Son Konu

Baş ağrısı neden olur? Baş ağrısına ne iyi gelir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bas_agrisi_neden_olur_bas_agrisina_ne_iyi_gelir_1617733432_5737.jpg

En sık görülen rahatsızlıklardan biri baş ağrısıdır. Baş ağrısı hem bir hastalık hem de kimi hastalıkların belirtisi olabilir. Çoklukla Ramazan ayında artan baş ağrısını önlemek için uzmanlar birtakım tekliflerde bulunur. Ömür kalitesini düşüren baş ağrısı, hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Pekala Baş ağrısı neden olur? Oruçluyken yaşanan baş ağrısı nasıl önlenir? Baş ağrısına ne güzel gelir?

Metropol ömürde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan baş ağrısı erkeklere oranla bayanlarda daha sık görülür. Ömür kalitesini olumsuz etkileyen baş ağrısı başlı başına bir hastalık olduğu üzere hastalık belirtisi de olabilir. Dünya Sıhhat Örgütünün datalarına nazaran toplumda 4 şahıstan 3'ünde görülen baş ağrısı nörolojik hastalıklar cinsine girer. Yapılan araştırmalarda baş ağrısının en sık sebebi üst teneffüs yolları hastalığıdır. En çok yaşanan baş ağrıları ise migren, tansiyon tipi ve küme baştır. Baş ağrısı birçok neden de ötürü görülebilir. Genetik ve çevresel faktörler ise bunlardan en yaygınıdır. Çok sonlanma, gerilim ve depresyon sırasında beyindeki damarlar genişler ve beyin resen kimi kimyasal hususlar üretir. Sonları uyararak ağrı meydana gelir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlara bağlı gelişen sinüs, kulak ve beyin zarı iltihabı da baş ağrısının yaşanmasına yer hazırlayabilir. Baş ağrısı tıpkı zamanda anevrizma, malformasyonlar, damar tıkanıklıkları, tümör ve hipertansiyon üzere hastalıkların da belirtisi olabilir. Bunlar hayati ehemmiyet taşıyan hastalıklardır. Şiddetli ve devamlı baş ağrısı ardından bir uzmana danışılmalıdır.
  • Çeşitli hastalıklardan dolayı görülür.
  • Regl, migren, sinüzit, üst teneffüs yolları enfeksiyonu, beyin kanaması, gerilim, depresyon... baş ağrısına yol açar.
  • Uzun vadeli çalışma ve uykusuzlukta baş ağrısına sebep olabilir.
  • Soğuk suya yüz yıkama, soğuk su torbasını enseye koyma baş ağrısını apansız kesen doğal yollardır.
  • Papatya ve anason çayı ise baş ağrısının şiddetini azaltan tesirli bitkisel çaylardır.


BAŞ AĞRISI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

- Ağır iş temposu ve gerilim sonrası baş etrafında görülen şiddetli ağrıya Tansiyon Baş Ağrısıdır. 

- Bulantı ve kusma ile bir arada gelişen baş ağrısı çoklukla migrenin habercisidir. Orta ve şiddetli geçer bu ağrılar. Baş ağrısı ataklar halinde görülür. Bu hastalar ekseriyetle ses ve ışıktan rahatsız olur. 

- Gözün art kısmından başlayan ağrı orta sıra ataklar halinde görülür. Muhakkak bir periyot bir yerde görüldüğü için küme baş ağrısı denir. Bu ağrı beraberinde gözlerde kızarma ve yaşarmaya rastlanır. 

- Enseden başlayan baş ağrısı ve ardından görülen üşüme ya da ateşlenme tansiyona bağlı yaşanan baş ağrısıdır.

- Yüz kaslarında kasılma ve yüzün her yerinde kesin bir ağrı trigeminal nevrajinin işaretidir. 



BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Sebeplerine bağlı birçok ilaç tedavisi vardır. Bilhassa migren üzere hastalıkla ortaya çıkan baş ağrısı için hudut sistemi rahatlatılmaya çalışılır. Bunu geçirmek için sessiz ve karanlık bir ortamda ağrı geçene kadar dinlenmek gerekir.

Bol su tüketmek beden içindeki oksijeni istikrarlar. Bu da damarların kasılmasını ve genişlemesini maniler.

Rezene, nane ya da papatya üzere bitki çayları da sonları yatıştırdığından baş ağrısına düzgün gelir. Ayrıyeten nane ya da çay ağacı yaprakları keskin kokusu sayesinde baş ağrısının şiddetini azaltabilir.

Enseye yapılan soğuk kompreste güzel gelen doğal yollar ortasındadır. Fakat şiddetli ve devamlı baş ağrıları için uzmana başvurmakta yarar var. Aksi halde altında yatan hastalığın şiddeti artabilir. 
 
Üst Alt