Son Konu

Donanım İnceleme - ROG Zephyrus S GX531GV

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Republic of Gamers’ın ince, yüksek performanslı ve muhteşem üretim kalitesi ile göz alan Zephyrus serisi yeni modelleri ile önümüzde. Birinci çıktığında hem üretim kalitesi hem de alt kapağı üzerinde yükselen mekanik havalandırma tasarımı ile gözümüzü almıştı. Birinci incelememizde uzun uzun methiyeler döktüğümüzü çok güzel hatırlıyorum. Lakin sonradan düşük konfigürasyonlu sair bir modelini de yadırgamıştık. Artık yeni RTX serisi ekran kartları ve tasarım gelişimleri ile tekrar önümüzde.

Zephyrus S’i elinize aldığınızda birinci olarak ekranın farkı gözünüze çarpıyor. ROG bu yeni seri ile ekranlara resmen lig atlatmış. Yeni IPS paneller hem renk ve parlaklık olarak daha hoş gözüküyor, hem de 144Hz tazeleme suratı ve 3ms reaksiyon müddetine sahip. Üstelik ekranın çerçevesi de incecik ve çok şık gözüküyor. Beni asıl şaşırtan bu sefer bu ince çerçeveye kaliteli bir mini webcam ve çift mikrofonu da sığdırmışlar. Webcam konusunda ROG’un çok üzerine gidiyorduk bu sefer on numara olmuş.

Elimizdeki model Intel i7-8750H işlemci, GeForce RTX 2060 6GB ekran kartı ve 16GB belleği olan ortanın üzerinde bir model. Bu konfigürasyon sayesinde oyunlarda nispeten sağlam performans sağlıyor. FullHD çözünürlük ve en yüksek ayarlarda Shadow of Tomb Raider’da 80fps, Farcry 5’de 93fps, AC Odyssey’de ise 55fps, Battlefield 5’de (RTX) 45fps performans aldık. Anlayacağınız bu sene ve önümüzdeki sene çıkacak oyunları rahat rahat Ultra ayarlarda oynatır, 2021’de bile High ayarında devam edersiniz. Lakin FPS oyunlarında RTX’den uzak durmakta yarar var, çok o performansı veremiyor. Sistem LoL ve Fortnite üzere online oyunlarda ise iddia edersiniz ki uçuyor.

Zephyrus S’in tıpkı devirde RTX 2070 ve 2080 modelleri de var lakin bunlar Max-Q dizaynlı. Yani ısınma ve güç tüketimini azaltmak için yavaşlatılmış modeller. Bizim testlerimiz RTX 2060 6GB ile RTX 2070 8GB Max-Q’nün performansının derhal hemen tıpkı (farklı testlerde %3 - %5 arası fark var) olduğunu gösteriyor. Yani RTX 2060’lı modeli seçerek aslında tıpkı performansı daha ucuza alıyorsunuz. Lakin bizdeki modeli incelerken oyunlarda ısınıp çok çokça fan gürültüsü yaptığını gözlemledik. Bunun bir sebebi de yeni dizaynda cihazın alt kapağın üzerinde eskisine nazaran gözle görülür kademede az yükselmesi olabilir. Denemediğim için çok da argümanda bulunmak istemiyorum, lakin birebir çekirdeği daha düşük saat suratında çalıştırdığı için teoride RTX 2070’in daha sessiz ve serin çalışması gerekiyor. Yani buradaki seçim fiyat ile konfor arasında.

rog2.jpg

Hepsine hükmedecek bir port

Zephyrus S’in değişik ve açıkçası benim en beğendiğim özelliği yan tarafındaki Type-C USB portu oldu. Diyeceksiniz canavar oyun bilgisayarında beğene beğene USB portu mu beğendin? Evet tek bir port olabilir bu lakin yapabildiği dört üstün şey var. Öncelikle bu Gen2 SuperSpeed+ bir port ve 10 Gbps data aktarımı destekliyor. Yani en süratli SSD’yi bile taksanız canavar üzere çalışır. İkincisi DisplayPort over Type-C bir port, yani 2. monitörünüzü takabiliyorsunuz. Dahası Power Delivery özelliği var yani telefonunuzu süratli şarj ediyor. Başkaca PD sayesinde Zephyrus S’inizi başka satılan 65 Watt’lık çok daha küçük bir adaptör ile kullanabiliyorsunuz. Verdiği güç oyun oynamaya kâfi değil lakin mektebe, işe giderken ağır adaptör taşımak bölgesine tıpkı Ultrabook’larınki üzere küçük bir adaptör ile işinizi görüyorsunuz. Bunların hepsini tek bir port yapıyor. Diyeceksiniz, lakin bu Thunderbolt, ancak değil tam ismi “USB 3.1 Gen 2 SuperSpeed+ with DisplayPort over Type-C with USB Power Delivery”. Evet bu USB işinin cılkı çıktı cidden.

Tasarım olarak Zephyrus S birinci modeli takip ediyor, yani klavye alt kısmın önünde touchpad ise onun sağ tarafında. Başta yadırgayıp kullanmakta zorlandığım bir tasarımdı bu lakin bu incelemede pek de alıştığımı ve rahat rahat kullandığımı fark ettim. Ayrıyeten tek bir tuşla touch-pad ile numpad arasında geçiş yapmak da çok havalı. Hala klasik klavye ve touchpad yerleşimi olan modelleri var Zephyrus S’in fakat onlarda webcam bulunmuyor. Bizim incelediğimiz modelin tek eksiği ise Ethernet portu, ancak buna karşılık çok uzun isimli olan dahil yekun 5 USB portu olduğundan rahat rahat her şeyinizi takabiliyorsunuz. Ayrıyeten üzerindeki çift 2W’lık hoparlörün pek uygun iş çıkardığını not edelim.

Bizim incelediğimiz model 512GB’lık yüksek performanslı M2 SSD ile geliyor ve fiyatı kurla birlikte 14.000TL’ye kadar düştü. Ucuz değil lakin özelliklerine nazaran bence çok makul bir fiyat. Sonuçta bu fiyata ROG kalitesi ve Zephyrus tasarımı alıyorsunuz. Ve ROG bence bu sefer ROG dizaynını tam olması gereken alana oturtmuş.
 
Üst Alt