı kafein tüketiminin kalsiyum kaybında büyük rol oynadığını göstermektedir.
Kalp hastalıkları
Araştırmalar, günde 1 litreden fazla karbonatlı içecek tüketen kişilerin, sigara içmeyenlere göre metabolizmaya bağlı hastalıklara yakalanma olasılığının% 50 daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu metabolik bozuklukların zamanla kalp hastalıklarına ve diyabete dönüşme riski oldukça yüksektir.

Gazlı içeceklerde bulunan maddeler
Bu içecekler birçok katkı maddesinden oluşur. Bu bileşenlerden bazıları bu içeceklere sahip oldukları çekici rengi verir. Ancak gazlı içecekler çocuklarda alerjiye ve hiperaktiviteye neden olabilir.
Karamel renklendirme: Bu çekici renk kahverengi içecekler için kullanılır. Bu renk, yüksek basınca maruz bırakıldıktan sonra şekerin nitrat ve sülfit ile karıştırılmasıyla elde edilir. Bu maddeleri tüketmek kan değerlerinizin değişmesine neden olur. Bazı hayvan deneylerinde, bu maddeler kansere bile neden olur.
Karminik asit, E120: Bu katkı maddesinin hayvan deneylerinde büyümeyi inhibe ettiği bulunmuştur.
Tartrazin veya E102: Bu maddenin aspirin gibi analjezik ilaçlarla karıştırılması astıma, burun akıntısına ve bazı kaşıntılı cilt hastalıklarına neden olur.
Şekerli ve gazlı içecekleri diyetinizden tamamen çıkarmaya gerek yoktur, içtiğiniz miktarı azaltmak sağlığınız için yeterli olacaktır. Bu içeceklerin genellikle sağlığınızı ve bazı önemli organları olumsuz etkilediğini unutmayın. Gazlı içeceklerde bulunan kimyasallar diyabeti tetikler.
 
Üst Alt