Son Konu

Bu Dünyayı Daha İyi Bir Yer Yapabilmek İçin Günlük Hayatınızda Uygulayabileceğiniz 10 Şey

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-fe80c7e09d74d362c6d30dcf905e7b827917c581.jpg


Dünyamız, bütün güzellikleriyle düzgün bakılmayı hak ediyor. Bu dünyayı daha yeterli bir yer haline getirebilmek için yapabileceğimiz 10 kolay şeyi listeledik. Düzgün okumalar!


1. Geri dönüşüm düşündüğünden daha önemli!




Atıkların geri dönüştürülmesi ve alternatif geri dönüşüm formüllerinin kıymetlendirilmesi, yaşadığımız çevreyi güzelleştirmenin en tesirli yollarından biri. Çay posası, yumurta ve muz kabukları üzere atıkların gübre olarak kullanılması, çöpe atılacak cam kavanozların farklı formlarda kıymetlendirilmesi üzere kolay geri dönüşüm usulleri ile etrafın güzelleştirilmesine katkı sağlayabilirsin!

2. Birtakım meyve ve zerzevatları meskende yetiştirebilirsin!



Bilhassa salatalık ve domates üzere zerzevatları konut kaidelerinde yetiştirmek, aslında düşündüğünden daha kolay! İnternette yapacağın kısa bir aramayla saksıda zerzevat ve meyve yetiştirmenin inceliklerini öğrenebilir, tabiata büyük katkıda bulunabilirsin. Bir şeyler yetiştirmenin hazzına varacak olman da cabası!

3. Kağıt kullanımını minimuma indirebilirsin!



Dünyamız dijitalleştikçe, işlerimizi bilgisayar ekranına taşımamak için öne sürdüğümüz mazeretler de tesirini kaybediyor. Kağıt kullanımını mümkün olduğunca azaltmak ismine atacağın küçük adımlar, dünyamızın güzelleştirilmesi için kıymetli adımlar atman manasına gelecek. Yazıcıları zarurî olmadığı surece kullanmaman, notlarını tablet, bilgisayar ve cep telefonu vasıtasıyla alman üzere küçük tahliller, büyük fark yaratmanı sağlayabilir!

4. Plastik poşet kullanımını mümkün olduğunca azaltmalısın!



Bilindiği üzere plastik poşetler tabiatta sıkıntı çözünüyor ve tüketicilere sürdürülebilir bir kullanım tecrübesi sunmuyor. Alışverişe giderken yanına kendi bez çantanı alman kolay ve yararlı bir tahlil olabilir. Bir plastik poşetin tabiatta büsbütün çözünmesinin 1000 seneyi bulduğunu unutma!

5. Bir ağaç dikmeye ne dersin?



En son ne vakit ağaç ektiğini hatırlıyor musun? Şayet üstünden uzun vakit geçtiyse, tekrar harekete geçmenin vakti geldi de geçiyor demektir! Bir ağacı yetiştirmenin, tabiata yeni bir hayat vermenin hazzına varmak değişik. Bu hissi tatmak ve dünyamızı daha hoş bir yer yapmak için, birinci fırsatta ağaç dikmeni tavsiye ediyoruz!

6. Lüzumsuzsa söndür!



Dünyamızı daha hoş bir yer haline getirmek için yapılabilecek en kolay şeylerden biri de, gerekli olmayan elektrik kaynaklarını kullanmaman. Şayet bulunduğun odada birden fazla elektrikli ışık kaynağı varsa, bunlardan birini söndürerek hem kirliliğin azaltılmasına katkı sağlayabilir, hem de güç tasarrufuna yardımcı olabilirsin.

7. Toplu taşıma, pak bir alternatif!



Şayet toplu taşıma araçlarının yaygın kullanıldığı bir bölgede yaşıyorsan, zorunda kalmadıkça özel aracınla seyahat etmekten kaçınman isabetli olabilir. Ülkemizde caddelerde bisiklet kullanmak maalesef pek mümkün değil; fakat metro ve otobüs üzere toplu taşıma araçları sayesinde motorlu taşıtların neden olduğu karbon salınımının azaltılmasına katkıda bulunman mümkün.

8. Su israfından kaçın!



Banyoda, diş fırçalarken yahut bulaşıkları yıkarken suyun daima olarak açık durması, litrelerce suyu boşa harcamana neden oluyor olabilir. Sıradan bir diş fırçalama esnasında musluğun açık kalması, 15 litre civarında suyun boşa akmasına neden oluyor. Muslukların mümkün olduğunca kapalı kalması hem sürdürülebilir, hem de ekonomik açıdan mantıklı ve isabetli bir hareket.

9. Son kullanma tarihlerini güzel değerlendir!



Alışılmış ki çevreyi korumak için tarihi geçmiş süt içmeyi savunmuyoruz; fakat örneğin ekmeği son kullanma tarihi geçer geçmez çöpe atıyorsan, sürdürülebilirlik açısından çok mantıklı bir hareket yapmıyor olabilirsin. Son kullanma tarihi tabiri, birçok vakit eserin sıhhate ziyanını değil, kalitesini söz eden bir öge. Ayrıyeten eser için öngörülen satış tarihi ile kullanılmaz hale geldiği tarihler ortasında da fark var. Mutfaktaki eserlerin neredeyse tamamının raf ömrünü uzatacak farklı prosedürler mevcut. Buzdolabını soğuk tutarak, meyve-sebzeleri meskene gelir gelmez ambalajlarından çıkararak bu çeşit eserlerden daha uzun müddet faydalanabilirsin!

10. Bilinçlendir ve istekli ol!



Fikirlerini dinleyeceğini ve bedel vereceğini düşündüğün insanlara dünyamızı daha hoş bir yer hale getirmek için atılabilecek kolay adımları açıklamak, zannettiğinden çok daha tesirli bir adım olabilir. Etraf paklığı faaliyetlerinde vazife almak üzere istekli olman da, zahmetsizce atabileceğin bir başka tesirli adım. Unutma ki, hayatında yapacağın çok küçük değişikliklerle dünyamızın daha hoş bir yer olmasında büyük adımlar atabilirsin!

11. Erikli'dir Uludağ'ın meskeni, lezzetimizin kaynağını müdafaamız gerekli.



Erikli olarak Uludağ'ın canlı çeşitliliğinin sürdürülebilirliği önemsiyoruz ve lezzetimizin kaynağını #KorumamızGerekli diyoruz!
 
Üst Alt