Son Konu

Kontrollü Yangın Çıkararak Felaketi Durdurabilir miyiz? Yangına Yangınla Karşılık Verme Yöntemi 'Karşı Ateş'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-40c834522db1e65a76b2220bc13b281900b8dfd9.jpg


Günlerdir süren yangınları söndürmek için takımlar durmadan çalışıyor. Lakin yangını söndürmek için yetersiz araç bulunduğu için farklı teknikler denenmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de karşı ateş tekniği. Pekala karşı ateş nedir ve nasıl uygulanır?


Günlerdir süren yangınlar hepimizi derinden üzüyor ve yangın söndürme filosunun yetersizliği öfkelendiriyor.




Tahminen de gerekli müdahale vaktinde uygulansaydı doğal hayat alanları ve canlılar bu kadar olumsuz etkilenmeyecekti.

Geç kalınmış olsa da şimdi kurtarabileceğimiz onlarca alan ve canlı bulunuyor.



Bu nedenle de yangını denetim altına almak ismine farklı metotlar uygulanıyor. Bu metotlardan biri de yangına yangınla karşılık verilen 'karşı ateş' sistemi.

2019 yılında İzmir'de çıkan orman yangınında kullanılan karşı ateş tekniği, linç kültürü nedeniyle tehlikeli bir yana sahip.



Yangın alanında bilinçsiz insanların gergin ve panik halinde olması nedeniyle karşı ateş tekniğini uygulayan vazifeliler reaksiyonla karşılaşıp linç edilebiliyor. Fotoğraflarda yer alan kişi, İzmir'de karşı ateş tekniğini uygulamaya çalışırken halkın yansısıyla karşılaşan Orman Yangınlarını Tedbire Şube Müdürü Özkan Özbedel.

Beşerler bu usul konusunda bilgisiz olduğu için birkaç saniyelik görüntülere bakarak şuurlu olarak yangın çıkarıldığını düşünebiliyor.



Fakat karşı ateş usulü yalnızca uzmanlar tarafından denetimli bir formda uygulanıyor. Karşı ateşte rüzgarın tarafına bağlı olarak uygulamaya geçiliyor. Bir nevi daha büyük alanların yangında kül olması engellenmek ismine küçük alanlar feda ediliyor.

Sistem yanlışsız bir formda uygulandığında ateş yavaşlıyor ve ateşin suratı kesiliyor.



Uygulamadan evvel uzman kişi, rüzgara paralel olacak halde bir emniyet yolu oluşturuyor ve o yol boyunca tutuşturma sürecini gerçekleştiriyor. Bu sayede başka taraftan gelmekte olan ateşler bu hatta yaklaştıkça yavaşlıyor ve sıçrama riski de önleniyor.

Karşı ateşin iki prosedürü bulunuyor: Kolay karşı ateş ve kademeli karşı ateş.



Kolay karşı ateşte yangının ilerleme istikametine hakikat dikey bir yol açılıyor. Açılan müdafaa şeridinin her iki ucu ya yapay ya da doğal pürüzlerle (kayalık, dere, ırmak vb.) bağlanıyor. Kademeli karşı ateş ise kolay karşı ateşin uygulanmasına vakit kalmadığında uygulanıyor. Bu formül sadece düz topraklar için kullanılabiliyor.
 
Üst Alt