Son Konu

Şehir Efsanesiydi! 2 Bin 500 Yıllık Gizli Geçit Keşfedildi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-d9434fea01928e0616d5cb35d16a95dfda91f546.jpg


Karabük'ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ilçesi Safranbolu'da heyecan verici bir keşif yapıldı. Tarihi çarşıda 2 bin 500 yıllık olduğu düşünülen kapalı geçit keşfedildi. 30 metre derinliğindeki geçidin vadi tabanındaki suya ulaştığı belirlendi. Tabiat araştırmacısı Cemil Belder, ''Bu coğrafyamız için büyük bir keşif. Zira bugüne kadar kent efsanesi olarak jenerasyondan nesle aktarılan bir bilgiydi. Lakin elle tutulur bir evrakımız yoktu'' dedi.





Safranbolu’da tarihi çarşının batısından geçen Gümüş kanyonunda, Karabük Vilayet Toplumsal Etüt ve Proje Müdürü Emre Erakçaoğlu ile beraber bölgenin turizme kazandırılması konusunda incelemeler yapan tabiat araştırmacısı Cemil Belder’in son keşfi heyecan yarattı.

Bölgede adeta kent efsanesine dönen ve Paflagonya tarihiyle öteki kalelerin imal yılları göz önüne alındığında 2 bin 500 yıl evvel yapılmış olabileceği kestirim edilen bâtın bir geçit keşfedildi.



30 metre derinliğindeki geçidin vadi tabanındaki suya ulaştığı belirlendi. Geçide girilerek inceleme yapıldı.



Keşfedilen geçidin, kalelerin tipik özelliklerinden biri olan suya erişim ya da bâtın geçit yollarından biri olduğunu söz eden Cemil Belder, “Safranbolu günümüzde tarihi konutlarıyla ve kent ölçeğinde korunan kentiyle bir arada gerek ülke içerisinde gerekse yurt dışında tanınır haldedir. Bu tanınırlığı elbet konutlarıyla bir arada içinde bulunduğu coğrafyanın tarihi periyotlarda birçok uygarlığa mesken sahipliği yapmasından dolayıdır. Safranbolu’da kale, kent tarihi müzesinin etrafında bulunan nokta olarak tanımlanmıştı. Tarihi kaynaklara baktığımızda bugüne kadar kalenin pozisyonuyla alakalı net bilgi, evrak ve kanıtlar bulunmaksızın yoruma bağlı olarak bu bölge kale olarak tanımlanmıştır" dedi.

"Coğrafyamız için büyük bir keşif"



Bölgenin kale olabileceğinin kanıtını keşfettiklerini tabir eden Cemil Beder, açıklamasına şöyle devam etti: 

“Yaptığımız araştırmalar esnasında bölgenin kale olabileceğinin resmi birinci ispatını keşfettik. Bu da kalenin suya bağlanan bilinmeyen geçit yoluydu. Bu keşiften sonra yaptığımız araştırmalarda keşfettiğimiz noktanın Paflagonya döneminde yapılan başka kalelerin kapalı geçit ve ulaşım yollarıyla birebir benzerlik gösterdiğini gördük. Bu coğrafyamız için büyük bir keşif. Zira bugüne kadar kent efsanesi olarak nesilden nesle aktarılan bir bilgiydi. Fakat elle tutulur bir evrakımız yoktu. Bu keşifle bir arada Safranbolu’nun tarihinde yeni bir sayfa açılacağını düşünüyorum. Bu noktanın arkeologlar başta olmak üzere birçok bilim adamı tarafından ayrıntılıca incelemesinin akabinde Safranbolu’ya bakış açımızı ve bilgilerimizi güncelleyeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.



Bunlar da ilginizi çekebilir
 
Üst Alt