Son Konu

Afganistan'ın Kontrolünü Elinde Tutan Taliban'ın Örgüt Yapısı Nasıl ve Liderlik Eden İsimler Kimler?

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-3973177b8ccf4328fbd2cd87d4b784478fe28a4f.jpg


15 Ağustos günü Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçiren ve.Afgan halkının kaderinin ellerinde olduğu Taliban'ın liderlik yapılanmasını BBC yayınladı. Gelin hep birlikte dünyaya sözde "ılımlı" mesajlar veren bu örgütün lider kadrosuna ve örgüt yapısına bakalım...
Kaynak: ...

Tarihler 7 Ekim 2001'i gösterdiğinde 11 Eylül saldırıları nedeniyle ABD, Afganistan’ı işgal etti ve Taliban mevzilerini hava saldırılarıyla vurmaya başladı. Böylelikle Taliban, yavaş yavaş gücünü kaybetmeye başladı ardından da tamamen iktidardan uzaklaştırıldı.




Tabii 2001 yılından bu yana Taliban elbette ki rahat durmadı. Özellikle 2015 yılında Nato kara güçlerinin Afganistan'ı terk etmesinin ardından Kunduz şehir merkezine doğru ilerledi ve yavaş yavaş bu kazanımla eski gücünü elde etmeye başladı.



Yıllardır yavaş yavaş birçok bölgeyi elinde tutan örgüt son olarak da 15 Ağustos günü başkent Kabil'de kontrolü ele geçirdi. Bu gelişmenin ardından da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani istifa etti ve ülkeyi terketti.



Peki Afgan halkının kaderinin ellerinde olduğu bu örgütün lideri kim? Dünyaya "ılımlı" mesajlar veren bu örgütün yapılanması nasıl? Gelin hep birlikte bakalım...



Öncelikle liderlerinden başlayalım. Fotoğrafta görmüş olduğunuz kişi Haybatullah Akundzade. Molla Ahtar Mansur'un yaklaşık bir yıl boyunca gruba liderlik ettikten sonra bir Amerikan saldırısında öldürülmesinin ardından 25 Mayıs 2016'da Taliban'ın lideri oldu. Akundzade siyasi, askeri ve dini işlerden sorumlu.



1980'lerde Afganistan'daki Sovyet askeri harekatına karşı İslamcı direnişe katıldı, ancak bir askeri komutandan çok dini bir lider konumunda.Akundzade 1990'larda şeriat mahkemelerinin başkanı olarak çalıştı.1990'larda ilk kez iktidarı ele geçirdikten sonra, Taliban İslam hukukunun katı yorumlarına göre cezalar getirdi: Katilleri ve zina yapanları alenen infaz ettiler ve hırsızların uzuvlarını kestiler.

2013'te öldüğü sanılan Molla Muhammed Ömer'in liderliğinde Taliban ayrıca televizyonu, müziği, filmleri, makyajı ve 10 yaş ve üstü kızların okula gitmesini yasakladı.




Doha'daki siyasi temsilciğin başında olan Molla Abdulgani Baradar da 1994 yılında Afganistan'da Taliban'ı kuran dört kişiden biri.



Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Abdulgani Baradar Eylül 2020'de Doha'da bir araya gelmişti.



Muhammed Yakub ise Taliban'ın kurucusu Molla Muhammed Ömer'in oğlu fakat kendisinin fotoğrafını bulamadık. Görseldeki kişi babası. Şu anda grubun askeri operasyonlarının lideri konumunda.



Eski Taliban lideri Ahtar Mansur'un 2016'daki ölümünün ardından, bazı militanlar Yakub'u grubun yeni lideri olarak atamak istediler, ancak diğerleri onun hala çok genç ve deneyimsiz olduğunu düşündüler. Yerel basına göre, Yakub Afganistan'da yaşıyor.

Siracüddin Hakkani, grubun üst düzey lider yardımcılarından bir diğeri. Hakkani şebekesi şu anda bölgenin en güçlü ve korkulan militan gruplarından biri. Ayrıca da bu grup Taliban'ın Pakistan-Afganistan sınırındaki mali ve askeri varlıklarını yönetiyor.



Babası Celaleddin Hakkani'nin ölümünden sonra, son yıllarda Afganistan'da Afgan kuvvetlerine ve onların Batılı müttefiklerine karşı meydana gelen en şiddetli saldırılardan bazılarıyla tanınan Hakkani şebekesinin yeni lideri oldu.

Eylül 2020'de Taliban, Abdul Hakim'i Doha'daki müzakere ekibinin yeni başkanı olarak atadı. Pakistan'ın Ketta şehrinde bir medrese işlettiğine inanılıyor ve buradan Taliban'ın yargı sistemini de yönetiyor.



Hakim ayrıca Taliban'ın güçlü din bilginleri konseyine de başkanlık ediyor ve lider Akundzade'ye en yakın kişilerden biri olduğuna inanılıyor.

Taliban'ın 'Bakanlar Kabinesi' de mevcut. Askeri, İstihbarat, Siyasi ve Ekonomik başta olmak üzere 17 farklı alandan oluşuyor.



BBC'nin hazırladığı bu tablodan daha bütün bir şekilde görebilirsiniz...


 
Üst Alt