Son Konu

Antarktika'da 1270 Kilometrekarelik Buz Kütlesi Koptu

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-9394022531eb82e3b2cd71f5f3da9027702939db.jpg


Antarktika'nın batısındaki Brunt Buz Sahanlığı'ndan, 1270 kilometrekarelik bir buz kütlesinin koparak ayrıldığı bildirildi. Kasım 2020'de meydana gelen yarık, gelişerek kopma noktasına geldi.





Britanya Antarktika Araştırma (BAS) kurumunda vazifeli bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, bin 270 kilometrekare boyutundaki bir buzulun yaklaşık 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı'ndan kırılarak ayrıldığını bildirildi.

Space.com internet sitesinde yer alan habere nazaran, buz sahanlığının kuzey kısmında Kasım 2020'de meydana gelen yarık gelişerek kopma noktasına geldi.

BAS Yöneticisi Prof. Dame Jane Francis yaptığı açıklamada, "BAS'taki gruplarımız yıllardır Brunt Buz Sahanlığı'ndan bir buzdağının ayrılması için hazırlandı. İstasyonu çevreleyen yüksek hassasiyetli GPS aygıtlarından oluşan otomatik bir ağ kullanarak buz katmanını günlük olarak izliyoruz, bu aygıtlar buz katmanının nasıl deforme olduğunu ve hareket ettiğini ölçmekte. Birebir vakitte Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Alman uydusu TerraSAR-X'ten gelen uydu imajlarını de kullanıyoruz. Tüm bilgiler tahlil için Cambridge'e geri gönderilir, bu nedenle istasyonda hiç işçi bulunmadığında Antarktika kışında, zifiri karanlıkta ve sıcaklık eksi 50 derecenin altına düştüğünde bile neler olduğunu biliyoruz" dedi.

"Daha fazla kesimin kırılmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini vakit gösterecek"



Swansea Üniversitesi Buzul Bilimci Adrian Luckman ise açıklamasında, "Antarktika buz katmanlarının büyük kısımlarının kırılması, büsbütün olağan bir olay. Brunt Buz Sahanlığı'nda tespit edilenler üzere büyük ayrılma olayları hayli az ve heyecan verici olmaya devam ediyor. Bu ayrılmanın önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha fazla modülün kırılmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini vakit gösterecek" ifadelerini kullandı.

'Buz sahanlığı yer yıl 2 kilometre batıya sürükleniyor'



ABD ve Avrupa Uzay Ajansı'na ilişkin toplamda 16 uydudan oluşan bir ağ tarafından izlenen Brunt Buz Sahanlığı, dünyada en çok izlenen buz katmanı olarak biliniyor.

Kopuşun, doğal sürecin modülü olduğunu söz eden uzmanlar, global iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklık değişimlerinin tesirine dair sonuçlara varmak için daha ayrıntılı araştırma yapılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı, Antartika kıyısında her yıl 2 kilometre batıya gerçek sürükleniyor. Bu hareketin sonucu olarak bölgede buz dağları ve büyük buz kütleleri oluşuyor.
 
Üst Alt