Son Konu

Tüm Dünyaya Pazarlıyor: Hataylı Girişimcinin Yılda 1 Milyon Lira Kazanma Hikayesi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-ede3c68f2c4f69e09efe1593bb0f806d2f5880fd.jpg


Hatay'ın Altınözü ilçesinde yaşayan teşebbüsçü Müslüm Avar, tabiatta hür yetişen meyan köklerini kurduğu fabrikada işleyip çay ve çubuk haline getirerek iç ve dış piyasaya pazarlıyor.



Ürdün, Mısır, Dubai, ABD ve Çin müşterileri ortasında



Hatay'ın çeşitli bölgelerinden meyan kökü toplatan yahut bitkileri hazır alan Avar, teknolojik imkanlarla eserleri işleyerek çay ve kuru tüketim için çubuk haline getiriyor. Yurt içi pazarlara 20 yıldan beri meyan çayı ve çubuğu satan 45 yaşındaki Avar, 10 yıldır eserlerini Ürdün, Mısır, Dubai, ABD ve Çin'e de pazarlıyor.

Yılda 1 milyon lira yarar



Yurt içi ve dışı satışlardan yıllık ortalama 1 milyon lira kazanan Avar, meyan kökü çayı ve çubuğunu yurt dışına daha fazla gönderebilmek için çalışıyor.

Fabrikayı 21 yıl evvel açtı



İş insanı Müslüm Avar, fabrikasını 2000 yılında açtığını ve meyan kökünün kendisi için çok hoş bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.

'Aile mesleğimiz'



Dedesinin ve babasının da ekmeğini meyan kökünden kazandığını aktaran Avar, şöyle devam etti: "Bizim ailede meyan kökü işi 1920'li yıllara kadar dayanıyor. Dedem topladığı meyan köklerini sırtında taşıyarak İskenderun'a satmaya gidermiş. Meyan kökü bizim aile mesleğimiz. Dede mesleği olarak başlayan bu iş, bize de babadan kaldı.

'10 yıl evvel meyan kökünü çay haline getirdik'



'Talep arttıkça biz de bu yararlı eseri yurt dışına da pazarlamaya başladık'



Yılda 225 ton meyan kökü işleniyor



Avar, meyan kökünün çubuk halinin de ağızda çiğnenerek tüketildiğini anlattı. Yılda yaklaşık 225 ton meyan kökünün 200 tonunun çay olarak işlendiğini, 25 tonunun da çubuk haline getirildiğini tabir eden Avar, eserlerinin yıllık getirisinin ise ortalama 1 milyon lira olduğunu söyledi.

Fabrikada işlenen meyan köklerini tabiattan toplayan çiftçilerden temin ettiğini söz eden Avar, "İnsanlar meyan kökünü topluyorlar ve bize getiriyorlar. Bu çok büyük bir geçim kaynağı oluyor onlar için. İş yerinde de 20 kişi çalışıyor." dedi.
 
Üst Alt