Son Konu

Fahrettin Koca: 'Mayıs Sonuna Kadar 100 Milyon Doz Aşımız Olacak'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-57d4b9f4d3e14b96b0544d25d99da6bfd502ec5d.jpg


Bilim Konseyi toplantısı sonrası kameraların karşısına geçmek yerine YouTube üzerinden bir görüntü paylaşan Sağlık Bakanı Koca, "Mayıs sonuna kadar 100 milyon doz aşımız olacak" dedi.






Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

  • Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurtdışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde. Ayrıca bugün itibariyle, 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaşmış durumda. Mayıs sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz. Mutabakat bu formda yapılmıştır.

  • Bildiğiniz üzere, yakın vakte kadar süreci Sinovac aşısıyla yürüttük. Artık, Alman menşeli BioNTech aşısı da sürece dâhil oldu. 1,4 Milyon doz Biontech aşısı bugün itibariyle elimize ulaşmış durumdadır. Nisan ayı başında, bu, 4,5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olaraksa 30 Milyon dozluk opsiyonlu muahede yapılmıştır. Başında Türk bilim insanlarının bulunduğu Biontech’in üretim kapasitesi arttıkça, Türkiye aşıdan daha fazla yararlanacak.

Sputnik V, test sürecinden sonra kullanıma alınabilecek



  • Kamuoyunda ismi sık geçen Rus menşeli aşı Sputnik V’in gelişim süreçlerini yakından izledik. Sputnik’in tedariki için birinci görüşmelere başlanmıştır. Bu aşı, uygunluğunun katılık kazanmasına dönük test sürecinden sonra yaygın kullanıma alınabilecek.

  • Yerli aşı çalışmalarımız sonuca gerçek değerli gelişmeler kat ediyor. Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen İnaktif aşı Faz 2 safhasındadır. Son gönüllünün ikinci doz aşısı 9 Nisanda yapılacak, sonuçların elde edilmesini takiben Nisan ayı sonunda, son evre olan Faz 3 evresine geçilecek. Bir öteki değerli gelişme şudur: Ülkemiz, bugün, VLP (Yani: Virus Like Particle) virüs gibisi parçacık aşısının Faz 1 çalışmalarına başlamıştır. Bu aşı tipi, tüm dünyadaki en İnovatif aşı adaylarından biridir.

  • Bunlara ilaveten şu gelişme de son derece dikkate kıymettir: Zira aşıda yeni bir teknik kelam bahsidir. Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Kovid aşısı denilen bu aşının da çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacak. Türk bilim insanlarının bu teşebbüsü sonuçlanırsa, bu, dünyadaki birinci İntranazal Kovid aşısı olacak. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan yalnızca 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek.
Salgın ne vakit denetim altına alınır?



  • Birden fazla bilim insanına nazaran, bugün için makul soru şudur: “Salgın ne vakit denetim altına alınır?” Bunun bir karşılığı var: Aşılama tamamlandığında. Türkiye için, “Mayıs sonu, bilemediniz, Haziran ayı sonuna kadar!” dersek, bu, mevcut durumda gerçekçi bir karşılık olacaktır. 

  • Planlarımıza nazaran, 100 milyondan fazla doz aşının tamamı Mayıs sonuna kadar elimizde olacak. Ve 50 milyonu aşkın kişinin aşısı tamamlanıp, büyük kısmında koruyuculuk başlayacak.
 
Üst Alt