Son Konu

Apple Ürünlerinde Geri Dönüştürülmüş Malzeme Kullanımı Artıyor

dadaş

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,364
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
apple-geri-donusum-malzemeleri-ile-uretim.jpg

Apple, eserleri genelinde geri dönüştürülmüş içeriklerin daha fazla kullanılmasıyla ilgili yeni detayları açıkladı. Şirket geri dönüştürülmüş sertifikalı altını birinci kere üretim sürecine dahil etti ve geri dönüştürülmüş tungsten, az bulunan toprak elementleri ve kobalt kullanımını iki katından fazlasına çıkardı. 2021’de Apple eserlerinde kullanılan tüm materyallerin yaklaşık yüzde 20’si geri dönüşümden elde edildi. Bu oran, bugüne kadarki en yüksek geri dönüştürülmüş içerik kullanma oranını temsil ediyor.

Apple bu ilerleme, geri dönüşüm inovasyonu çalışmaları ve pak güçle ilgili yeni detayları 2022 Çevresel İlerleme Raporu’nda açıkladı.

Şirket ayrıyeten müşterilerin Dünya Günü’nü kutlamasına yardımcı olacak yeni yollar paylaştı. Bu yollar ortasında Apple Hisse kullanarak Doğal Hayatı Muhafaza Vakfı’na dayanak olmak da yer alıyor. Eğitim kaynakları, özel olarak derlenmiş içerikler ve tüm platformlarda sunulan ilgi alımlı etkinlikler sayesinde Apple müşterileri, bulundukları her yerde tabiatın hoşluğunu takdir etme, iklim değişikliği üzere değerli problemler hakkında bilgi edinme ve gezegeni korumak için çalışan maksat ve topluluklara dayanak olma fırsatlarından yararlanabilecek.

“Dünyanın dört bir yanındaki insanların Dünya Günü’nü kutlamak için bir ortaya geldiği bu devirde, iklim kriziyle çaba etmek ve günün birinde eserlerimizi dünyadan hiçbir şey almadan üretebilmek gayesiyle yaptığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydediyoruz.” açıklamasını yapan Apple Etraf, Siyaset ve Toplumsal Teşebbüslerden Sorumlu Lider Yardımcısı Lisa Jackson kelamlarına şöyle devam etti: “Yarattığımız inovasyonların yüksek temposu daha şimdiden, takımlarımızın bugünün eserlerini kullanarak geleceğin eserlerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Küresel tedarik zincirimiz pak güce geçiş yaptıkça öbür şirketlerin de izleyeceği bir yolun temellerini atıyoruz.”

Apple-Malzeme-Geri-Kazanim-Laboratuvari.jpg


Apple, kesim genelinde değişim başlatmak için materyallerin geri dönüştürülmesi ve tedarik edilmesiyle ilgili inovasyonlara öncülük ediyor. Apple bugün, geri dönüşüm iş ortaklarının tüm dünyada bu ivmeyi temel alarak ilerleyebilmesine yardımcı olmak için geri dönüşüm alanındaki en yeni inovasyonu olan Taz’ı tanıttı. Taz, çığır açan bir yaklaşımdan yararlanarak klâsik elektronik geri dönüşümünden sağlanan gereç geri kazanımını düzgünleştiren bir makine.

2021’de Apple’ın eserlerinde kullandığı tüm alüminyumun yüzde 59’u geri dönüştürülmüş kaynaklardan elde edildi. Birçok eserin kasasında ise yüzde 100 geri dönüştürülmüş alüminyum kullanıldı. Apple ayrıyeten 2021’de eser ambalajlarının sırf yüzde 4’ünde plastik kullanarak şirketin 2025’e kadar ambalajlarda plastik kullanımını ortadan kaldırma gayesine yönelik kıymetli bir ilerleme kaydetti. Apple, 2015’ten bu yana ambalajlarındaki plastik kullanımını yüzde 75 azalttı.

Bunun yanı sıra 2021’de Apple eserlerinde aşağıdakiler yer aldı:
  • Yüzde 45 geri dönüştürülmüş sertifikalı ender bulunan toprak elementleri: Bu oran, Apple’ın aygıtlarında geri dönüştürülmüş ender bulunan toprak elementleri kullanmaya başlamasından bu yana sağlanan değerli bir artışı temsil ediyor.
  • Yüzde 30 geri dönüştürülmüş sertifikalı kalay: Yeni iPhone, iPad, AirPods ve Mac aygıtlarının anakartlarındaki lehimlerde yüzde 100 geri dönüştürülmüş kalay kullanılıyor.
  • Yüzde 13 geri dönüştürülmüş sertifikalı kobalt: iPhone pillerinde kullanılan geri dönüştürülmüş sertifikalı kobaltın yüzde 13’ü, Apple’ın geri dönüşüm robotu Daisy tarafından bileşenlerine ayrılarak tekrar pazara kazandırılıyor.
  • Geri dönüştürülmüş sertifikalı altın: Rastgele bir Apple eserinde birinci kere yer alan bu materyal, iPhone 13 ve iPhone 13 Pro modellerinde hem anakartın kaplamalarında hem de ön ve art kameraların tellerinde kullanıldı. Apple, bu dönüm noktasına ulaşabilmek için kesimde başkan düzeylerde izlenebilirliğe öncülük ederek, sırf geri dönüştürülmüş içeriklerin kullanıldığı bir altın tedarik zinciri oluşturdu.
Gelecekte üretilecek eserlerde kullanılmak üzere daha fazla gerecin geri kazandırılması, madenciliğin azaltılmasına yardımcı oluyor. Geri dönüştürücüler, Apple’ın geri dönüşüm robotları tarafından parçalanan sırf bir ton iPhone bileşeninden, şirketlerin olağanda madencilikle elde edilmiş 2.000 ton kayadan çıkaracağı ölçüde altın ve bakırı geri kazandırabiliyor. Apple, yenileme yoluyla eserlerinin kullanım ömrünü uzatma konusunda da kararlı. 2021’de Apple, 12,2 milyon aygıt ve aksesuarı yine kullanılmak üzere için yeni sahiplerine göndererek bu eserlerin kullanım ömrünü uzattı ve gelecekte yapılacak madencilik çalışmalarına duyulacak gereksinimi azalttı. Apple, sonuç olarak eserlerinde sadece yenilenebilir yahut geri dönüştürülebilir materyalleri kullanmayı amaçlıyor. 2017’de açıklanan bu amaç, şirketin tasarım ve materyal sağlama konusunda izlediği yolun da temellerini attı.

Ses modüllerindeki mıknatısları ayırmak ve daha fazla nadir bulunan toprak elementini geri kazandırmak için parçalayıcılardakine benzeri yeni bir teknolojiden yararlanan bir makine olan Taz, Apple’ın geri dönüşüm alanında öncülük ettiği bir dizi ilerlemenin en son adımı. Şirket bunun yanı sıra patentli iPhone demontaj robotu Daisy’nin özelliklerini 23 iPhone modelini bileşenlerine ayıracak formda geliştirdi ve başka şirketlere ve araştırmacılara, bu patentlerin lisansını fiyatsız olarak kullanma imkanı tanıdı. Taptic Engine’ları bileşenlere ayıran bir başka robot olan Dave ise az bulunan toprak elementleri içeren mıknatıslar, tungsten ve çelik üzere bedelli materyallerin geri kazanılmasını sağlıyor.
 
Üst Alt