Son Konu

Nomofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Teknoloji, bazı insanlarda büyük bağımlılıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu yazımız içerisinde teknoloji bağımlılığı olarak adlandırılan Nomofobi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi insanlar üzerinde büyük bir etki meydana getiriyor. Hatta genç nesil için teknolojik cihaz ve ürünlerin birçoğu bir gereklilik haline gelmeye başlamış durumda. Ancak bu durumun iyi bir şey olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.


İçindekiler

1 Nomofobi Nedir?
2 Nomofobi Belirtileri Nelerdir?
3 Nomofobi Hastaları Neden Korkuyorlar?
4 Nomofobi İle Sosyal Medyanın İlişkisi
5 Nomofobi Nasıl Tedavi Edilebilir?
6 Teknoloji Dostu Detoks Yapımı
Nomofobi Nedir?
No Mobile Phobia kelimelerinden üretilen Nomofobi, cep telefonu başta olmak üzere teknolojik cihazlara olan erişiminin korkma durumudur. Özellikle hastaların cep telefonlarından ayrılma üzerine büyük bir korkuları bulunmaktadır. Modern çağın bizlere getirmiş olduğu en yeni sorunlardan birisi olan Nomofobi, akıllı telefonların yaygınlaşmaya başlaması ile beraber etkinlik göstermiş bir sendromdur. İnsanların sürekli ulaşabilir, ulaşılabilir olma isteği bu tarz sendromların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Oldukça yeni bir sorun olmasından dolayı bu sendrom ile ilgili net bir bilgi, veri deposu maalesef ki bulunamamaktadır.


Nomofobi Belirtileri Nelerdir?
Bu sendromda kişiden kişiye değişen belirtiler bulunmaktadır. Ancak; ortak olarak görülen belirtilerin bir kısmını şu şekilde özetleyebiliriz.

Kişi, telefonu yokken kendisini boşlukta, eksik gibi hissetmesi ve sürekli olarak akıllı telefon arayışına girmesi
Kişinin telefon yanında olsa bile sürekli bildirim, mesaj, çağrı gelip gelmediğini kontrol etmek istemesi
Kişi, akıllı telefonunun şarjı bitmesi durumunda kendisini bir anda çaresiz, kaybolmuş olarak hissetmesi
Nomofobi sendromunda birçok kişi telefonunu bir yerde unutmaktan, çaldırmaktan ve telefonun bozulmasından aşırı korkar ve bunun asla meydana gelmesini istemezler.
Bu sendromda akıllı telefonun yanında olmaması kişide aşırı baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide krampları ve nefes almada güçlük gibi sorunlar meydana getirmektedir.

Nomofobi Hastaları Neden Korkuyorlar?
Akıllı telefona olan erişimin kaybedilme korkusu genel olarak bu sendromun oluşmasına neden olmaktadır. Sosyal medyaya olan bağımlık ve diğer bağımlılıklar gibi Nomofobi’nin de bir cep telefonu bağımlılığı olduğunu söyleyebiliriz.

Bir bağımlılık olan bu durumda insanlar akıllı telefonlara karşı yoksunluk hissetmesine neden olmakta. Bağımlılıktan kurtulmak için akıllı telefon kullanımı azaltılmak istense de çoğu zaman telefon kullanım oranı daha da artmaktadır. Nomofobi hastalığını tetikleyen etmenler arasında yalnızlığın ilk sırada olduğunu söyleyebiliriz.





Nomofobi İle Sosyal Medyanın İlişkisi
Sanal dünya ve sosyal medya artık insanlar arasında bambaşka bir iletişim stilinin oluşmasına neden oldu. İnsanlar artık birbirlerini takip etmek için sosyal medyayı kullanmaktadır. Meydana gelen gelişmeleri anlık olarak öğrenmek, başkalarını gizliden gizliye takip etmek bir ihtiyaç haline gelmektedir. Nomofobi ile sosyal medya arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz.



Nomofobi Nasıl Tedavi Edilebilir?
Nomofobi sendromunun tedavi edilebilir olması için öncelikle kişinin kendisi bu durumu bir sorun olarak kabul etmesi gerekiyor. Kişinin tedaviyi kendi istemesi, telefona karşı bir bağımlılığının bulunduğunu itiraf etmesi gerekiyor.

Kişi uygulayacağı bazı tedokslar ile sorunu tedavi edebilir. İradenin oldukça önemli olduğunu, bu konuda alınacak psikolojik terapilerin büyük işe yaradığını söyleyebiliriz. İlaç vs. ile tedavi maalesef mümkün değildir.



Teknoloji Dostu Detoks Yapımı
Nomofobi’den kurtulmak isteyen kişiler oldukça basit yöntemler ile bu sorundan kurtulabilirler. Ama ilk başta telefonu elinden düşürmek kişiler için oldukça zor olabilir.

Detoks yardımı ile teknolojiye hükmetme gücü kazanabilir, sizi esir hale getirmesinin önüne geçebilirsiniz. Telefonu elinizden attıktan sonra dış dünyanın farkına varabilir, çiçeklerin gerçek kokusunu, gökyüzünün nasıl göründüğünü fark edebilir aslında ne kadar karanlık yolda olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz. Gün içerisinde en az 3 saat telefonu elden bırakarak dış dünyayı görmek en iyi detoks biçimidir.
 
Üst Alt