Son Konu

Doğum Kesisi Dikişlerin Bakımı

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
23
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Normal doğum yapan kadınlarda epizyotomu (dikişli doğum) yapılmışsa dikişlerin günlük kontrolü ve bakımı yapılmalıdır.Dikiş yapılan bölgenin bakımı nasıl olmalı ve neler yapılmalı tüm dikkat etmeniz gerekenler.
Normal doğum bebeğin normal süreçte dünyaya gelmesini oluşturmaktadır. Ancak doğum esnasında anne rahminin tam olarak açılamaması, doğumun beklenenden daha uzun sürmesi gibi sebeplerle doğum kesisi yapılabilir. Doğum kesisi doğumda zorlanmaya karşı uygulanmaktadır ve doğum kesisiyle rahim genişletilerek doğum kolaylaştırılmaktadır.

Her normal doğumda doğum kesisi yapılmaz. Ancak doğum kesisi yapıldığında doğum sonrasında kesinin yani dikişin bakımının iyi yapılması çok önemlidir. Doğumdan sonra kesi yapıldıysa bölgeye dikişte yapılacaktır. Hastaneden çıkmadan önce annenin dikişleri hastanede kontrol edilmektedir. Daha sonra ise anneye günlük dikiş pansumanını nasıl yapacağı öğretilmektedir. Annenin hastaneden çıktıktan sonra evde de doğum kesisi bakımını ve pansumanını doğru yapmasında önem taşımaktadır.

Doğumda kesi yapıldıysa doğumdan sonra dikişlerle ilgili ağrı yaşanacaktır. Doğum dikişlerinden kaynaklanan ağrılar genel olarak gün geçtikçe azalmakta ve 1 hafta sonra ağrılar sonlanmaktadır.

Annenin Dikişleri Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?




-Perine bölgesi olarak adlandırılan vajina ve makat arasında kalan bölge mutlaka temiz tutulmalıdır.
-Hem büyük tuvalette hem de küçük tuvalette bölge yıkanmalı daha sonra bölge peçete yardımıyla kurutulmalıdır. Eğer ki büyük tuvalet yapılmışsa perine bölgesine batikon uygulanmalıdır.
-Vajinal temizlik yapılırken temizliğin nasıl yapıldığı da önemlidir. Eğer ki temizlik sırasında bölge temizliği yapılırken yıkama işlemi arkadan öne doğru yapılırsa dikiş bölgesine mikrop bulaştırılmasına sebep olacaktır. Bu durum ise dikişlerinizin enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. Bunun için de vajina temizliği yapılırken önden arkaya doğru yapılması faydalıdır.
-Dikiş bölgesine soğuk uygulaması buz torbası yardımıyla yapılmaktadır. Ancak bu yöntemi her seferinde kullanmamanızda fayda vardır. Eğer ki bölgede ödem oluşmuşsa buz torbası uygulanabilir. Ancak bölgeye böyle bir uygulama yapmadan önce doktora danışmanızda fayda vardır.
-Her zaman olmasa da doktorlar bazı durumlarda ağrı kesici ilaçlar vermektedir. Eğer ki doktorunuz ilaç ermişse ihmal etmemeli ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız.
-Dikiş bölgesinde çok hafif şişliklerin olması gayet normaldir. Ancak şişliklerin normalden çok daha fazla olması özellikle bölgenin morarması gibi durumlar normal değildir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
-Dikiş bölgesi normalde kokmaz. Ancak dikiş bölgesinde enfeksiyon ve iltihap oluşmuşsa dikiş bölgesi kokmaya başlayacaktır. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
-Günümüzde artık kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır. Kendiliğinden eriyen dikişler ise 8 ile 10 gün arasında erimektedir. Dikişlerin kendiliğinden erimesi sayesinde her hangi bir müdahaleye gerek kalmamaktadır.
-Hastanın kendini kontrol etmesi de çok önemlidir. Bunun için de doğumdan sonra anne bir ayna yardımı ile dikişli bölgesini kontrol etmelidir. Yaptığı kontroller sayesinde dikişlerini kontrol altında tutmuş olacaktır. Eğer ki dikişlerde dökülme, dikişlerde atlama ya da şişme gibi durumlar varsa doktora başvurulması gerekmektedir.
 
Üst Alt