Son Konu

Gebelikte Soğuk Algınlığı ve Nezle

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Gebelik sürecinde anne adayları bir kez de dahi olsa soğuk algınlığı şikayeti yaşarlar.Soğuk algınlığı yaşayan anne adaylarının nezleden ve gripten korunmasi için nelere dikkat etmeli hepsi yazımızda.
Nezleye halk arasında soğuk algınlığı denir ve bir üst solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığı ve nezle aynı değildir ,ancak birbirlerine çok benzeyen özellikleri vardır. Gebelik döneminde şikayet edilen hastalıklardan soğuk algınlığı ve nezle ile ilgili bilgi verecek olursak ; üst solunum yollarını etkileyen virüslere genel olarak soğuk algınlığı denir. Nezle rinovirüslere bağlı bir üst solunum yolu viral hastalığıdır ve organlardan en çok burnu etkiler. Soğuk algınlığında ve nezlede halsizlik, baş ağrısı ,hapşırma, gözlerde kızarıklık, gözlerde sulanma , boğazda yanma ,boğaz ağrısı, hafif öksürük ,burun akıntısı ve burunda tıkanıklık görülebilir. Kişi için yatak istirahati gerektiren şiddetli şikayetler görülmez. Nezle ve soğuk algınlığı ile ilgili şikayetler genellikle bir hafta sürer ve kişi hastalığı kolaylıkla ayakta atlatabilir.

Anne adayı ve bebeği için herhangi bir risk var mıdır?

Anne adayının hamilelik döneminde rastlanan nezleyle birlikte zatürre gibi ciddi bir solunum yolu hastalığı yoksa nezlenin anneye veya bebeğine hiçbir zararı yoktur . Kalabalık ortamlarda bulunmamaya dikkat ederek ,kendini yormayarak, temizliğe dikkat edilerek ,uyku düzenine dikkat edilerek ve bolca dinlenerek soğuk algınlığı ve nezle kolay bir şekilde atlatılabilir.



Hamilelik döneminde soğuk algınlığı ve nezlenin tedavisi nasıl gerçekleştirilir ?

Soğuk algınlığı ve nezle hastalıkları için herhangi bir spesifik ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. Hastalık virüslere bağlı olarak gelişir .Antibiyotik tedavisi bakterilerle ilgili olan hastalıklar da etki gösterir .Bu nedenle antibiyotik tedavisi virüsler için olan herhangi bir hastalığa etkisi olmaz. Bu sebepten ötürü nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar da antibiyotik tedavisi görülmez. Bu yüzden nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalık geçiren kişilerin antibiyotik kullanması gereksizdir çünkü herhangi bir fayda sağlamayacaktır . Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımı yan etkilere sebep olabilir. Hamilelik döneminde anne adayının tedavi için bolca sıvı tüketmesi istirahat etmesi vitamin desteği alması ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanmasını tavsiye ediyoruz . Ve tedavide doktor tavsiyesi çok önemlidir. Doktor izni olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Burun spreyleri burun tıkanıklık tıkanıklığını önleyen ve öksürük giderici ilaçlar da kullanılabilir.

Hamilelik döneminde anne adayı nezle ve soğuk algınlığından korunmak için hangi önlemleri almalıdır?

Nezleye sebep olan viral enfeksiyonlar insanlar ile damlacık yoluyla bulaşır. Bu yüzden anne adayı kalabalık ortamlardan uzak durmalı ve evde bulunan hasta bireylerle arasındaki mesafeyi iyi ayarlamalıdır. Eller çok sık bir şekilde sabunlanarak yıkanmalı, uyku düzeninde dikkat edilmeli, stresten uzak durulmalı ,anne adayını kendini yoracak bir şey yapmamalı, bol sıvı tüketilmeli ve vitamin ağırlıklı beslenilmesi gerekmektedir . Ayrıca bilinmesi gereken şeylerden biri de nezle için geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır .
 
Üst Alt