Son Konu

Mark Zuckerberg'in Sahte Videosu, Sosyal Medya'yı Karıştırdı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Skandallarla son yıllarda gündemde kalmayı başaran Mark Zuckerberg'in Instagram üzerinde ortaya çıkan son görüntüsü toplumsal medyayı karıştırdı. Görüntüde Zuckerberg, Facebook kullanıcılarının olgularını çalmakla övünüyordu. Ama kısa bir mühlet içerisinde çevre medya platformlarında yayılan bu medya da bir gariplik vardı. Zuckerberg'in sesi biraz farklıydı. Birinci başlarda bu ses garipsense de tekrar de medyanın viral hale gelmesinin önüne geçilemedi ve bu medyanın ne olduğu da sonradan ortaya çıktı. İşte Zuckerberg'in o görüntüsü;


()


Zuckerberg görüntüde "Milyarlarca insanın çalınan olgularını, hayatlarını, tüm sırlarını, ve geleceklerini büsbütün denetim eden bir adam... Bunu bir saniyeliğine düşünün." diyordu. Aslında bu cümle bile tek başına önemli manada tedirginlik yaratacak cinstendi. Bu hikayesi düşünmek bile ziyadesiyle güç ve ürkütücüydü. Ama Zuckerberg'in bu türlü bir gücünün olduğunu anımsadığımızda, hikaye daha da büyük bir boyuta ulaşıyordu. Görüntüde bulunan öteki bir detayda Zuckerberg'in "Hepsini Spectre'ye borçluyum. Spectre bana olguları denetim edenin geleceği denetim ettiğini gösterdi." sözleriydi. Pekala neydi bu Spectre? Zuckerberg neden bu türlü bir açıklama yapma gereksinimi hissetmişti? Kamuoyu tarafından itiraf niteliğinde olan bu kelamların kaynağı, sonradan ortaya çıktı.

7a448f031b5348ed13d95ad974949cfe78074d8f.jpeg

Mark Zuckerberg'e aitmiş üzere görünen bu görüntü aslında Zuckerberg'in kendisine ilişkin değildi. Spectre isminde bir girişimin tanıtımı kapsamında ortaya çıkmıştı. Zuckerberg başarılı bir yapay zeka ile yine canlandırılmıştı. Velev görüntünün özgün hali de internet üzerinde mevcuttu. İşte o medya;

Aslına bakarsak Spectre değişik bir girişim. İngiliz sanatçı Bill Posters tarafından hayata geçirildiği belirtiliyor. Girişimin kapsamı umum amacı gizli tutuluyor. Yapılan açıklamalarda bu girişimin umum manada çevre medya ve teknolojinin insan hayatına olan tesirini tartışmak istiyor. Bu cümleyi biraz daha açmak gerekirse Spectre, dijital etkileyicilerin ve haberin çevrimiçi gücünü, neyin inanılabileceğini yahut inanılamayacağını tartışmayı amaçlıyor. Aslında paylaşılan bu Mark Zuckerberg görüntüsü da tartışmak istedikleri hususta ne kadar haklı olduklarını gösteriyor.

Bu girişim Bill Posters'in birinci girişimi değil. İngiliz sanatçı geçtimiz devirde de reklam aksiliği olarak bilinen 'Brandalism' hareketinin de öncüsüdür. 26 İngiliz sanatkarla birlikte Londra'da bulunan boş reklam panolarını kapladılar. Bu hadisede o devir büyük bir yankı uyandırmıştı. 





 
Üst Alt