Son Konu

Pegasus Casus Yazılımı: Macron Cep Telefonunu ve Numarasını Değiştirdi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-2dcf5680101728fd5ab036983cd8f03dd9fc6686.jpg


İsrail merkezli NSO şirketinin ürettiği Pegasus casus yazılımıyla Fas istihbarat servislerinin dinleme teşebbüsünün amacında olduğu belirtilen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cep telefonunu ve numarasını değiştirdi.





Fransız basınındaki haberlere nazaran, milletlerarası gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories’in, Macron’un telefon numaralarının Pegasus yazılımı amaçları listesinde olduğunu açıklamasının akabinde Macron, savunma ve ulusal güvenlik kurulunu topladı. 

Macron, Fas istihbarat servislerinin gayesinde olduğu sav edilen cep telefonunu ve numarasını değiştirdi.

100'den fazla kişinin telefonuna sızma teşebbüsü



Fas istihbarat servisinin, Mart 2019'da Macron'un 2017'den bu yana kullandığı ve çoğunlukla gazetecilerle irtibatta bulunduğu akıllı telefonlardan birini Pegasus programı ile takip etmeye çalıştığı ileri sürülmüştü. 

Macron'un yanı sıra Fransa'da ortalarında eski Başbakan Edouard Philippe ile hükümetin üst seviye isimlerinin ve gazetecilerin de yer aldığı 100'den fazla kişinin telefonuna sızma teşebbüsünde bulunulduğu tez edilmişti.

Dünyayı sarsan Pegasus skandalı



İngiliz gazetesi Guardian'ın haberinde, 17 medya kuruluşu tarafından yürütülen araştırmada NSO Group'a ilişkin casus yazılımın global çapta yaygın ve makus gayeler için kullanıldığı ileri sürüldü.

Ayrıntılar için


Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müşterisi olduğu sav edildi. Casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasalları maksat almak için hükümetlere satıldığı savunuldu.

Teze nazaran, bir telefonu "gözetleme" aygıtına dönüştürebilen bu casus yazılımla, kullanıcının bilgisi ve müsaadesi olmadan mikrofon, kamera, iletiler, ses kayıtları ve rehber üzere çok sayıda uygulamaya erişim sağlanabiliyor.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasının olduğu listede ismi geçen bireylerin telefonlarını takip için Pegasus'u kullandıkları tezlerini yalanladı. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise şimdi tezlere karşılık vermedi. NSO Group da hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.

 
Üst Alt